Predlog pokrajin ministrice Duše Trobec Bučan. Foto: MMC RTV SLO
Predlog pokrajin ministrice Duše Trobec Bučan. Foto: MMC RTV SLO
Ministrica o predlogu 6 pokrajin

Predlog je Trobec Bučanova predstavila na današnjem vseslovenskem srečanju županov in izrazila prepričanje, da je treba politični dogovor o tej temi doseči še letos, so sporočili z ministrstva. Ministrica misli, da je po petih letih od uveljavitve zemljevida škofij ta med prebivalstvom sprejet, zato je zemljevid škofij primerna podlaga za zbližanje stališč do vprašanja števila pokrajin.

Pokrajine bi prevzele nekatere funkcije države
Tako bi po predlogu imeli celjsko, koprsko, ljubljansko, mariborsko, murskosoboško in novomeško pokrajino. Ob tem je dejala, da se je v preteklosti projekt regionalizacije glede števila pokrajin večkrat odmaknil od strokovnih priporočil in ni bil dovolj prepričljiv, da bi dobil širšo javno in politično podporo.

Po predlogu ministrstva bi regije postopoma prevzele nekatere funkcije države in občin, ki bi na začetku zajemale prostorsko načrtovanje, skladnost regionalnega razvoja, varstvo okolja, promet ter posamezne dejavnosti na področju javnih služb regionalnega pomena.

Županom povabilo k sodelovanju
Ministrica je zato župane povabila k sodelovanju pri oblikovanju predlogov rešitev in dejala, da "smo lahko le z okrepljenim sodelovanjem še bolj uspešni pri zagotavljanju dobrobiti državljank in državljanov". Nekateri župani so v predlogu sicer videli zanikanje zgodovinskih slovenskih pokrajin, drugi pa so ga pozdravili kot korak v pravo smer, saj naj bi bilo število predlaganih pokrajin racionalno.

Ministrica o predlogu 6 pokrajin