Kad bi z revizijo rad ugotovil, ali so bili zaradi ravnanja večinskega delničarja oškodvani drugi delničarji. Večinski, 55-odstotni delničar je bil do nedavnega Infond Holding. Foto: MMC RTV SLO
Kad bi z revizijo rad ugotovil, ali so bili zaradi ravnanja večinskega delničarja oškodvani drugi delničarji. Večinski, 55-odstotni delničar je bil do nedavnega Infond Holding. Foto: MMC RTV SLO
Kapitalska družba
Kad predlaga razširitev dnevnega reda skupščine še s točko glede sejnin in nagrad članom nadzornega sveta družbe. Foto: MMC RTV SLO

Zahtevo po reviziji so podali ob vložitvi zahteve za razširitev dnevnega reda skupščine Pivovarne Laško, ki bo 31. avgusta. Kad je namreč 7,06-odstotni lastnik Pivovarne Laško.

Za izvedbo revizije v Kapitalski družbi predlagajo družbo BDO EOS Revizija, posebno pozornost pa naj bi namenili preveritvi vodenja poslov, povezanih z nakupom delnic Thermana - Zdravilišče Laško od Infonda Holdinga, in prodaji delnic Infonda Holdinga Fructalu in Pivovarni Union, torej hčerinskima družbama Pivovarne Laško.

Več predlogov kaj revidirati
Obenem bi bila predmet revizije prodaja delnic Premogovnika Velenje Radenski, nato pa nadaljna prodaja istih delnic Centru Naložb. Kad predlaga še revizijo dajanja posojil, ki so jih odobrile Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska, ter pregled poslov, povezanih z nakupom oziroma ustanovitvenimi in prodajnimi opcijami za delnice Mercatorja. Pri vseh navedenih poslih Kad sumi, da je prišlo do negospodarnih in škodljivih ravnanj, ki naj bi povzročila oškodovanja družbe.

Pregled poslovanja od leta 2005 do letos
Kot so pojasnili v Kapitalski družbi, so v Pivovarni Laško in njenih odvisnih družbah v poslovnih letih 2005-2009 izpeljali razne poslovne transkacije, ki po mnenju Kada "niso v skladu z določbami zakona o gospodarskih družbah ter so povzročile znižanje vrednosti sredstev in poslabšanje finančnega položaja družbe oziroma izpostavljenost do ene osebe - večinskega lastnika družbe".

So bili ostali delničarji oškodovani?
Menijo namreč, da bi zaradi takšnega ravnanja delničarji utegnili biti oškodovani, saj večinski delničar po mnenju Kada izkorišča svoj statusni položaj v družbi in uporablja sredstva družbe kot lastna sredstva. Naj ob tem pojasnimo, da je bil Infond Holding še do nedavnega 55-odstotni lastnik Pivovarne Laško, danes pa manj kot četrtinski.

Kad predlaga tudi razširitev dnevnega reda skupščine s točko glede sejnin in nagrad članom nadzornega sveta družbe. Skladno s stališčem vlade glede višine sejnin in nagrad med finančno krizo predlaga sejnino v višini 429 evrov bruto za predsednika in 330 evrov bruto za člane nadzornega sveta.