Slovenija

Poudarki

  • "Utišajmo tiste, ki želijo spreminjati zgodovino"
Rižarna
Od 63 tisoč ljudi, ki so jih s slovenskega ozemlja odgnali v taborišča, se jih 10 tisoč ni več vrnilo. Foto: MMC RTV SLO
       Zgodovina je za nas le ena. Upreti se je potrebno vsakršnim poskusom razvrednotenja vašega trpljenja. To je naš dolg do vas in do vseh, ki niso dočakali svobode.       
 Minister Patrick Vlačič v nagovoru nekdanjih taboriščnic
VIDEO
Srečanje nekdanjih internirank

Dodaj v

Vlačič: Kar se je zgodilo vam, se ne sme zgoditi nikomur

V taboriščih umrlo okoli 10 tisoč internirancev iz Slovenije
13. september 2009 ob 15:15
Portorož - MMC RTV SLO

Reinterpretiranju zgodovine o drugi svetovni vojni se je treba upreti, je zbranim nekdanjim internirankam in poličnim zapornicam dejal Patrick Vlačič.

V Portorožu so se na srečanju nekdanjih internirank, političnih zapornic in ukradenih otrok nacifašističnih taborišč zbrale nekatere preživele od 63 tisoč ljudi, ki so jih v fašistična in nacistična taborišča pregnali iz Slovenije. Okoli 10 tisoč se jih ni nikoli več vrnilo.

"Kar se je zgodilo vam, se ne sme zgoditi nikomur. Nihče nikoli ne bi smel pretrpeti toliko, kot ste ve," je udeleženkam dejal Vlačič in poudaril, "in tudi najhujša brezobzirnost in surovost fašističnega nasilja ni uspela zlomiti vas, ponosne Slovenke."

Vlačič je pomen srečevanje nekdanjih taboriščnic označil kot pomembno tudi zato, ker svoje izkušnje posredujejo novim generacijam in opozarjajo na nevarnosti, ki jih predstavljajo skrajne ideologije. "Pomembno je, da vaš glas utiša tiste, ki več kot 60 let po koncu druge svetovne vojne menijo, da je morda prišel čas, ko je mogoče zgodovino pisati drugače, in lahko domoljubi in izdajalci, preganjalci in preganjani, zamenjajo vloge," je dejal.

Ohraniti resnico o drugi svetovni vojni
Piranski župan Tomaž Gantar pa je poudaril, da tovrstna srečanja poleg zgodovinske resnice posredujejo tudi izkušnje internirank o solidarnosti in medsebojni pomoči v času stisk in trpljenja. "Resnico o času druge svetovne vojne je potrebno ohraniti. Vaše pričevanje naj bo mladim v spomin in opomin, vendar naj bodo njihove vrednote usmerjene v prihodnost," je dodal.

Nagovoril jih je tudi predstavnik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Andrej Šušteršič, ki je med drugim opozoril, da smo ob svetovni gospodarski recesiji ponovno priča obnavljanju fašizma in nacizma, "predvsem zaradi družbenega reda, ki je zašel v slepo ulico". Danes namreč težko govorimo o pravni in socialni pravičnosti, primanjkuje pa tudi spoštovanja, samozavesti, solidarnosti in tovarištva, je dodal Šušteršič

Nekdanja interniranka Sonja Vrščaj pa je dejala, da udeleženkam vsakoletno srečanje pomeni priložnost za druženje in obujanje spominov na obdobje internacije.

A. K. K.
Prijavi napako
Komentarji
skitnica
# 14.09.2009 ob 13:02
sunshine girl ; ter tebi podobni,me zanima koliko je vas takšnih,da so imeli ali imajo sorodnike,ki so pri tem nehumanem genocinem dogodku takrat sodelovalo,sedaj pa iščete krivce za povojne poboje se pa hrati ne spomnite takšnih ter drugačnih pomorov katere ste storili ali pomagali storiti.POKVARJENCI.
GBWallac3
# 14.09.2009 ob 12:36
mogoče vlačič pozablja da je bilo za časa komunistične okupaije še toliko več internirancev v razne zapore in političnih zapornikov. Naj si mal prebere Angelo Vode, uno komunistko k ni pihala v isti rog in jo je šmrkla Tomšičeva kar pozabila
jozi.podrzaj
# 14.09.2009 ob 12:24
Vlačič = LES.

