Slovenija
Glas, Metka Zevnik, Aleš Primc
Na ustanovnem kongresu se je zbralo okoli 200 delegatov. Foto: BoBo/Borut Živulović
       Protidružinsko politiko je treba nehati, dosti je bilo tega.       
 Metka Zevnik
Glas, Metka Zevnik, Aleš Primc
V vodstvu bosta pričakovano Metka Zevnik ter Aleš Primc. Foto: BoBo/Borut Živulović
       Največja slabost zakonika je, da se predvsem ukvarja z ločevanjem staršev, ne pa z zvestobo, ljubeznijo ter trdno zvezo med moškim in žensko. Zakonik bo vsekakor treba popraviti, če ne zdaj, pa bo to storila nova demokratična vlada.       
 Franci Donko o svežem družinskem zakoniku
       Štirikrat več za Slovenijo - več spoštovanja mam in očetov, več otrok, višje plače in višje pokojnine.       
 Aleš Primc
       Misel Janeza Evangelista Kreka je skupna točka, ki povezuje obe stranki. Krek je prihodnost za Slovenijo, ne pa Cerarjeva vizija 2050.       
 Gost iz Krščanskih socialistov Andrej Magajna
VIDEO
Ustanovljena stranka Za otroke

Dodaj v

Ustanovljena stranka Za otroke: "Višje plače in pokojnine, več spoštovanja mam, očetov, otrok"

Ustanovljeni novi politični stranki
25. marec 2017 ob 07:25,
zadnji poseg: 25. marec 2017 ob 13:25
Škofja Loka/Maribor - MMC RTV SLO, Radio Slovenija, STA

V slovenski politični prostor vstopata novi stranki – Gibanje za otroke in družino Aleša Primca se je spremenilo v stranko Glas za otroke in družine (Za otroke), v Mariboru pa so ustanovili stranko ReSET.

Pod geslom Glas za otroke, glas za prihodnost se je v Škofji Loki začel ustanovni kongres. Zbralo se je okoli 200 delegatov, overjene izjave o ustanovitvi stranke pa je podpisalo več kot 120 ustanovnih članov. Že v uvodnem delu zasedanja so izglasovali sklep o ustanovitvi stranke. Sprva so za krajše ime stranke predlagali Glas, ob ustanovitvi pa so podprli ime Za otroke. Sprejeli so tudi programsko deklaracijo.

Predsedniško mesto je po pričakovanjih pripadlo Alešu Primcu, podpredsedniško pa Metki Zevnik. "Protidružinsko politiko je treba nehati, dosti je bilo tega," je poudarila Zevnikova. Po njenih besedah bodo naslednje parlamentarne volitve "referendum za normalno Slovenijo". V zvezi z morebitnimi predčasnimi volitvami je dejala, da velja pustiti času čas: "Ko pride čas, mi smo pripravljeni."

O morebitni vložitvi referendumske pobude v zvezi z novim družinskim zakonikom je Zevnikova dejala, da bodo referendum volitve, ki bodo glas za družino, otroke, mladino in domovino. "V zakoniku je opredelitev družine spremenjena, torej ni prava. Zakonik le enkrat v 350 členih omeni razširjeno družino treh generacij, kar je nerazumljivo."

Štirikrat "več za Slovenijo"
Pred začetkom zasedanja je Primc v izjavi za medije povzel glavno sporočilo kongresa: "Štirikrat več za Slovenijo – več spoštovanja mam in očetov, več otrok, višje plače in višje pokojnine." Za zdaj ni želel govoriti o političnih zavezništvih, ki si jih želi nova stranka. Po njegovih besedah bo čas za razmislek o tem šele po kongresu.

"Danes je naš dan, danes se moramo ukvarjati sami s seboj, se spoznati in narediti načrt za naprej. O drugih vprašanjih bomo odločali, ko bo za to čas," je dejal. Dodal je, da bodo na kongresu sprejeli programske smernice, volilni program pa bodo oblikovali pozneje.

