Vitoslav Türk zanika vsakršno nepravilnost, a ga zemljiška knjiga postavlja na laž. Foto: BoBo
Vitoslav Türk zanika vsakršno nepravilnost, a ga zemljiška knjiga postavlja na laž. Foto: BoBo

V SDS-u, katerega član je tudi Vitoslav Türk, so izrazili pričakovanje, "da se bodo vse domnevne in dejanske črne gradnje in vsi sumi plagiatorstva obravnavali pred pristojnimi institucijami in v medijih z enakimi vatli in zakonito".

Črnogradnja Vitoslava Türka
Türkovi so si na črno prilastili tudi hišno številko. Foto: Eugenija Carl
Turk
Türk zamolčal, da je lastništvo hiše v rokah njegovih sinov
Zemljiška knjiga Vitoslava Türka postavlja na laž

V imenu vodje podjetja Türka je z ELES-a prišlo sporočilo, čeprav je, kot omenja tudi sporočilo, tematika vezana na zasebno temo, ki ni povezana s podjetjem. "Vse domnevne nepravilnosti so neresnične. Nisem graditelj črne gradnje in nisem lastnik nobenega objekta na lokaciji, o kateri me sprašujete. Omenjeni objekti so v lasti družbe Virtus, d. o. o., v kateri pa nimam lastniških deležev," je zapisano v sporočilu, v podpisu pa stoji ime Vitoslava Türka.

A podatki v zemljiški knjigi dokazujejo vse kaj drugega. Parcela 402/ 13 je parcela, na kateri stoji Türkova črna gradnja. Po katastru gre za sadovnjak, pod rubriko dejanska raba pa se prikazuje: pozidano zemljišče. Imetnika: Vitoslav in Metka Türk, vsak do polovice.
To v preprostih besedah pomeni, da sta lastnika parcele in vsega, kar na njej stoji, zakonca Türk. Vsakršno drugačno stanje bi se namreč v zemljiški knjigi videlo. Tako pa ni vknjižen noben prenos lastninske pravice, niti ni plombe, da bi bil predlagan kakršen koli vpis.
Türk si je hišno številko vzel kar sam
Türkovo izjavo postavljajo v dvom tudi podatki geodetske uprave. Ta je ugotovila, da za objekte na teh zemljiščih popis sploh ni bil opravljen. "Popisovalci so imeli napačne podatke, ker jim lastnik pravih podatkov o nepremičninah sploh ni sporočil," razlaga direktor geodetske uprave Aleš Seliškar.

GURS jim je zato danes poslal poziv, naj pravilno evidentirajo nepremičnine. Ne samo Virtus, poštno pošiljko lahko pričakuje tudi Vitoslav Türk. Na njegovem objektu je opaziti tudi napeljave za vodo, elektriko …

In še nekaj je danes ugotovil GURS - tisto, kar smo že mi včeraj -, da hišna številka na zidu posesti nima kaj početi. "Lastnik si je sam prilastil hišno številko in jo tja obesil, v naših evidencah ta številka sploh ne obstaja in ni bila nikoli dodeljena, zato gre za prekršek," ugotavlja Seliškar.
Inšpektorjeva tri leta dolga pot
In gradbeni inšpektorji? Nismo jih opazili na terenu. So pa danes priznali, da so anonimno prijavo za Türkovo črno gradnjo dobili že leta 2007, a po naših informacijah si jo je šel inšpektor ogledat šele tri leta pozneje. Celo fotografiral jo je in lastnika opozoril, da se zoper njega vodi postopek.
Do danes se ni zgodilo nič. Zanimivo pa bi bilo slišati tudi, od kod podjetju Virtus v lasti Türkovih sinov denar za gradnjo prestižne vile, ali obeh vil, kot trdi Türk. Po javno dostopnih podatkih je imelo podjetje z nič zaposlenimi leta 2007 50.000 evrov prihodka, leto pozneje 628 evrov, še leto pozneje pa 1.500 evrov prihodka.
Poslopje družine Türk
TV Slovenija je sicer v torek razkrila, da Türkova hiša na Parecagu stoji na kmetijskem zemljišču in je črna gradnja. Gre sicer za del posestva družine Türk. Na kmetijskem zemljišču stoji 380 kvadratnih metrov velika vila, ki je v lasti ljubljanskega podjetja Virtus, to podjetje obvladujeta sinova Vitoslava Türka, ter tudi hiša zakoncev Vitoslava in Metke Türk. Oba objekta sta, kot je poročala novinarka TV Slovenija Eugenija Carl, črni gradnji.

Pred več kot desetimi leti je na omenjenem zemljišču stal steklenjak, nato pa je prejšnja lastnica zaprosila za gradnjo sušilnice sadja. Kot je za TV Slovenija povedal načelnik Uprave enote Piran Ivan Seljak, je bilo leta 2002 izdano gradbeno dovoljenje za gospodarsko poslopje, drugih zahtev za poseg na teh parcelah pa ni bilo vloženih. Tako bi smel stati na teh zemljiščih le gospodarski objekt, pa še ta skoraj 100 kvadratnih metrov manjši.

Eugenija Carl, TV Dnevnik, B. V., A. Č.

V SDS-u, katerega član je tudi Vitoslav Türk, so izrazili pričakovanje, "da se bodo vse domnevne in dejanske črne gradnje in vsi sumi plagiatorstva obravnavali pred pristojnimi institucijami in v medijih z enakimi vatli in zakonito".

Türk zamolčal, da je lastništvo hiše v rokah njegovih sinov
Zemljiška knjiga Vitoslava Türka postavlja na laž