celotna Slovenija je politični zapornik mafijskih nakladačev.
bozz
# 14.09.2009 ob 09:20
Premlevamo eno in isto. Protikomunistična stran ne more zagovarjati kolaboracije z izgovorom, da cilj opravičuje sredstva, komunistična stran pa z istim izgovorom tudi ne more opravičiti medvojnih in povojnih likvidacij.
Prej so se prerekali, ker nihče ni hotel priznati svojega dela greha, zdaj, ko ga obe kolikor toliko priznavata, pa se ne moreta zmeniti, kdo ga je prvi zagrešil. Očitno je, da pri nas ni volje za spravo.
maršal
# 14.09.2009 ob 09:16
sodelavci nacistov hočejo pravico. only in slovenija.
sunshine girl
# 14.09.2009 ob 08:11
Morda bi morali razmisliti o tem, da tisti, ki so v prejšnjem režimu opravljali kakršne koli naloge, bodisi predsedniki zsms, pa razni predsedniki politkomitejev,pa razni poslanci v takratnem režimu, sploh ne bi smeli vsaj enih 30 let pomislit ne na politično funkcijo.
Ribiič
# 14.09.2009 ob 07:33
Andrej Šušteršič je pozabil, da se v času gospodarske krize poleg nacizma in fašizma dviga tudi komunizem - vsesplošen dvig popularnosti totalitarizmov, kar je zelo zaskrbljujoče.
Tajda111
# 13.09.2009 ob 23:19
...potomci domobrancev... torej le, ker ste potomci nečesa, kar je za cel svet jasna stvar, le vam ne... prenehajte nam srati po glavah že enkrat... imamo dovolj drugih stvari...
supersmart
# 13.09.2009 ob 22:12
Smejka spet ne zmore normalnega komentarja. A da je Vlačič odličen minister? S čim pa bi to argumentirala? S tem, da prebere neke zlajnane pamflete, v resnici pa ga vse skupaj prav malo briga... dej dej, še so naivneži in partijski verniki med nami...
if
# 13.09.2009 ob 22:10
Mojca Drčar Murko:"Politična telesa ne morejo imeti monopola nad resnico, lahko jo le nepristransko osvetlijo."

Sedanja plitična opcija počne pravo to, ko pravi, da reinterpretacija zgodovine ni mogoča.
Namreč, s tem trdi, da v Sloveniji velja le doslej znana interpretacija!

18. komsomolec (13. september 2009 ob 19:48):" ... izjave desnih pamfletarjev ..."!
Pamfletarji so ljudje, ki so nam doslej pleskali zgodovino, ki ni ustrezala dejstvom.
Postavite si ogledalo, da boste videli svoj pamflet.
Gorenc1
# 13.09.2009 ob 22:05
V zgodbice rdečih zmagovalcev verjamejo samo še največji zaslepljenci. Očitno učinek dolgoletnega načrtnega laganja o zgodovinskih dejstvih še ni popustil. Res pa je, da se nekaterim razglašanje "tekovin" NOBja in soc. revolucije enostavni splača. So pač iz kardela priviligirancev.
meri.m
# 13.09.2009 ob 21:53
Dokler bo resnica razdvajala Slovence (po mnenju Stanovnika, Potrča in še nekaterih levakov) v Sloveniji ne more priti do sprave!
klovn
# 13.09.2009 ob 21:31
Sedaj se odkriva resnica o fašizmu in komunizmu, stanilizmu in kako so sodelovali in to določene boli - resnica boli...
kralj matjaž
# 13.09.2009 ob 21:07
Vlačič: Kar se je zgodilo vam, se ne sme zgoditi nikomur

Razen državljanom jugoslavije.
smejka
# 13.09.2009 ob 21:06
Bravo Vlačič ! Odličen minister.
roksy-
# 13.09.2009 ob 20:53
Komso demokratičnemu ljudstvu, ki ima dostop do spleta ne moreš več solit pameti. Zgodovina je popolnoma jasna.
komsomolec
# 13.09.2009 ob 20:30
Desnica in klerikalci so jako frustrirani glede jevropskom rezolucijom!

Mojca Drčar Murko, ki je bila poslanka v evropskem paralmentu med letoma 2004 in 2009, je v Sobotni prilogi Dela napisala odličen tekst, priporočam,da si ga desničarji podrobno preberejo, sploh ta del,ki se mi zdi nadvse pomemben :

" Evropski parlament je resolucijo namenil državam članicam, ni pa nadrejen nacionalnim parlamentom. Parlamenti so pri presoji svobodni. Slovenskemu parlamentu, če mu evropsko povprečje ne ustreza, resolucije ni treba sprejeti. Lahko jo sprejme, lahko sprejme drugačno ali sploh ne. Kot pravi resolucija, in se s tem samoomejuje, politična telesa ne morejo imeti monopola nad resnico. Lahko jo le nepristransko osvetlijo.

