Predstavniki verskih skupnosti so se strinjali, da gremo lahko naprej le z dialogom in sodelovanjem. Foto: MMC/Mojca in Jani Luštrek
Predstavniki verskih skupnosti so se strinjali, da gremo lahko naprej le z dialogom in sodelovanjem. Foto: MMC/Mojca in Jani Luštrek


Po besedah ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar bi z ustanovitvijo omenjenega sveta ukinili leta 2009 ustanovljeno komisijo za dialog z verskimi skupnostmi. Svet bi imel 12 članov, vodila pa bi ga minister oziroma ministrica za kulturo.

V njem bi bili še predstavnik Varuha človekovih pravic, zagovornik načela enakosti, direktor urada za verske skupnosti, religiolog, predstavniki štirih največjih verskih skupnosti in dva predstavnika manjših verskih skupnosti, ki bi ju izbrale manjše verske skupnosti.

Posvet verskih skupnosti je s pozdravnim nagovorom odprl predsednik vlade Cerar. Prepričan je, da je dialog med verskimi skupnostmi, posamezniki pa tudi v družbi na splošno zelo pomemben v času, ko se svet spopada z različnimi negativnimi pojavi. "Zato je pomembno, da damo Sloveniji in svetu sporočilo, da si želimo svet, v katerem bomo živeli kot človek s človekom in v katerem si bomo prizadevali za mir, medsebojno pomoč in strpno izmenjavo mnenj," je dejal.

Tudi večina navzočih predstavnikov verskih skupnosti se je strinjala, da je dialog pot naprej. Možnosti za sodelovanje pa vidijo v tovrstnih posvetih, skupnih bogoslužjih in molitvah ter skupnih odzivih na težavna družbena vprašanja in vprašanja, ki zadevajo verske skupnosti.