Iz koalicije Za otroke gre
Stranka Glas za otroke in družine je nastala iz istoimenskega gibanja, ki je pot začelo kot koalicija Za otroke gre!. Gibanje je postalo prepoznavno predvsem po prizadevanjih na področju družinske politike, zato ni naključje, da vstopa v politični prostor na materinski dan. Temu pritrjuje tudi predlog programske deklaracije.

Iniciativni odbor je strankin pogled na prihodnost strnil v 38 deklaracijskih točkah, ki temeljijo na spoštovanju materinstva in očetovstva, slovenske kulture, dela, nedeljskega počitka in krščanstva. Nova stranka želi v politiko prinesti "pristne, tradicionalne vrednote, ki narod ohranjajo pri življenju". Volivce bo nagovorila "kot družinska stranka z vizijo".

Pred začetkom kongresa so se delegati zbrali pri maši, zasedanje pa se je začelo s podelitvijo nagrade bela vrtnica Angelci Likovič. V obrazložitvi je bilo poudarjeno nagrajenkino prizadevanje za otroke in družine. "V novo stranko so vstopili tisti, ki si želijo lepši jutri za naše otroke in naše družine," je dejala Likovičeva.

Poziv k tradicionalnim vrednotam
Razprava je pozvala k tradicionalnim vrednotam. Član iniciativnega odbora za ustanovitev stranke Franci Donko je o morebitni referendumski pobudi dejal, da bodo o tem razmišljali pozneje: "Največja slabost zakonika je, da se predvsem ukvarja z ločevanjem staršev, ne pa z zvestobo, ljubeznijo ter trdno zvezo med moškim in žensko. Zakonik bo vsekakor treba popraviti, če ne zdaj, pa bo to storila nova demokratična vlada."

V zvezi z morebitnim zavezništvom strank Za otroke in NSi je Donko izrazil upanje, da si bo NSi po njihovem zgledu še bolj prizadevala za družinske vrednote. Dejal je, da želijo v novi stranki nagovoriti malega človeka, ki je nekoč volil Krambergerja: "Če želimo Slovenijo znova pripeljati v tire normalnosti, je pomembno, da se stranke slovenske pomladi združijo v koalicijo."

Magajna za zavezništvo
Med gosti kongresa je bilo opaziti tudi predsednika zunajparlamentarne stranke Krščanski socialisti Slovenije –- Krekovi socialisti Andreja Magajno. V izjavi za medije se je zavzel za zavezništvo z novo stranko: "Misel Janeza Evangelista Kreka je skupna točka, ki povezuje obe stranki. Krek je prihodnost za Slovenijo, ne pa Cerarjeva vizija 2050."

Med prednostnimi nalogami stranke so tudi pravna država, pridobitev zaupanja v demokracijo ter vzdržni plačni, pokojninski in zdravstveni sistem. Šolstvo in gospodarstvo naj hodita z roko v roki, so še navedli pobudniki stranke.

T. K. B., Al. Ma.
Glas
Glas
Glas
Glas
Glas
Glas
Glas
Glas
Prijavi napako
Komentarji
GUESS
# 25.03.2017 ob 08:08
Ali ni izraba otrok v politične namene nedopustna, celo neustavna?
KLIPAN
# 25.03.2017 ob 07:47
Tale Reset zna biti zanimiiva, medtem, ko me stranke iz srednjega veka (Glas) ne zanimajo.
sssitrap
# 25.03.2017 ob 08:02
eden od glavnih temeljev stranke je "nedeljski počitek"?! LOL zgleda da se obeta nov referendum o tem a so lahko štacune odprte v nedeljo ali ne.
SamoRes
# 25.03.2017 ob 08:20
Himna je pa tista izpred sodišč: Janša! Janša! Janša! ?
miranabr
# 25.03.2017 ob 07:55
Spet novi kruhoborci na davkoplačevalske stroške.
penzl
# 25.03.2017 ob 07:53
Bo treba počakat, da vidimo, kaj se bo izcimilo iz tega. Lepe obljube itak trosijo vsi, samo takih, ki jih potem izpolnijo, je bolj malo.

