Baraga je sicer napovedal umik iz sodniških vrst in namignil, da bo postal odvetnik. Foto: BoBo
Baraga je sicer napovedal umik iz sodniških vrst in namignil, da bo postal odvetnik. Foto: BoBo
Pogačnik in Baraga, ko je drugi postal predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča leta 2007. Foto: BoBo

Pogačnik je tako disciplinskemu tožilcu posredoval pobudo za uvedbo disciplinskega postopka zoper preiskovalnega sodnika Barago, ki je sicer že prejšnji teden napovedal prenehanje opravljanja sodniške funkcije.

Kot so pojasnili na okrožnem sodišču, je Pogačnik Slovenskemu sodniškemu društvu posredoval tudi pobudo za sprejem načelnega mnenja glede podobnih sodniških ravnanj.

Pogačnik se je za te ukrepe odločil, čeprav je Baraga napovedal svoj odhod s sodišča. Baraga do nadaljnjega namreč še ostaja sodnik.

Tviti in preiskava NPU-ja
Baraga, ki se je podpisal pod odredbo za hišne preiskave v povezavi s postopkom zoper nekdanjo premierko in predsednico ZaAB-ja Alenko Bratušek, se je v središču pozornosti znašel zaradi svojih objav na družbenem omrežju Twitter.

V njih je namreč kritiziral nekatere državne organe in politike, tudi Alenko Bratušek, in to prav v času izbire kandidata oziroma kandidatke za evropskega komisarja.

Alenko Bratušek sicer Nacionalni preiskovalni urad preiskuje ravno zaradi tega postopka. Njen odvetnik Aleksander Čeferin je zaradi Baragovega početja napovedal izpodbijanje zakonitosti postopka, če se bo ta nadaljeval.