Intelektualno poštena razprava, ki bi nas osvobodila bremen preteklosti s ciljem normalizacije političnih medčloveških odnosov, je pri nas sicer pobožna želja, a nekje je treba začeti. Razlaga resolucije kot »evropskega« orodja, ki naj oboroženi boj kolaborantskih političnih sil na strani ves svet ogrožajočega fašističnega totalitarizma preimenuje v boj za demokracijo, je absurdna in neresna. Podobna je v baltskih državah, kjer pozabljajo na svoj latentni protisemitizem in avtoritarne vladavine med dvema svetovnima vojnama, voljno sodelovanje pri iztrebljenju baltskih Judov, prostovoljno vstopanje v divizije SS itd.

Zlorabe resolucije za dnevne namene so možne, a upanje je, da bi razpravo o totalitarizmu premaknili tja, kjer bi jo rada videla Evropa: poleg sočustvovanja z žrtvami tudi pravočasno zaznavanje zametkov različnih sodobnih totalitarnih in avtoritarnih vladavin, da se ne bi, v drugačnih okoliščinah in malo spremenjene, ponovile ter ogrozile projekt združitve Evrope." LINK
Variatio delecta
# 13.09.2009 ob 20:26
Tov Vlačič, kaj že je bilo izborjeno?
Variatio delecta
# 13.09.2009 ob 20:23
Komsomolec, morda bi citiral še vse ciril-metodiste in druge nasilno pridobljene vernike komunizma?! Danes so vse te vaše lamentacije dejansko nasprotni argumenti, ki demokratičnim ljudem pripovedujejo vso ogabno zgodbo totalitarnega režima. Tudi nesrečni dr. Trstenjak nam je pokazal, kako nizko se je moral skloniti duhovnik in znanstvenik, da je bil navidezno spoštovan v totalitarnem režimu.

Osnovno pa je, Komsomolec s pajdaši, da je čedalje manj ljudi, ki verjamejo, oz. se grejo zgodbice o "bad in good guysih". Zgodovinskih dejstev se ne da zaobiti. Če znate razmišljati, si zastavite vprašanje: Zakaj imata samo Slovenija in Rusija težave z zadnjo evropsko resolucijo?! Odgovor na to ni prijeten za vas.
if
# 13.09.2009 ob 20:02
Reinterpretacija zgodovine teče samodejno ne glede na to, komu ni všeč.
komsomolec
# 13.09.2009 ob 19:58
Neizpodbitno dejstvo je,da je med drugo svetovno vojno več kot 80% Slovencev podpiralo OF, danes smatra tovariša Tita in NOB za pozitivno vrednosto 90% ljudi v Sloveniji!
if
# 13.09.2009 ob 19:53
Sedanja vladajoča politična opcija in ZZBS še naprej interpretirata zgodovino skladno z interpretacijo, ki jo je nastavila ZK.

Tako interpretacijo, ki ne ustreza dejstvom, smo poslušali v šolah.

Z upoštevanjem zgodovinskih dejstev, tudi tistih, ki so bila skrita, prikrita, prepovedana, neznana, ..., reinterpretacija teče samodejno ne glede na to, komu ni všeč.
komsomolec
# 13.09.2009 ob 19:48
Nesramne izjave desnih pamfletarjev so jalov poizkus spremeniti zgodovinska dejstva!

V Portorožu so se na srečanju nekdanjih internirank, političnih zapornic in ukradenih otrok nacifašističnih taborišč zbrale nekatere preživele od 63 tisoč ljudi, ki so jih v fašistična in nacistična taborišča pregnali iz Slovenije. Okoli 10 tisoč se jih ni nikoli več vrnilo.