Za Primca itak škoda besed, ReSET-u pa veliko sreče in čim manj recikliranih članov.
acMilan
# 25.03.2017 ob 08:33
če Glas (za Janšo) uresniči eno od točk programa, bo izzval največje demonstracije v zgodovini Evrope... točka se glasi:
29. Odvisnosti in zasvojenosti so družbena rak rana današnjega časa, zato se moramo ozaveščati in sprejeti ukrepe za omejitev vseh dejavnikov tveganja: alkohol, droge, igralništvo, pornografija, računalniške igre idr.

Tole je tipična srednjeveška, morda celo kamenodobna stranka. Največja grožnja Sloveniji trenutno, morda celo večja od Janše samega...
Sussudio
# 25.03.2017 ob 08:14
Uspeh stranke Glas je odvisen od tega koliko glasov lahko pobere SDS-u, NSi-ju in SLS-u.

Stranka ReSET pa me malo spominja na Virantovo stranko. Obljublja pravno državo, obljublja neko bolj liberalistično ekonomijo v prid gospodarstvu... Dvomim ravno v ogromen uspeh glede na to da je zaenkrat omejena bolj na Štajersko regijo in na sindikat delavcev migrantov ki se tam zavzema za Slovence ki delajo v Avstriji.
Zveni spet kot neka ekonomsko desno-sredinska stranka ki se pa ideološko noče opredelit, ker naj bi bila njena prioriteta gospodarsto in bodočnosto.
garmond
# 25.03.2017 ob 09:14
Glas: ta stranka je dobra upam, da ji uspe priti v parlament pri meni so dobili spoštovanje, ko so se borili proti istospolnikom.

Borba proti istospolnikom??? Ta komentar je dokaz, da gre v bistvu za ksenofobično stranko, ki bi morala biti glede na našo ustavo prepovedana, pisec tega komentarja pa je značilen bodoči volivec takšne stranke. In še polpismen povrh.
Bivši uporabnik
# 25.03.2017 ob 09:03
Glas? Srednji vek, ogabno izkoriščanje otrok v politične namene. Ne vem, če bo vodo pilo. Razen, če začnejo še sami loviti veter v jadra zadnje čase tako popularne 'skrbi' za ubogega avtohtonega Slovenca, ki ga bo ugonobilo 146 beguncev, ki živijo kot bubregi v loju.
Tile lažni nahujskani delilci skrbi za malega človeka so idealna voliln baza.
Glede reseta pa: ljudje, ki bi radi delali, davkarije pa ne plačevali (SLO ekonomski migranti v sosednji Avstriji) tudi niso najbolj merodajni, da bodo nove merila postavljali.
božičeek
# 25.03.2017 ob 09:03
Zloraba otrok v politične namene
tedomedo
# 25.03.2017 ob 07:55
Vse stranke so enake. Pred volitvami lažejo, da bodo izboljšali življenje ljudem, ko pa pridejo v koalicijo, pa izboljšajo življenje samo sebi. Volil bi tisto stranko, katere šef bi obljubil, da bo, odkar bo v parlamentu ali vladi, stalno na sebi imel kamero in mikrofon, vse posneto kot video bo pa stalno prenašal na nekem tv kanalu, ki bo zastonj.
povratnik12
# 25.03.2017 ob 10:18
Pričakovati je, da se bo nova stranka usmerila predvsem v varovanje družine, kot jo dojema krščanski nauk.

