Davčni uradi bodo imeli vse več dela, saj se napoveduje še kopica novih davkov. Foto: MMC RTV SLO
Davčni uradi bodo imeli vse več dela, saj se napoveduje še kopica novih davkov. Foto: MMC RTV SLO
Hrana
Podražili sta se obe stopnji DDV-ja, tudi tista nižja, ki zadeva hrano. Ko pa so na TV Dnevniku po enem mesecu preverili cene nekaj osnovnih izdelkov, so ugotovili, da so te ostale enake. Foto: BoBo
Jahta v hrvaškem primorju
Od davka na luksuzna plovila se ni nakapljalo veliko. Foto: EPA

Če smo v Sloveniji po deležu zbranih davkov v kosmatem domačem proizvodu (BDP) z dobrimi 38 odstotki nekje v povprečju Evropske unije (EU), bomo ob vseh zvišanjih verjetno kmalu nad tem povprečjem, je za Drugo jutranjo kroniko Radia Slovenija poročala Zdenka Bakalar.

Zadnji, ki se je zvišal, je davek na dodano vrednost (DDV). Splošna stopnja se je dvignila z 20 na 22 odstotkov, nižja pa z 8,5 na 9,5 odstotka. Kot poroča državni statistični urad, se je povišanje precej poznalo na inflaciji.
Številne obremenitve premožnejših
Precej so se zvišali davki na luksuz: obdavčite bogate, ne stiskajte tistih, ki se težko preživljajo, pogosto opozarjajo v sindikatih in delu civilne družbe. V tem duhu država pobere polovico dohodkov tistim, ki imajo letno dohodninsko osnovo nad 70.000 evrov - to velja letos in prihodnje leto. Takšnih oseb je dobrih 4.300. Obenem drži, da manjše število visoko obdavčenih prispeva večji delež dohodnine kot množica v nižjih davčnih razredih, je poročala Bakalarjeva.

Posebej so obdavčene luksuzne nepremičnine. Sprva je pod prejšnjo vlado finančni minister kot potezo v pogajanjih s sindikati uvedel obdavčitev nepremičnin, ki so vredne več kot milijon evrov. Lani so tako odmerili za približno milijon evrov tega davka. Letos so mejo spustili na več kot 500.000 evrov vredne nepremičnine, kar pomeni odmerjenih 22 milijonov evrov. Davek bo veljal vse leto.
Od dodatnega davka na plovila se je v državno blagajno steklo 197.000 evrov, v občinske proračune pa 320.000. Odmera še ni končana. Od dodatnega davka na avtomobile se je nakapljalo 2,6 milijona evrov. Država je zarezala tudi v dobičke od spremembe namembnosti zemljišč. Davčna uprava je izdala 119 določb in z njimi odmerila za 480.000 evrov davka, je poročala Bakalarjeva.

To so bile sicer obremenitve, ki so udarile po premožnejših. Kopica je še takšnih, ki so udarile splošno po vseh. Seznam zadnjih je še precej daljši. Lani se je za desetino podražilo dodatno zdravstveno zavarovanje. Zaradi davka na finančne storitve so dražje bančne storitve. Za četrtino so obdavčene obresti, dividende in kapitalski dobički. Že od lani je višja koncesijska dajatev za študentsko delo in večkrat so se zvišale trošarine na cigarete.

Vlada je julija uvedla 10-odstotni davek na srečke, podražila nekatere sodne takse in zvišala letno dajatev za uporabo cest.

Prihajajo novi davki
Seznam vladnih davčnih apetitov se tukaj še ne ustavi. Prihaja nepremičninski davek, tudi zaradi njega je podjetje Akrapovič ustavilo vse nove investicije v Sloveniji. Vlada še vedno kot "skrajno možnost" napoveduje uvedbo kriznega davka z letom 2014, ki bi posegel v vse dohodke. S sindikati se na Ekonomsko-socialnem svetu trenutno pogaja o odpravi uskladitve zneskov olajšav in lestvice dohodnine z inflacijo. Po počitnicah se napovedujejo dražje vinjete.