To je razlog za ofenzivo desnih pamfletarjev, greh okupatorjev in kolaboracionistov je dokazan in v nebo vpijoč, 63000 Slovenk in Slovencev so nasilno odvlekli v taborišča smrti, 10000 se jih iz pekla smrti ni nikoli vrnilo!
Za trpljenje in umiranje taboriščnikov iz Slovenije so krivi okupatorji in kvislingi,o tem ni nobenega dvoma!
komsomolec
# 13.09.2009 ob 19:32
Dr.Anton Trstenjak je 7.maja 1994 izjavil:
Jezuit pater Cerar je takoj po maturi odšel v Partizane. Svoje spomine je objavil v knjigi PARTIZAN NEKOLIKO DRUGAČE. Tu na strokovnem teološki način definira Kolaboracijo.
»Domobranci so v svojem boju, v katerem naj bi se borili za Kristusa GREŠILI ZOPER EVANGELIJ!«
To argumentira. Jezus v vrtu Getsemani, tik pred aretacijo prepove Petru, ki je potegnil meč njemu v bran, da ga brani z besedami: »saj menda veš, da lahko na pomoč pokličem cele trume angelov, zato ne potrebujem tebe«.
Se pravi, Jezus je SLOVESNO PREPOVEDAL, da bi ga kdor koli z orožjem branil.Tega cerkev pri nas ni upoštevala. Mislili so,da bodo z mečem ubranili krščanstvo. Larifari! Lahko pogledate zgodovino-jaz jo dobro poznam! Nobena križarska vojna, noben papeški pohod zoper »sovražnike vere« ni bil uspešen! Bog ne da blagoslova »krščanskemu« orožju ,ker to ni po božji volji!…konec citata.
koprcan
# 13.09.2009 ob 19:16
katere so bile pa te strani?
sem že rekel da so bili povojni poboji zelo hud zločin.
kar pa ne pomeni da "domobranci" med vojno niso pobili nikogar.
ali je umor po vojni večji zločin kot umor med vojno?
a niso vsa človeška življenja enakovredna in enako dragocena?
kmetozar
# 13.09.2009 ob 19:04
@koprcan: nihče ničesar ne enači. Strani je bilo več, ne le dve, in komunisti so po vojni obračunali z vsemi, od namlajših do najstarejših, od civilistov do pripadnikov vojaških formacij. Delitev na "bele" in "rdeče" je zgolj še ena od floskul, ki ponižuje vsakega Slovenca na intelektualno raven triletnika.
roksy-
# 13.09.2009 ob 19:04
Neo321 zelo lepo povedano.
koprcan
# 13.09.2009 ob 18:46
res ne razumem kako lahko enačite partizane z nekom ki se je zaobljubil, da bo sodeloval z nemškimi nacisti "za svobodno Evropo"...ma lepo vas prosim....ste se kdaj vprašali kaj bi se zgodilo s Slovenijo če bi v 2.svetovni vojni zmagala druga stran?
res ne vem kaj naj si mislim o nekom, ki zaradi nestrinjanja s politiko lastne države, sodeluje v napadu na njo...
da ne bo kdo narobe razumel...nikakor ne podpiram pobijanja!
upam da bo prišlo čimprej do sprave..kar po mojem mnenju pomeni da obe strani priznajo svoje napake.
LP
ekreme
# 13.09.2009 ob 18:32
"Pravljica" je, da so bili vaši dedje zločinci, ki so izdajali lasten narod. Ceno teh svinjarij so plačali z življenjem. Tako je bilo, danes bi jo mogoče nekateri odnesli s kakšnimi 6-imi meseci pogojnega ampak takrat se je pa pisala drugačna zgodovina. TAKOJ so "počistili" z zločinci. V poduk vsem tistim, ki bi jim še kdaj kaj takega prišlo na pamet. Pa se izkaže več kot 50 let kasneje, da so bili ti eksekutorji "šlampasti"...
neo321
# 13.09.2009 ob 18:14
Še veliko huje kot morebitno reinterpretiranje zgodovine 2. svetovne vojne so laži v zvezi z 2. svet. vojno!!! Da še po 65 letih od vojne Evropa ni sposobna zgodovino pogledati tako kot je in reči bobu bob. Da danes po številu pobitih moramo dati v isti koš Stalina s Hitlerjem (itak sta bila v paktu, dokler apetiti enega niso zrasli čez drugega!!!)

Pa še posebej, da bi se enkrat raziskala povojna zgodovina... ne pa da še danes poslušamo pravljice v kaki komunajzarski blaginji smo živeli. Ljudje pa si niso upali na glas povedati niti kakšnega vica, pa riž švercali iz Avstrije... To zgodovino je ponudilo raziskati tudi Evropsko združenje zgodovinarjev (z glavnem neopranimi možgani) pa so vse države komunizma v glavnem zavrnile raziskavo zgodovine zločinov komunizma. zakaj le??? Tudi Srbi so proti raziskovanju dogodkov okoli Srebrenice... pa še marsikdo.