Ja res so borci. to so pokazali v primeru begunskih otrok v Škofji Loki.....nagravžno...
Eleanor
# 25.03.2017 ob 08:52
Še več strank rabimo v tej politični greznici, ja. Sploh takšnih s srednjeveško miselnostjo.
garmond
# 25.03.2017 ob 08:31
Mogoče bo kaj iz te stranke ReSET, o drugi stranki katera izkorišča otroke za svoj politični kapital, pa itak škoda besed, da njihovih srednjeveških nazorov in nestrpnosti do drugačnih niti ne omenjam. Takšne stranke sploh ne bi smele obstajati.
Respect2015
# 25.03.2017 ob 09:23
GOD, so vedeli, kje imeti kongres, ker v Šk. Loki bodo definitivno imeli največ obiska.
Za vse, ki vas ne bomo nikoli volili, pa je ustanovitev te stranke resno opozorilo, da se moramo, ko bo čas - SPRAVITI na volišča in voliti, da obdržimo pravice, ki jih imamo! Ker drugače nas čakajo hudi časi! :/
NEdesnici
# 25.03.2017 ob 09:06
Bruha se mi. Upam, da klerikalnih katoliških ekstremistov ni toliko, da bi prišla ta sramota v parlament, sicer bomo žal država, ki utegne biti nova Poljska.
Binder Dandet
# 25.03.2017 ob 07:56
"njen program temelji na tem, da prisluhnejo pobudam državljanom in jih nato po presoji vključijo v volilni program."

Reset so torej po definiciji populisti.:) Nasprotniki recimo trumpovega popuľizma ze obljubljajo glas reset populizmu.:) Ker da populisti bi morali biti vsi politiki, ne zgolj obrobne stranke. (Res s tezavo zadrzujem krohot). Pa se niti stranke ni, kaj sele programa.:)

Politicna zrelost press
hexen
# 25.03.2017 ob 10:14
LauraL
# 25.03.2017 ob 09:33
@mindmaster

"Domov nas lahko pripelje samo tisto, kar nas vlece v tujino, torej osebna in ekonomska svoboda. Slovenija rabi stranko kapitalizma, stranko privatizacije vladnih podjetij, stranko ukinitve vladnega monopola solstva in izobrazevanja, stranko zasebne pobude, stranko nizjih davkov, stranko manj socialnih transferjev. Vse tisto, kar imajo razvite drzave."

Zakaj se potem mladi selijo v države z visokimi davki, kjer ima država močno roko v gospodarstvu in lastniško oblvaduje ključna podjetja in infrastrukture, kot sta npr. Nemčija, ali Avstrija (kjer je celo tudi pokojninski sistem še vedno varno v vajetih države in ne raznih "skladov" in "stebrov"), ne pa v države z nizkimi davki južno in vzhodno od nas, kjer je večina podjetij privatiziranih in se je sploh država vljudno "umaknila" iz gospodarstva. Po tvoji logiki bi moral biti masovni odliv Slovence ravno v te države, (mislim, da so zadnjic v Financah hvalili Makedonijo, da je tam davek na dobiček 9 %), ne pa v Nemčijo in Avstrijo, kjer sta recimo davek na dobiček podjetij kar 30 % oziroma 25 %?

Glej, visoki davki = visok standard
nizki davki = nizek standard

Vsak naj pa sam izbere...
Eltron
# 25.03.2017 ob 09:17
Čim več bo srednjega veka v strankah, bolj množično bomo volili leve stranke. Tako pač je. Primc bo dosegel točno nasprotno, kar bi rad. ZL se bo še okrepila. Volivci nismo neumni, ne bomo šli nazaj v srednji vek.
STANE
# 25.03.2017 ob 08:47
stranke ReSET, za katero so pobudo dali tudi nekateri člani Sindikata delavcev migrantov Slovenije

Skupina ljudi,ki se bori samo za svoj "prav"in ne razume,da ni dvakrat obdavčena ampak samo ENKRAT kot vsi državljani Slovenije nima politične prihodnosti...Ravno tako je s Primčevo stranko.Stranka mora pač imeti širše obzorje,strokovne, inteligentne ljudi....To je moje mnenje.
RobiK3a
# 25.03.2017 ob 10:25
Obe stranki sta intelektualno močno podhranjeni, prva je le privesek esdeesa in cerkveni pankrt, druga pa interesno združenje.
Bivši uporabnik
# 25.03.2017 ob 09:58
Slovenija pod vodstvom janeza Janše ne bo postala druga Švica ampak bo Švica psotala druga slovenija.

