Primarni cilj in bistvo portala pridem.si je iskalnik s čim več najrazličnejšimi dostopnimi lokali in objekti. Omogoča ti iskanje po raznih dejavnostih in/ali krajih, v naprednem iskanju pa še iskanje po regijah in simbolih, denimo za invalidski WC, ter iskanje v lastni okolici. Foto: EPA
Primarni cilj in bistvo portala pridem.si je iskalnik s čim več najrazličnejšimi dostopnimi lokali in objekti. Omogoča ti iskanje po raznih dejavnostih in/ali krajih, v naprednem iskanju pa še iskanje po regijah in simbolih, denimo za invalidski WC, ter iskanje v lastni okolici. Foto: EPA
Zamisel za projekt, ki bo poleg koristnih povezav ponujal tudi zanimive vsebine o novostih s področja raziskav poškodb in bolezni hrbtenjače, se je porodila Aljoši Škaperju. Foto: Osebni arhiv

Še vedno je preslabo dostopna. Pri novogradnjah še pazijo na to, pa še tu večkrat kaj "zafrknejo", ker nas preprosto nihče ne vpraša, ampak vse določijo arhitekti. Potem pa pride do nelogičnosti in nefunkcionalnosti, denimo prestrma klančina, premalo prostora za obračanje z vozičkom in podobno. Vse bi bilo lažje, če bi naše organizacije vključili že pri načrtovanju.

Kako dostopna je Slovenija?
Na portalu bo gibalno ovirana oseba lahko videla, kam gre lahko na dopust, k frizerju, v gostilno, delat izpit za avto, polnit gorivo, v šolo, na prireditev ... Foto: EPA

Na voljo pa imaš dve možnosti: ali boš doma jokal, ker ne moreš več igrati nogometa, ali pa začneš namesto tega trenirati košarko na vozičkih. (smeh) Zanesljivo pa ne bi tako hitro napredoval in se pobral brez svojih najbližjih. Opora, sem jo imel v svoji partnerici, družini in prijateljih, mi ni dala, da bi se preveč smilil samemu sebi ali prepustil malodušju. Vse od poškodbe mi je ogromno pomenila in mi dajala neverjetno moč. Seveda jih nočeš razočarati. Želiš si biti tak kot prej, kolikor se le da. Ali še boljši. Saj vsi stremimo k temu. Želiš, da so ponosni nate, ker se potem tudi sam dobro počutiš. Seveda pomaga tudi kakšna profesionalna pomoč, denimo psihoterapija, pogovor z nekom, ki je vse to že prestal, kakšne knjige, meditacija. Pravzaprav me je ta nesreča prignala do tega, da sem se sploh začel ukvarjati s samospoznavanjem oziroma s temami, da se vse zgodi z razlogom. Tako si tudi razlagam, da je eden od vzrokov, da se mi je zgodilo, kar se je, ta, da dam pobudo za portal pridem.si. Da ta nujno potrebni projekt naredimo in še bolj začnemo opozarjati na problem dostopnosti.

Otroški voziček
Gre za projekt, namenjen vsem gibalno oviranim in našim svojcem. Pa tudi starejšim in mamicam z vozički, za katere so stopnice tudi težava, tako da si želim pozitivnega sprejetja in širjenja naše ideje na vseh straneh. Foto: BoBo

Odgovore vam ponuja prvi in edini slovenski spletni imenik pridem.si, ki je namenjen gibalno oviranim osebam.

Zamisel za projekt, ki bo poleg koristnih povezav ponujal tudi zanimive vsebine o novostih s področja raziskav poškodb in bolezni hrbtenjače, se je porodila Aljoši Škaperju.

Kako se je sploh porodila zamisel, da bi ustvarili spletni imenik pridem.si?
Vse skupaj se je začelo z mojim padcem 23. marca 2013 in zlomom hrbtenice, zaradi česar sem postal paraplegik. Od takrat sem na invalidskem vozičku. Po dolgotrajni rehabilitaciji sva začela s partnerico hoditi ven na popoldanske sprehode in kmalu sva se začela spraševati, kam pa sploh še lahko prideva. Zanimivo, vse življenje lahko hodiš v neki lokal, pa sploh ne veš, ali ima pred vhodom stopnico ali ne. Stopnico, ki ti nikoli ni povzročala preglavic. Kar naenkrat pa ta stopnica postane razlog, da v ta lokal ne moreš več vstopiti sam. Raznih omejitev je sicer kar nekaj, ko prideš na voziček, zato te nepotrebne ovire samo še bolj spravljajo ob živce. Omejijo tvojo mobilnost in svobodo. Skratka, s partnerico sva se domislila, da bi bilo zelo uporabno, če bi si lahko na spletu pogledali vse dostopne kraje, po možnosti v bližini, pa vse invalidske WC-je in podobno. Pri raziskovanju sva ugotovila, da kaj podobnega še ne obstaja. Vsaj ne za vso državo. Bili so zgolj poskusi. Zavedel sem se, da se moram povezati s somišljeniki, institucijami, programerji in dizajnerji ter s skupnimi močmi ustvariti portal, predvsem pa funkcionalen in preprost ter jasen iskalnik.

