Slovenija

Poudarki

  • "Utišajmo tiste, ki želijo spreminjati zgodovino"
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.2 od 16 glasov Ocenite to novico!
Rižarna
Od 63 tisoč ljudi, ki so jih s slovenskega ozemlja odgnali v taborišča, se jih 10 tisoč ni več vrnilo. Foto: MMC RTV SLO
       Zgodovina je za nas le ena. Upreti se je potrebno vsakršnim poskusom razvrednotenja vašega trpljenja. To je naš dolg do vas in do vseh, ki niso dočakali svobode.       
 Minister Patrick Vlačič v nagovoru nekdanjih taboriščnic
VIDEO
Srečanje nekdanjih internirank

Dodaj v

Vlačič: Kar se je zgodilo vam, se ne sme zgoditi nikomur

V taboriščih umrlo okoli 10 tisoč internirancev iz Slovenije
13. september 2009 ob 15:15
Portorož - MMC RTV SLO

Reinterpretiranju zgodovine o drugi svetovni vojni se je treba upreti, je zbranim nekdanjim internirankam in poličnim zapornicam dejal Patrick Vlačič.

V Portorožu so se na srečanju nekdanjih internirank, političnih zapornic in ukradenih otrok nacifašističnih taborišč zbrale nekatere preživele od 63 tisoč ljudi, ki so jih v fašistična in nacistična taborišča pregnali iz Slovenije. Okoli 10 tisoč se jih ni nikoli več vrnilo.

"Kar se je zgodilo vam, se ne sme zgoditi nikomur. Nihče nikoli ne bi smel pretrpeti toliko, kot ste ve," je udeleženkam dejal Vlačič in poudaril, "in tudi najhujša brezobzirnost in surovost fašističnega nasilja ni uspela zlomiti vas, ponosne Slovenke."

Vlačič je pomen srečevanje nekdanjih taboriščnic označil kot pomembno tudi zato, ker svoje izkušnje posredujejo novim generacijam in opozarjajo na nevarnosti, ki jih predstavljajo skrajne ideologije. "Pomembno je, da vaš glas utiša tiste, ki več kot 60 let po koncu druge svetovne vojne menijo, da je morda prišel čas, ko je mogoče zgodovino pisati drugače, in lahko domoljubi in izdajalci, preganjalci in preganjani, zamenjajo vloge," je dejal.

Ohraniti resnico o drugi svetovni vojni
Piranski župan Tomaž Gantar pa je poudaril, da tovrstna srečanja poleg zgodovinske resnice posredujejo tudi izkušnje internirank o solidarnosti in medsebojni pomoči v času stisk in trpljenja. "Resnico o času druge svetovne vojne je potrebno ohraniti. Vaše pričevanje naj bo mladim v spomin in opomin, vendar naj bodo njihove vrednote usmerjene v prihodnost," je dodal.

Nagovoril jih je tudi predstavnik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Andrej Šušteršič, ki je med drugim opozoril, da smo ob svetovni gospodarski recesiji ponovno priča obnavljanju fašizma in nacizma, "predvsem zaradi družbenega reda, ki je zašel v slepo ulico". Danes namreč težko govorimo o pravni in socialni pravičnosti, primanjkuje pa tudi spoštovanja, samozavesti, solidarnosti in tovarištva, je dodal Šušteršič

Nekdanja interniranka Sonja Vrščaj pa je dejala, da udeleženkam vsakoletno srečanje pomeni priložnost za druženje in obujanje spominov na obdobje internacije.

A. K. K.
Prijavi napako
Komentarji
Kazalo