Opozorilo, kaj dela šmarnica na prazen želodec.
Partizan Miha
# 25.03.2017 ob 09:09
JANEZ BLOND
"SDS- to je stranka, ki jo bom volil edina stranka, ki se bori proti islamizaciji Slovenije."

A si ziher ?
Janša: "Kvote, ki jih je za posamezne države EU določila Evropska komisija, so korak v pravo smer. Breme mora biti pravično razdeljeno."
iufhdfewd
# 25.03.2017 ob 09:00
Glas za Glas je glas za esdees.
hexen
# 25.03.2017 ob 10:08
Glas iz srednjeveških globač.
Kobalt
# 25.03.2017 ob 08:47
Sicer pa kaj se nekateri toliko bunite če imamo stranke ki se ideološko navezujejo na krščanstvo?


Tudi "novi" Evropejci se ideološko opirajo na svojo veroizpoved, pa se vsi bunijo, da vera ne spada v javno sfero. Naj bo tako.
MYX8
# 25.03.2017 ob 11:09
Prej bi volil Desus z Erjavcem na čelu, kot pa Primca in Glas.
štamprle
# 25.03.2017 ob 10:43
Primc, Janšev politični podaljšek, še ena jed iz Janševe kuhinje, ki je že v štartu močno skisana!
Nadja92
# 25.03.2017 ob 09:35
Mislim, da ta GLAS precenjuje svoje sposobnosti. Dlje od družinskega zakonika ne sežejo.
samogledam
# 25.03.2017 ob 09:29
jaz bom volil stranko ki se bo zavzela za prepoved vseh religij na javnem prostoru, ker religije in bogovi sodijo v knjiznico neke srednjeveske zgodovine na zgornjo polico in ne na ulico ! Duhovnost in seks sta intimna izbira, ki ni za v javnost.
stewie
# 25.03.2017 ob 09:01
@acmilan

S tem, da je na njihovi spletni strani 24kul bil med sponzorji celo naveden nočni klub v Turjaku, znan po prostituciji. Da padeš dol...
evaevi
# 25.03.2017 ob 08:49
Zakaj Slovenija ne more dobit ene normalne stranke na desnici?

ker je slovenska desnica ostalina protireformacijske verske vojne svojega ideala morilca Tomaža Hrena.
Karantanc+
# 25.03.2017 ob 08:22
Reset = tolk jim je za Sćovenijo, da so si čist slovensko ime izbral.
Novi obrazi, spet boste nasedli tej fori ...
Krpanka
# 25.03.2017 ob 08:09
Strankokracija na pohodu! Iztok Mlakar nam je že zdavnaj lepo razložil bistvo takšne demokracije...
Celine
# 25.03.2017 ob 15:58
In kako misli Primc zvišati plače? A bo Bog posodil? Mogoče Bog Ivan?
izo
# 25.03.2017 ob 13:35
o fak, spet ti klovni..
Respect2015
# 25.03.2017 ob 13:11
Meni se zdi še samo dejstvo, da so kot "gorečo zagovornico življenja" nagradili gospo Angelco Likovič, za svoje izjave o tem, da naj tudi posiljene ženske, če ob tem zanosijo, rojevajo otroke, ker bodo potem srečne. Če to ni dovolj ponižujoče za ženske, potem ne vem, kaj je.

Ampak ok. Vse dobro jim želim, le volilni izzid naj bo čim slabši...
elGoyc
# 25.03.2017 ob 09:29
@ Janez Blond
Če ti je kaj do slovenskega jezika, se najprej nauči spodobno pisati. Takšno skorpucalo, kot je tvoj komentar, je ravno tako žaljiv do naše materinščine, kot če bi pisal v albanščini.

Kar se tiče teh novih strank, ReSET je zopet neka abnormalna stranka, ki je zrasla iz določenega izjemno ozkega interesnega gibanja. Program bi napisali prek pobud državljanov, kar pomeni, da so tako nesposobni, da razen neobdavčitve prihodkov iz tujine ne znajo napisati vsaj enega generičnega brezhbteničnega programa, kot ga ima DeSUS ali SMC.

