ESČP je Sloveniji sporočil, naj o izvajanju sodbe glede izbrisanih redno poroča pred pristojnim odborom namestnikov ministrov Sveta Evrope. Foto: EPA
ESČP je Sloveniji sporočil, naj o izvajanju sodbe glede izbrisanih redno poroča pred pristojnim odborom namestnikov ministrov Sveta Evrope. Foto: EPA

Notranji minister Gregor Virant predvideva, da roka za uveljavitev odškodninske sheme za izbrisane ne bomo ujeli, in opozarja na morebitne nove tožbe.
Virant je pojasnil, da je zamuda nastala zaradi politične blokade v času Janševe vlade, in dodal, da ta zamuda lahko državo stane kar nekaj denarja. Rok za uveljavitev sheme je 26. junij, a Virant pravi, da bi ob maksimalni naglici zakon lahko sprejeli kvečjemu septembra. Dodal je, da se je sam tega projekta lotil prednostno, zato je osnutek zakona že pripravljen.
V ponedeljek ga bodo tako najprej predstavili prizadetim oziroma organizacijam, ki zastopajo izbrisane. V postopku sprejemanja zakona pa bodo kljub vsem zamudam upoštevali tudi čas za javno razpravo. Če bodo presodili, da bi lahko nastala finančna škoda za državo, bi zakon lahko po njegovih besedah predlagali v sprejetje tudi po nujnem postopku. Ob tem svari, da lahko zamuda povzroči nove tožbe pred evropskim sodiščem.

To Sloveniji namreč ni podaljšalo roka za pripravo odškodninske sheme za izbrisane, za kar je zaprosila vlada, državi pa naložilo, naj o izvajanju sodbe glede izbrisanih redno poroča pred pristojnim odborom namestnikov ministrov Sveta Evrope.

Omenjeni odbor bo zasedal v začetku junija v Strasbourgu, udeležil pa se ga bo Virant, ki namerava odboru predstaviti dosedanje dejavnosti Slovenije pri uresničevanju sodbe in predstaviti osnutek predloga odškodninske sheme.

Rok je 26. junij
Veliki senat Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu je 26. junija 2012 presodil, da slovenskim oblastem ni uspelo v celoti urediti vprašanja izbrisanih. Vladi je naložil, naj pripravi sistem odškodnin.
Država pa mora v enem letu, torej do 26. junija 2013, pripraviti celovit sistem izplačila odškodnin izbrisanih. Aprila letos je vlada napovedala, da bo Evropsko sodišče za človekove pravice zaprosila za podaljšanje omenjenega roka, a ji sodišče prošnje ni odobrilo.