Prebežniki v azilnem centru v Grčiji. Foto: Reuters
Prebežniki v azilnem centru v Grčiji. Foto: Reuters
Vsak dan na grško obalo še vedno prispe nekaj tisoč beguncev. Foto: Reuters
Protesti proti prebežnikom v Franciji, kjer se zadnje mesece spopadajo predvsem z vdori v predor pod Rokavskim prelivom. Foto: Reuters
Sredozemlje beguncev

Tuska naj bi ob njegovih obiskih v begunskih taboriščih po Turčiji, Jordaniji in Libanonu opozorili, da bi Al Asadova morebitna zmaga v Siriji, ki postaja s sodelovanjem Irana in Rusije v tamkajšnji vojni vse verjetnejša, vodila v nove valove beguncev.

Tusk terja mednarodno sodelovanje, a meni, da "svet okoli nas Evropi ne namerava pomagati". Z ostrimi besedami je napadel nekatere države nečlanice EU-ja, ki "z zadovoljstvom gledajo" na težave v Uniji in so pripravljene svoje sodelovanje ponuditi le kot "politično pogajalsko karto".


Madžarska na zagovoru
Evropska komisija je Madžarsko pozvala, naj razjasni sporne politike, ki jih je sprejela v odzivu na pritisk prebežnikov na svoje meje. Kot je pojasnil podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, je komisija vladi premierja Viktorja Orbana poslala pismo, v katerem od nje terja pojasnilo na vrsto vprašanj, povezanih z njeno azilno in migracijsko politiko ter nadzorom na mejah. Timmermans je na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta sodeloval v razpravi na temo humanitarnih razsežnosti begunske krize. Med vprašanji, ki so mu jih zastavili poslanci, je bilo tudi vprašanje levo usmerjene poslanke iz Portugalske Marise Matias o tem, kaj namerava komisija storiti s svojim "prijateljem" Orbanom. Spletni bilten o evropskih zadevah Politico poroča, da se Orbanu vsaj za zdaj ni treba bati kakšnih sankcij EU-ja.

Opozoril je, da je dosedanje spoprijemanje EU-ja z begunskim valom škodilo ugledu Unije v tujini, in priznal, da se je na nedavnem splošnem zasedanju Generalne skupščine ZN-a v New Yorku počutil "izoliranega". Po njegovih besedah so se skoraj vsi združili v kritiki na račun EU-ja, in če bi sodili po njihovih besedah, je Evropa za begunce "najslabše mesto na svetu". "Kmalu nam bodo začele teokracije pridigati, kaj pomeni verska strpnost, diktatorji nam bodo pridigali, kaj pomeni demokracija. Dejansko to že počnejo."

Tusk terja tudi takojšnjo krepitev nadzora na zunanji meji EU-ja - to je po njegovem najpomembneje, saj sedanje pomanjkljivo varovanje meje deluje kot "magnet" za begunce. "Evropa brez svojih zunanjih meja pomeni Evropo brez schengna in gojišče za strah," je dejal.

Ključno sodelovanje s Turčijo
Poslanci naj bi v današnji razpravi v Strasbourgu, ki se je je poleg predsednika Evropskega sveta udeležil tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ocenili bilanco septembrskega vrha EU-ja o beguncih. Voditelji so na septembrskem vrhu potrdili dogovor o sporni premestitvi 120.000 beguncev znotraj Unije.

Veliko govora je bilo v parlamentu tudi o vlogi Turčije pri reševanju begunske krize. Kot je opozoril predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, zunanjih meja EU-ja ni mogoče zaščititi brez dejavnega sodelovanja Turčije.

S tem so se načeloma strinjali tudi drugi poslanci, a so številni opozorili, da Unija ne sme privoliti, da v zameno za sodelovanje Ankare glede begunskega vala preneha kritizirati njeno represivno politiko in kršitve človekovih pravic. Tusk je priznal, da predstavljajo pogajanja s Turčijo za Evropo neke vrste "dramatično dilemo", a dodal, da mora EU "skušati sodelovati" s Turčijo, saj druge možnosti preprosto nima.

Grčija rešila več kot 400 prebežnikov
Grška obalna straža je med več reševalnimi akcijami v zadnjih 24 urah iz morja rešila več kot 400 prebežnikov. Po podatkih Mednarodne organizacije za migracijo, je letos v Grčijo prišlo okoli 420.000 prebežnikov. Danes dopoldne jih je s trajekti z otokov do Pireja prišlo več kot 2.500.
Za približno sto prebežnikov se je pot končala tragično. Ob obali Libije so namreč v zadnjih dneh na dveh mestih odkrili trupla afriških beguncev. Letos je v Sredozemskem morju umrlo že skoraj 3.000 ljudi.

Sredozemlje beguncev