Aktualno vlado najbolj zvesto podpirajo tisti, ki bi volili SDS, privrženci drugih koalicijskih strank pa so do nje še nezaupljivi oziroma zadržani. Foto: BoBo
Aktualno vlado najbolj zvesto podpirajo tisti, ki bi volili SDS, privrženci drugih koalicijskih strank pa so do nje še nezaupljivi oziroma zadržani. Foto: BoBo
Radovan Žerjav
Z 31 odstoki se je Radovan Žerjav zavihtel na prvo mesto med ministri. Foto: MG

Janezu Janši so vprašani prisodili povprečno dobro oceno, in sicer 3,04 na lestvici uspešnosti od 1 do 5. Delovanje državnega zbora pa so ocenili s povprečno oceno 2,73.

Javnomnenjsko raziskavo je agencija Ninamedia izvedla med 13. in 15 marcem. Anketirali so 700 ljudi.

Kako gre posameznim strankam?
Tokratna raziskava bistvenih sprememb na področju strank ni pokazala. Stranka SDS je vodilni položaj izboljšala za dobro odstotno točko. Jankovićeva Pozitivna Slovenija pa je v primerjavi s prejšnjim mesecem izgubila skoraj 4 odstotne točke. Slabši izid imajo tudi v stranki SD, in sicer za slabi dve odstotni točki, Pahor pa je na lestvici priljubljenih politikov z drugega zdrsnil na tretje mesto. PS in SD sta tako na strankarski lestvici skoraj izenačena pri 16 odstotkih, poroča Dnevnik.

Če bi bile volitve v nedeljo, se v parlament ne bi uvrstili stranki DeSUS in Virantova državljanska lista.

V Pahorjevo vlado ob začetku mandata več zaupanja kot v Janševo
Pahorjeva vlada je v primerjavi z drugo Janševo svoj mandat leta 2009 začela s pozitivno bilanco, saj ji je uspešnost pripisovalo kar 45 odstotkov vprašanih, neuspešnost pa dobrih 25 odstotkov. Toda v naslednjih letih oziroma mesecih je priljubljenost vlade začela padati, saj je bilo vedno več takih, ki so bili z njenim delom nezadovoljni. Ob koncu lanskega leta je tako zgolj 10 odstotkov vprašanih menilo, da vlada dela dobro.

Najnovejši podatki kažejo, da aktualno vlado najbolj zvesto podpirajo tisti, ki bi volili SDS, privrženci drugih koalicijskih strank pa so do nje še nezaupljivi oziroma zadržani. Med volivci NSi-ja vlado pozitivno ocenjuje le slaba polovica, druga polovica pa na vprašanje o njeni uspešnosti odgovarja z "ne vem". Med privrženci DeSUS-a vlado podpira le 15 odstotkov, negativno pa delo ocenjuje 46 odstotkov.

Med ministri najbolj nepriljubljen Karl Erjavec
Ugled vlade pa ni odvisen le od predsednika, ampak tudi od ministrov. Razdelimo jih lahko v tri skupine. V skupino najbolj uspešnih sta se uvrstila Radovan Žerjav z 31 odstotki in Janez Šušteršič z 20 odstotki. Za njima so se v drugo skupino uvrstili Žiga Turk in Vinko Gorenak, oba sta dobila 9 odstotkov, sledita pa jima Franc Bogovič z 8 odsotoki in Senko Pličanič s 6 odstotki.

V tretji skupini so ostali ministri in ministrica Ljudmila Novak, ki so zbrali manj kot 5 odstotkov glasov. Minister, ki po mnenju anketiranih najslabše opravlja svoje delo, pa je predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec, s kar 26 negativnimi odstotki.