Šolarji bodo letos najdlje prosti med božičnimi in novoletnimi prazniki, in sicer od 25. decembra do 5. januarja, pri čemer jim petka, 3. januarja, ne bo treba nadomeščati.  Foto: BoBo
Šolarji bodo letos najdlje prosti med božičnimi in novoletnimi prazniki, in sicer od 25. decembra do 5. januarja, pri čemer jim petka, 3. januarja, ne bo treba nadomeščati. Foto: BoBo

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je v poslanici šolarjem zaželel veliko znanja, prijateljstev in vsega drugega, kar šola prinaša. Pikalo meni, da je prav šola v Sloveniji eden od najboljših družbenih podsistemov, kar se mu zdi tudi prav, saj je šola pomembna za vse.

Učenci osnovnih šol imajo v novem šolskem letu prenovljena učna načrta za slovenšči

no in izbirni predmet čebelarstvo, na voljo pa imajo tudi nova izbirna predmeta filmska vzgoja in slovenski znakovni jezik. Učence 2. razredov prvič čakajo brezplačna učna gradiva.

Dijaki imajo na voljo nekatere nove izobraževalne programe ter razširjen nabor programov, v katerih lahko opravljajo vajeništvo. Zdaj polnoletni dijaki si odsotnosti od pouka ne bodo mogli več opravičevati sami, starši pa za vpogled v ocene več ne bodo potrebovali njihovega soglasja.

Prvi šolski dan

"Ob začetku novega šolskega leta (vas) vabim, da sprejemate nova znanja z odprto glavo, predvsem pa, da o vsem razmišljate s svojo glavo. Velja neko splošno strinjanje, da šola ni nekaj najboljšega, kar se lahko zgodi otroku. In vendar v času šole spoznamo veliko prijateljev, sem in tja se vname kakšna šolska ljubezen in tako naprej. Predvsem pa se v šoli ogromno naučimo. Zato vas ob začetku novega šolskega leta vabim, da sprejemate nova znanja z odprto glavo, predvsem pa, da o vsem razmišljate s svojo glavo!"
Predsednik republike Borut Pahor v poslanici ob začetku šolskega leta.

Otroci se vračajo na ceste

Z novim šolskim letom se na ceste vračajo otroci, zato opozarjajo vse udeležence v prometu, da morajo biti še posebej pazljivi. Otroci v promet vstopajo z različnimi razvojnimi značilnostmi, saj težje ocenijo nevarne situacije ter zvok, smer, hitrost in razdaljo vozila, kajti njihovega ravnanja ne vodi razum, ampak čustva, med drugim opozarja Vesna Marinko, vršilke dolžnosti direktorja agencije za varnost prometa (AVP).

"Prepričani so, da če sami vidijo vozilo, da jih vidi tudi voznik. Prepričani so tudi, da če se sami hitro ustavijo, se bo hitro ustavilo tudi vozilo," je opozorila za Radio Slovenija.

Policija bo prve šolske dni poleg poostrenega nadzora hitrosti preverjala tudi tehnično brezhibnost koles in mopedov, s katerimi se učenci pripeljejo v šolo, ter vozil za organiziran prevoz otrok. Pozorni bodo tudi na uporabo tobačnih izdelkov v vozilih, kot vsako leto pa bodo tudi tokrat priskočili na pomoč učencem pri prehajanju cest.

Otroke so ob prvem šolskem dnevu skupaj z ministrico Alenko Bratušek čez prehod za pešce pospremili tudi nekateri člani slovenske nogometne reprezentance.  Foto: Ministrstvo za infrastrukturo/Twitter
Otroke so ob prvem šolskem dnevu skupaj z ministrico Alenko Bratušek čez prehod za pešce pospremili tudi nekateri člani slovenske nogometne reprezentance. Foto: Ministrstvo za infrastrukturo/Twitter

Rumeni baloni za prvošolce

AVP je ob prvem šolskem dnevu pripravila akcijo s sloganom #VarnoVŠolo, katere osrednji simbol so rumeni baloni, ki voznike opozarjajo na otroke na cesti. Osrednji dogodek je potekal v OŠ Simona Jenka v Kranju.

Prvošolčkom bodo k večji vidnosti poleg rumenih rutic pomagali rumeni baloni. AVP bo skupaj s partnerji med prvošolčke razdelila 20.840 rumenih biorazgradljivih balonov, po enega za vsakega prvošolčka v Sloveniji. Agencija je pripravila tudi nova preventivna gradiva #VarnoVŠolo s petimi koraki za večjo varnost udeležencev v prometu.

Sorodna novica Policija bo ob začetku šolskega leta izvajala poostren nadzor nad prometom

"V prometu je pomembno biti viden in previden. Viden zato, da opozoriš nase, da so drugi pozorni nate v prometu, previden pa zato, ker vedno in povsod lahko za svojo varnost največ narediš sam," je na dogodku izpostavila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, ki meni, da je treba otroke naučiti, kako naj hodijo čez prehod za pešce, naj na kolesu vedno uporabljajo čelado in naj v prometu, tudi če so pešci, ne uporabljajo mobilnih telefonov.

Za varovanje otrok v prvem tednu po poletnih počitnicah pa tako kot lani skrbijo prostovoljci iz Zveze šoferjev in avtomehanikov Slovenije, saj se je sodelovanje izkazalo za uspešno.

Na AVP-ju bodo še naprej izvajali tudi strokovne presoje varnosti cest s pomočjo licenciranih presojevalcev cest na najbolj izpostavljenih mestih na šolskih poteh. AVP pa je 30 občinam v brezplačno uporabo podelil prikazovalnike hitrosti, ki bodo v naseljih opozarjali voznike na primerno hitrost vožnje.