Glas je precej prozorna taktika SDS, da pobere glasove tradicionalno usmerjenih volilcev, ki ne marajo Janše in se jim zdi NSi premalo radikalna.

Naš politični prostor je tako ali tako nenormalen in sprememba volilnega sistema, ki bi ohranil določeno stopnjo proporcionalnosti, a obenem oklestil število strank na največ 5 in omogočil izbiro med kandidati različnimi iste stranke, je več kot nujen.
Izjemno pogrešam tudi liberalno stranko, z desničarsko ekonomsko politiko in levičarskim odnosom do tradicionalnih ideoloških vprašanj, Najbrž je ne bi volil, ampak ko pomislim, kakšne vrednote ima kar dobršen delež ljudi okoli mene, se pravi čim manj države tako denarnici kot v spalnici, bi imela ob primernih ljudeh zagotovlenih vsaj 10-15% glasov.
stewie
# 25.03.2017 ob 08:25
A komentarjev iz že uveljavljenih političnih strank pa ni za slišati?
Blazno me zanima, kaj imajo v SDS za pripomniti glede stranke Glas. Sploh glede na to, da imajo isto volilno bazo, v SDS pa tudi slovijo po veliki "naklonjenosti" ustanavljanju novih strank s podobnim programom in volilno bazo, če se le spomnimo, kako veseli so bili ustanovitve Virantove stranke.
rokjarc
# 25.03.2017 ob 11:59
Ne razumem. Koga naj bi po njegovem mame, očetje in otroci morali po novem bolj spoštovati?
NEdesnici
# 25.03.2017 ob 11:06
Katoliški skrajneži.
smartass2011
# 25.03.2017 ob 10:04
Po ustanovitvi stranke ReSET, lahko pričakujemo še nekaj novih strank s tipkovnice in sicer: Stranka Escape, Stranka Enter, Stranka Control, Stranka Space, itd. Sam bi se ideološko še najbolje prepoznal v Stranki Ctrl-Alt-Del.
sammy13
# 25.03.2017 ob 09:28
Ti ReSET-ovci so se mi v želodec vsedli, ko so kot mali otroci vztrajali pri tem, da imajo nižjo davčno stopnjo kot vsi ostali v Sloveniji.
Nelly25
# 25.03.2017 ob 12:23
Valda se tega klovna se je manjkal v nasem cirkusu
ti-ne
# 25.03.2017 ob 10:54
vnk

# 25.03.2017 ob 10:47
Hudi ekstremi niso dobri, ne na levi, ne na desni.

:::::::::::::::::::::

Res je. Hudi ekstremi so dobri, samo če so sredinski. To nam prodajajo že 25 let.
manrose.
# 25.03.2017 ob 10:26
Ne.
fafaron
# 25.03.2017 ob 09:39
Tudi slovenski migranti so šli z refrendumom nad nas, mavrične ljudi, ki jim nismo storili nič slabega! Kar se nas tiče, med obema novima partije ne bo razlike. Tudi sicer so se "dezerterji reseterji" povezali, da bi ušli plačilu davka - nekakšni minišroti.

Pri "ustavnem" sodišču je tako. Će nimaš vatikanskega botra, MORDA CELO zmaga - kdo bi si mislil - ustava! Drugače pa si SMC, SDS in Pahor že nameščajo nove ustavi sovražne sodnike. Če bi Primčevi reseterjem posodili vsaj enega člana ali se nekje zavzeli za bogatenje cerkve, bi bil pa še tretji referendum zoper nas.

Tako, zdaj veste, kasj dobivamo danes - glede enakopravnosti & ustavnosti NIČESAR!
nauportus90
# 25.03.2017 ob 08:10
V ustanovno deklaracijo naj dodajo še ponedeljski počitek, pa imajo moj glas!
Kazalo