Cerar ne pričakuje, da bi Nemčija zaprla meje. Foto: Reuters
Cerar ne pričakuje, da bi Nemčija zaprla meje. Foto: Reuters
false
Nemška kanclerka naj bi po izjavah nemških medijev spoznala, da de Maiziere izzivu ni kos. Foto: Reuters

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je v pogovoru za Stuttgarter Nachrichten nakazal možnost, da bi Nemčija lahko v skladu z dublinsko odredbo začela vračati prebežnike v Slovenijo in na Hrvaško, ne pa tudi na Madžarsko in v Grčijo, saj so sodišča ocenila, da omenjeni državi prebežnike obravnavata neprimerno.

Na izjave se je odzval premier Miro Cerar, ki je pojasnil, da je nemška kanclerka Angela Merkel že "konkretno" in "z dejanji" pokazala, kaj si misli o izjavah notranjega ministra, saj mu je odvzela pooblastila. Usklajevanje odziva na prebežniško krizo je namreč zaupala vodji svojega kabineta Petru Altmaierju, predtem pa je bilo prebežniško vprašanje izključno v rokah de Maiziera. Nemški mediji so ocenili, da poteza Merklove ni bila presenečenja, saj se je pokazalo, da minister izzivu ni kos.

O zapiranju nemških meja ni bilo govora
Cerar je zaradi izjav de Maiziera notranji ministrici Vesni Györkös Žnidar že naročil, naj stopi v stik z nemškim ministrstvom in pridobi točne informacije. Obenem je napovedal, da bo sam o tem z Merklovo zagotovo govoril na vrhu EU-ja konec prihodnjega tedna.

Spomnil je še, da Nemčija za zdaj še ni zaprla meja, in pričakuje, da jih tudi ne bo. Slovenija bo sicer še naprej za prebežnike ustrezno poskrbela, poti naprej jim ne bo omejevala, še naprej pa bo ostala varuh schengenske meje, je izpostavil Cerar.

Tudi zunanji minister Karl Erjavec je zatrdil, da bojazni, da bi Nemčija začela vračati prebežnike, za zdaj ni. Poudaril je tudi, da na četrtkovi mednarodni konferenci o sredozemsko-balkanski begunski poti v Luxembourgu, na kateri je bil navzoč tudi nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier, o morebitnem zapiranju meje v Nemčiji niso govorili. Ta odločitev bo po mnenju Erjavca verjetno znana v četrtek na vrhu EU-ja, saj je bistveno, kaj bo o tem rekla Merklova.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: Skupina eritrejskih prebežnikov iz Italije v novo življenje na Švedsko.