Novi lastniki Pivovarne Laško. Foto: MMC RTV SLO
Novi lastniki Pivovarne Laško. Foto: MMC RTV SLO
Infond Holding
Zastavljene delnice Infonda Holdinga so bile zaradi neizplačevanja kreditnih obveznosti zasežene. Foto: MMC RTV SLO
Boško Šrot
Po mnenju poznavalcev banke s hitro prodajo zaseženih delnic Šrota omejujejo pri morebitnem lastniškem ali upravljalskem vplivanju na tok dogodkov. Foto: MMC RTV SLO
Infond razpada po delih

V največji parlamentarni stranki SD menijo, da je "za komentarje v zvezi s prodajo delnic Mercatorja in Pivovarne Laško, ki jo izvajajo banke, v tem trenutku še prezgodaj. Za zdaj je mogoče ugotoviti le, da so se banke očitno odločile zavarovati svoj interes." Ob tem so za MMC zapisali, da upajo in verjamejo, da bosta lastnemu interesu in zakonskim obvezam sledila tudi Kad in Sod.

Medtem ko zaradi odsotnosti poslancev v SDS-u niso uspeli odgovoriti na naša vprašanja, pa je nekdanji gospodarski minister in zdajšnji poslanec iz vrst največje opozicijske stranke, Andrej Vizjak, za četrtkov TV Dnevnik izrazil strah, da bi si lahko s prevzemom zaseženih delnic država (znova) zagotovila vpliv v Mercatorjevem trgovskem sistemu. Vizjak se boji, da je omenjen scenarij verjetnejši od drugega, po katerem bi lahko bila država prek obeh paradržavnih skladov v kriznih časih začasen kupec deležev v Laškem in Mercatorju, a bi ju kasneje odproda. Gotovo pa za državo "na srednji, kaj šele na dolgi rok, ni smiselno, da je lastnik trgovskih verig", poudarja poslanec SDS-a.

Prvi korak "detajkunizacije"
"Menimo, da so politični komentarji v tem primeru neprimerni. Politika je storila pomemeben korak, ko je preprečila reprogramiranje posojila Infondu Holdingu. S tem se je v skupini Pivovarne Laško začela detajkunizacija. Ta bo gotovo potekala v več korakih, ki pa jih je treba prepustiti strokovnjakom s tega področja. Menimo, da ni naloga politike, da komentira katerega od teh korakov," so za naše uredništvo sporočili iz stranke Zares.

Minister Zaresa Matej Lahovnik, pristojen za gospodarstvo, je, prav tako za četrtkovo osrednjo informativno oddajo na TV SLO, dejal, da "imajo škarje in platno v rokah banke". Po njegovih besedah gre za ekonomsko logičen proces. Če se bo nadaljeval, bo čez nekaj dni vseeno, ali bo lastnik Infonda Holdinga italijanski poslovnež Cerani ali kdo drug. Banke v tem primeru po njegovem mnenju v nasprotju z Istrabenzom "ukrepajo kolikor toliko pravočasno".

Priložnost za odmik od politike
Tudi liberalnim demokratom se komentiranje odločitve bank s strani politike ne zdi primerno. "Ker pa pri prodaji delnic omenjenih družb sodelujejo tudi državne banke, smo v LDS-u načelnega mnenja, da morajo banke storiti vse, kar je potrebno, da poskrbijo za zaščito interesov banke in s tem preprečujejo finančno škodo, ki bi jo lahko utrpele," so za MMC sporočili iz koalicijske stranke. Prepričani so, da je "v tržnem gospodarstvu primarna naloga politike in države, da vzpostavlja okvire za učinkovito delovanja gopodarstva, da primerno regulira to delovanje in ga tudi z različnimi ukrepi spodbuja v smeri hitrejšega razvoja".

"Zato smo tudi mnenja, da je za Slovenijo nastopil čas, da se uveljavljajo pravila in norme, kjer se ne bo za vsako poslovno odločitvijo špekuliralo, kdo je v ozadju, ampak da se vzpostavi sistem, kjer bodo najrazličnejše nepravilnosti in negospodarnosti podvržene zakonitostim pravne in ekonomsko delujoče države. Ne želimo se vračati v čas tajnih dogovarjanj in, npr., različnih prodaj pomembnih podjetij pod mizo. /.../ Še posebej je to pomembno v tej krizi." Pričakujejo, da bosta Kad in Sod delovala skladno z vlogo, ki jima je dodeljena, in da bosta odločitve o naložbah sprejemala na podlagi strokovnih analiz in ne političnih pričakovanj. Za insolventne družbe pa je to priložnost za nov začetek in razvoj, dodajajo.

"Se pa vzporedno odpira tudi debata, ali so boljši domači ali tuji lastniki. Zgodba dokazuje, da se lastnikov ne deli na domače in tuje, pač pa na sposobne in nesposobne," pa je med drugim za TV SLO dejal vodja poslanske skupine LDS-a Borut Sajovic.

Presečnik: Tudi prehranska industrija je strateškega pomena
Nekoliko bolj neposredne so izjave Slovenske ljudske stranke, DeSUS-a in Slovenske nacionalne stranke.

Vodja poslancev SLS-a Jakob Presečnik je tako za MMC dejal, da jim za konkretnejše kometarje primanjkuje informacij, poudarja pa, "da slovenske gospodarske družbe, ki so po mnenju SLS-a v nacionalnem interesu, torej poleg bank oziroma gospodarskih družb s področja finančništva in zavarovalništva, infrastrukture, energetike in telekomunikacij tudi družbe s področja prehrambne oskrbe, ostanejo v slovenski oziroma deloma državni lasti, kar bo stranka zagovarjala tudi v prihodnje". Sicer pa je dogajanje v Infondu Holdingu in podobnih družbah po mnenju SLS-a logična posledica pretekle dejavnosti teh družb, še dodaja Presečnik.

Erjavec in Jelinčič: Država, prosim
"Menim, da je prav, da država vstopa skozi banke v to podjetje, zlasti ker je lastnik mnogo drugih strateško pomebnih podjetij v Sloveniji in tu bi lahko kar koli pomenilo izgubo delovnih mest, tega si pa v tem trenutku, ko je huda finančna kriza, ne smemo privoščiti," pravi prvi mož stranke upokojencev in okolijski minister Karl Erjavec.

Enakega mnenja je tudi Zmago Jelinčič (SNS), ki poudarja, da bi bil vstop države v podjetja iz skupine Pivovarne Laško pravilna odločitev, saj država po njegovem mnenju ni najslabši mogoči lastnik. "To so dokazali Američani, ki so tudi vstopili v zasebna podjetja z državnim kapitalom."

Infond razpada po delih