Na Mors so prispele štiri ponudbe za najem falcona, tri od njih ustrezajo razpisnim zahtevam. Foto: MMC RTV SLO
Na Mors so prispele štiri ponudbe za najem falcona, tri od njih ustrezajo razpisnim zahtevam. Foto: MMC RTV SLO
Mors
Ponudbe bo zdaj proučila posebna delovna skupina. Foto: MMC RTV SLO
Štiri ponudbe za Falcona

Po ocenah komisije na današnjem javnem odpiranju ponudb za najem letala razpisnim zahtevam ustrezajo ponudbe slovenskih družb Adria Airways, GIO Poslovna aviacija in Linxair.

Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Uroš Krek je ob tem izrazil zadovoljstvo, da so ustrezne ponudbe oddali vsi domači ponudniki. Presenečen pa je, ker iz tujine ni prišlo več ponudb, "vendar glede na situacijo, ki je na trgu teh letal, moram reči, da presenečenje ni preveliko". Na Morsu poleg tega niso prejeli nobene pogodbe, ki bi zamudila rok.

Komisija bo ponudbe zdaj posredovala delovni skupini za oddajo letala v najem. Ta skupina bo v približno dveh tednih pripravila poročilo in predlog za vlado o najbolj ustrezni možnosti. V tem času bodo opravljena tudi pogajanja s ponudniki. Na vprašanje, ali je bil razpis objavljen tudi v angleščini, je Krek odvrnil, da je po njegovem vedenju bil.

Letalo v Slovenijo julija
Letalo je trenutno sicer še v ZDA, po besedah Kreka pa je plovno. Manjše poškodbe na krilih in podvozju naj na njegovo letalno sposobnost ne bi vplivale. Sicer pa bo predvidoma julija, ko naj bi letalo prispelo v Slovenijo, izbran tudi že ponudnik.

Kot je še povedal Krek, za servis letala obstaja vzdrževalni fond, ki je trenutno pri najemniku v ZDA. Stroškov preleta letala ni znal oceniti, vsekakor pa ga bo za prelet treba zavarovati. Glede davka na dodano vrednost še potekajo pogovori z ministrstvom za finance, okvirno pa naj bi šlo za okoli 5 miljonov dolarjev.

Kje so ponudbe iz tujine?
Ludvik Uhan
iz družbe Linxair je ob tem povedal, da je pričakoval tudi konkurenco iz tujine, saj je tudi povpraševanje po takšnih tipih letal tam večje. Za sodelovanje na razpisu so se v družbi odločili, ker menijo, da se bo položaj v poslovnem letalstvu čez čas izboljšal.

Jure Valjavec iz družbe GEO Poslovna aviacija pa je izpostavil, da ima družba namen sodelovati s slovensko vlado. Na vprašanje, ali bodo torej od vlade najeli letalo in ji ga nato oddajali, je odvrnil, da je tudi to mogoče.

A. Me./E. S.

Štiri ponudbe za Falcona