Ste po nesreči težko sprejeli novo stvarnost, kako se je spremenilo vaše življenje?
Navzven se verjetno zdi, da sem se privadil brez težav, da je vse krasno in super. Saj pravzaprav tudi želim, da se tako zdi. Kajti najmanj si želiš, da bi se tvoji bližnji vznemirjali še zate. Imajo že dovolj svojih skrbi, kajne? Tudi od prijateljev iz Društva paraplegikov slišim, da sem se zelo hitro rehabilitiral. Poskusil sem že marsikateri, tudi ekstremni šport, zraven sem pri dejavnostih, sodelujem, kolikor se da, sem pozitiven. To drugi vidijo. Kar seveda ne pomeni, da je popolnoma drugače, kadar sem sam. Seveda pa pridejo težki trenutki, kar je tudi normalno. Saj jih imamo vsi, tudi hodeča populacija. Predvsem na začetku je bilo zelo težko. A ni druge možnosti kot sprejeti novo realnost. Ker preteklosti ni mogoče spremeniti. Na voljo pa imaš dve možnosti: ali boš doma jokal, ker ne moreš več igrati nogometa, ali pa začneš namesto tega trenirati košarko na vozičkih. (smeh) Zanesljivo pa ne bi tako hitro napredoval in se pobral brez svojih najbližjih. Opora, ki sem jo imel v svoji partnerici, družini in prijateljih, mi ni dala, da bi se preveč smilil samemu sebi ali prepustil malodušju. Vse od poškodbe mi je ogromno pomenila in mi dajala neverjetno moč. Seveda jih nočeš razočarati. Želiš si biti tak kot prej, kolikor se le da. Ali še boljši. Saj vsi stremimo k temu. Želiš, da so ponosni nate, ker se potem tudi sam dobro počutiš. Seveda pomaga tudi kakšna profesionalna pomoč, denimo psihoterapija, pogovor z nekom, ki je vse to že prestal, kakšne knjige, meditacija. Pravzaprav me je ta nesreča prignala do tega, da sem se sploh začel ukvarjati s samospoznavanjem oziroma s temami, da se vse zgodi z razlogom. Tako si tudi razlagam, da je eden od vzrokov, da se mi je zgodilo, kar se je, ta, da dam pobudo za portal pridem.si. Da ta nujno potrebni projekt naredimo in še bolj začnemo opozarjati na problem dostopnosti.

Kako dostopna je Slovenija?
Še vedno je preslabo dostopna. Pri novogradnjah še pazijo na to, pa še tu večkrat kaj "zafrknejo", ker nas preprosto nihče ne vpraša, ampak vse določijo arhitekti. Potem pa pride do nelogičnosti in nefunkcionalnosti, denimo prestrma klančina, premalo prostora za obračanje z vozičkom in podobno. Vse bi bilo lažje, če bi naše organizacije vključili že pri načrtovanju.

Katere informacije vse ponuja portal pridem.si? So to predvsem podatki o dostopnosti ali morda tudi izmenjava mnenj, izkušenj, nasveti za boljšo kakovost življenja?
Primarni cilj in bistvo portala pridem.si je iskalnik s čim več najrazličnejšimi dostopnimi lokali in objekti. Omogoča ti iskanje po raznih dejavnostih in/ali krajih, v naprednem iskanju pa še iskanje po regijah in simbolih, denimo za invalidski WC, ter iskanje v lastni okolici. Res upamo, da je preprost, predvsem pa uporaben. Bomo pa veseli kakršne koli povratne informacije. Na portalu bomo objavljali tudi novičke – v glavnem novosti s področja raziskav poškodb in bolezni hrbtenjače –, pa tudi razne prispevke in intervjuje s člani drugih invalidskih organizacij. Zadali smo si še eno pomembno nalogo: združiti želimo člane vseh invalidskih organizacij. Pri Zvezi paraplegikov imamo namreč svojo spletno stran, dvomim pa, da naši člani sploh vedo za obstoj strani, denimo, Društva distrofikov, Združenja multiple skleroze, YHD, Društva študentov invalidov itd. Že od začetka opažam, da smo precej ločeni, kar je nesmiselno. Zakaj si ne bi pomagali? Sam sem se precej kopal na plaži Društva distrofikov, pa nisem njihov član. In me ni nihče jezno gledal. Kot tudi dvomim, da ne bi sprejeli denimo koga iz drugega društva v prostorih Zveze paraplegikov. Toda kot opažam, te prakse žal ni. Tako želimo s pridem.si preseči to društveno delovanje. Navsezadnje gre za projekt, namenjen vsem gibalno oviranim in našim svojcem. No, pa tudi starejšim in mamicam z vozički, za katere so stopnice tudi težava, tako da si želim pozitivnega sprejetja in širjenja naše ideje na vseh straneh.

