Konferenco lahko spremljate tudi prek našega portala. Foto: MMC RTV SLO
Konferenco lahko spremljate tudi prek našega portala. Foto: MMC RTV SLO

Zbrane je nagovoril tudi generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli, ki je opozoril na pomembnost novinarskega poklica. Zadnje opravlja po mnenju Fillija nadzorno vlogo in je kot tako četrta veja oblasti. Da pa je novinar dober, pa mora po mnenju Fillija biti tudi neodvisen od politike. Ob tem se je Filli dotaknil tudi težav RTV Slovenija zaradi zmanjšanja RTV-prispevka, kar je po njegovih besedah edinstven primer v Evropi.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak pa je prav tako izpostavila pomembnost novinarskega poklica, obenem pa dodala, da je konferenca dobra priložnost za slovenske novinarje, ki delujejo v tujini, saj bodo lahko navezali stike z novinarji, ki delujejo v Sloveniji.

Minister, pristojen za kulturo, Žiga Turk pa je opozoril na elektronske medije, ki so po njegovem mnenju pretresli svet klasičnih medijev, za katere je čedalje manj zanimanja. Spremljanje svetovnih medijev, ki je danes dostopno vsakomur, pa po mnenju Turka predstavlja nov izziv za klasične medije.

Dvodnevni dogodek, ki ga prireja Svetovni slovenski kongres, poteka v sodelovanju z RTV Slovenija. Častni pokrovitelj je predsednik vlade Janez Janša.

V nadaljevanju konference so odpirali teme, kot so izzivi modernizacije medijskega sveta skozi oči slovenskih novinarjev in slovenskih novinarjev v tujini, problematika in izzivi slovenskega novinarstva po svetu, odmevnost zamejske in zdomske problematike v matičnih medijih, svoje izkušnje pa bodo delili tudi slovenski novinarji, ki so se uveljavili v tujih medijih.