To je g. Vlačič prva potrab naroda! Potreba po resnici in ne po nekih pravljicah s katermi so nas šopali od malih nog v komunizmu!
roksy-
# 13.09.2009 ob 17:55
Kdaj bo nagovoril zapornike komunističnih taborišč tipa Goli otok??
roksy-
# 13.09.2009 ob 17:42
Kaj pa zaprti ljudje pri nas? In to celo po vojni? Samo za to, ker so bili politično sumljivi??
UDBA je leta 48 v Sloveniji aretirala 6985 ljudi!

Proslava namenjena političnim zapornikom v Sloveniji 1945 - 1990:

Ewie
# 13.09.2009 ob 17:37
Pa kaj še !!!!!!!!!!!! Glasovi, ki črtajo in negirajo 50 - letno laganje so vse glasnejši !!! In Vlačič - šminker - bo govoril o zgodovini. Le kam smo prišli ??
ekreme
# 13.09.2009 ob 17:32
Smrt fašizmu - svoboda narodu!
kmetozar
# 13.09.2009 ob 17:30
Reinpretiranju zgodovine o drugi svetovni vojni se je treba upreti

Zakaj pa, dragi vlačič?
skcaminoreal
# 13.09.2009 ob 16:54
4. sunshine girl (13. september 2009 ob 16:40)
Torej zgodovina je samo ena in njihov glas bo utišal vse druge glasove. In temu rečemo demokracija in to prihaja od člana stranke imenovana socialna demokracija? Res zelo žalostno.


Zgodovina je res samo ena, vendar ni v lasti nikogar, še najmanj neke stranke, ki si je uzurpirala ime "socialna demokracija". (Pred vojno so bili socialni demokrati največji sovražniki boljševikov in s tem seveda tudi naših vrlih komunistov - pobijali so jih tako v Sovjetiji, kot v nacistični Nemčiji.)

In zgodovina se ne spreminja, saj časa ni mogoče obrniti nazaj, pač pa vedno bolj spoznavamo zgodovinsko resnico in jo ločujemo od lažne zgodovine. Lažno zgodovino pa res ima v lasti SD, jo krčevito brani in se je oprijemlje, da se ne bi potopila v pekel, kamor sicer sodi. Brez lažne zgodovine bi se potopila že zdavnaj.
sunshine girl
# 13.09.2009 ob 16:40
Torej zgodovina je samo ena in njihov glas bo utišal vse druge glasove. In temu rečemo demokracija in to prihaja od člana stranke imenovana socialna demokracija? Res zelo žalostno.
skcaminoreal
# 13.09.2009 ob 16:34
Tudi govornik ni nič drugega, kot kolaborant krvavega rusko-slovenskega boljševizma.
Tudi on enkrat že brez sodbe pobite še enkrat pobija.
Je preneumen, da bi se tega sramotnega dejanja zavedal?
Ali je tako neciviliziram, da mu tega ni mar?
meri.m
# 13.09.2009 ob 16:24
»Reinpretiranju zgodovine« Kaj to pomeni za tega šmrkavca.
A so to tiste pravljice s katerimi so nam prali možgane 45 let.
Od kod se še pojavljajo govorci, ki še niso dojeli, da resnica z dneva v dan prihaja na plano.
Še vedno se imajo za zmagovalce kljub temu, da so bili samo kolaboranti zločinskega ruskega komunizma. Življenje ni pravljica kje dobro vedno premaga zlo.
Do kdaj bodo naši razgledani novinarji še objavljali tako nekritično take dogodke in izjave govorcev.
sunshine girl
# 13.09.2009 ob 16:23
Govor ministra je sramota. Kako lahko nekdo sploh izjavi kaj takega: Pomembno je, da vaš glas utiša tiste, ki več kot 60 let po koncu druge svetovne vojne menijo, da je morda prišel čas, ko je mogoče zgodovino pisati drugače, in lahko domoljubi in izdajalci, preganjalci in preganjani, zamenjajo vloge.

Žalostno je, da politični glasovi poskušajo na vsak način utišati tiste razumnike v naši državi, ki želijo, da nikoli ampak res nikoli ne bo pozabljeno nerazumno obračunavanje s človeškimi življenji brez sodišč.

Naj gospod minister raje pove, kako je bilo na Golem otoku, kjer so ljudje trpeli zaradi osebnih frustracij politikov.

Resnico o drugi svetovni vojni in po vojni je potrebno ohranit. In za to potrebujemo trezne intelektualne ljudi in nikakor ne politikov, ki tako radi v svoje govore vkomponirajo osebne poglede na dogodke. Tukaj osebni pogled nima kaj iskati, ampak samo in edino dejstva. Ki pa so za slovensko stvarnost ta trenutek grozljiva.
Kazalo