Razmišljate tudi o malih oglasih. Za kakšne oglase gre?
Nenavadno je, da posamezniki svoje rabljene vozičke, predelane avtomobile in druge invalidske pripomočke podarjajo ali prodajajo zgolj v svojih matičnih združenjih. Zato želimo na pridem.si zbrati vse te male oglase na enem mestu in tako povečati možnost, da pride pripomoček v prave roke. Mar električni voziček osebe z mišično distrofijo ni dovolj dober za tetraplegika? Zbrati pa želimo tudi informacije o akcijskih ponudbah trgovin z medicinsko-tehničnimi pripomočki, torej računamo tudi na njihovo pomoč.

Kot vem, ste želeli pisati tudi blog.
Želja je bila, a žal to trenutno ne bo mogoče. Vsaj redno ne. Kakšen spodbuden in oseben zapis bo našel prostor med novicami, no, upam, da bo čas za to. Veste, sem že obiskal koga "sveže" poškodovanega in ugotovil, da mu lahko pomagam in dam kak koristen napotek, kar tudi meni veliko pomeni. In edino prav je, da sam pomagam, tako kot so drugi meni kazali pot. S portalom bo možnost nagovoriti ljudi, ki potrebujejo spodbudno besedo, večja. In če samo enemu pacientu, ki leži v URI Soča, tako kot sem ležal sam, dam vedeti, da se življenje ni končalo, bo to več vredno kot vse skupaj.

Se bodo informacije nanašale na ponudbo v Sloveniji ali tudi čez mejo?
Portal bo sicer zbiral lokacije le po Sloveniji. Vendar je sistem tak, da se ponudniki prijavljajo na strani sami. Registracija vzame le nekaj minut in je brezplačna. Tako za pomoč prosimo vse, ki vedo za objekte, ki so dostopni. Doslej smo namreč poskušali pridobiti informacije pri raznih zbornicah in združenjih in jih prosili, naj svojim članom posredujejo prošnjo za prijavo, a je bil odziv žal vedno zelo slab. Tega si ne znam razložiti, saj gre za vseslovenski in širše podprt projekt. Podpirajo ga Direktorat za invalide, STO, Urbanistični inštitut. Navsezadnje gre za dobro invalidov, za turizem, tudi za brezplačno reklamo, če hočete. Očitno ljudje res nimajo več časa. In prav moledovati je treba, da se prijavijo.

Kljub temu pa imate na portalu že več kot 200 različnih lokacij.
A še vedno nam veliko manjka, da bi imeli objavljene vse dostopne točke. Ker res želimo zbrati prav vse na enem mestu, da bo gibalno ovirana oseba lahko videla, kam gre lahko na dopust, k frizerju, v gostilno, delat izpit za avto, polnit gorivo, v šolo ... Ogledov lokacij vsaj za zdaj ne predvidevamo. Sicer pa so merila jasno določena in računamo na poštenost prijaviteljev. Če se bo kdo prijavil kot dostopen samo zato, da bo na strani, v resnici pa, bo to zanj velika negativna reklama. Temu so potem namenjeni komentarji obiskovalcev, tako pozitivni kot negativni. Veseli pa bomo tudi vseh opozoril naših uporabnikov. To priložnost bi rad izkoristil tudi za poziv vsem, da pridejo na našo stran in se prijavijo ali predlagajo lokacijo. Ker sam iz svoje izkušnje vidim, kako zelo je vsaka informacija o dostopnosti potrebna. In pride prav. Torej ... pomagajte!

Vesna Pfeiffer, portal Dostopno

Še vedno je preslabo dostopna. Pri novogradnjah še pazijo na to, pa še tu večkrat kaj "zafrknejo", ker nas preprosto nihče ne vpraša, ampak vse določijo arhitekti. Potem pa pride do nelogičnosti in nefunkcionalnosti, denimo prestrma klančina, premalo prostora za obračanje z vozičkom in podobno. Vse bi bilo lažje, če bi naše organizacije vključili že pri načrtovanju.

Kako dostopna je Slovenija?

Na voljo pa imaš dve možnosti: ali boš doma jokal, ker ne moreš več igrati nogometa, ali pa začneš namesto tega trenirati košarko na vozičkih. (smeh) Zanesljivo pa ne bi tako hitro napredoval in se pobral brez svojih najbližjih. Opora, sem jo imel v svoji partnerici, družini in prijateljih, mi ni dala, da bi se preveč smilil samemu sebi ali prepustil malodušju. Vse od poškodbe mi je ogromno pomenila in mi dajala neverjetno moč. Seveda jih nočeš razočarati. Želiš si biti tak kot prej, kolikor se le da. Ali še boljši. Saj vsi stremimo k temu. Želiš, da so ponosni nate, ker se potem tudi sam dobro počutiš. Seveda pomaga tudi kakšna profesionalna pomoč, denimo psihoterapija, pogovor z nekom, ki je vse to že prestal, kakšne knjige, meditacija. Pravzaprav me je ta nesreča prignala do tega, da sem se sploh začel ukvarjati s samospoznavanjem oziroma s temami, da se vse zgodi z razlogom. Tako si tudi razlagam, da je eden od vzrokov, da se mi je zgodilo, kar se je, ta, da dam pobudo za portal pridem.si. Da ta nujno potrebni projekt naredimo in še bolj začnemo opozarjati na problem dostopnosti.