V SDS-u so že septembra 2013 pojasnili, da je Pajenkova res pomagala Janševim pri urejanju bančnih storitev in tudi, da je davčna uprava pri Janši že opravila davčni pregled in da je izvor te gotovine že pojasnil. Foto: BoBo
V SDS-u so že septembra 2013 pojasnili, da je Pajenkova res pomagala Janševim pri urejanju bančnih storitev in tudi, da je davčna uprava pri Janši že opravila davčni pregled in da je izvor te gotovine že pojasnil. Foto: BoBo
Kaj je dacarjem povedala Janševa sestrična

Uradni zaznamek davčnega urada o zaslišanju Nataše Pajenk, ki ga je pridobila TV Slovenija, se bere kot opis zastarelih postopkov: "Urška je večkrat pritekla v banko Sparkasse v Celje, mi dala kuverto z gotovino in položnicami, jaz pa sem gotovino položila najprej na svoj TRR in izpeljala plačilo."

Tako je Pajenkova opisala eno izmed transakcij. A če je imela Bačovnikova čas priteči v celjski Sparkasse in izročiti sestrični denar in položnice, bi lahko stroške poravnala tudi pri bančnem uradniku kje bližje ali z računalniškim klikom.

A Bačovnikova sorodnici ni prinašala le ovojnic z gotovino za gospodinjske položnice in odplačilo obrokov Janševega posojila, enako zapleteno sta izpeljali plačilo 12.000 evrov takse za Janševo tožbo.
Taki zneski so tako vsakdanji, da se ga ne spomni, je Pajenkova odgovorila Fursu. "Poravnala sem stroške za neko osebo oziroma sem poravnala veliko položnic za Janeza Janšo in Urško Bačovnik. Za nas bančnike je vseeno, ali je znesek plačila 50 evrov ali 12.000 evrov," je pojasnila.
Janša mislil, da so nakazali z njegovega računa
Ni pa bilo vseeno dacarjem. Janšo so pozvali, naj pojasni, zakaj je bil znesek plačan z računa, ki ni njegov. Janša je to pojasnil takole: "Ker se je mudilo zaradi izteka rokov, je nakazilo izpeljala ženina sestrična, ki dela v banki. Ker gre za isto banko, pri kateri imam tudi sam odprt tekoči račun, sem zmotno mislil, da je bilo nakazilo izvedeno prek mojega računa."

Največje med sumljivimi gotovinskimi plačili je bilo 32.000 evrov are za nakup stanovanja. Da so ga Janševi prinesli na banko, je Pajenkova potrdila: "Ja, Urška je prinesla 32.000 evrov v gotovini. Ta znesek je bilo nujno poravnati v tistem dnevu. Ne, vem, kakšen je bil razlog, da tega ni plačala Urška, bi se morala pozanimati. Verjetno zato, ker Urška takrat ni imela odprtega računa pri banki Sparkasse."

"Verjetno je bil na položnici naveden Janez Janša in plačila zanj Urška ni mogla plačati," je dodala še bolj iz trte izvit odgovor. Če ni mogla Urška, kako je Janševo položnico potem lahko plačala Pajenkova? In kako bančnica ne ve, da lahko vsak na vsaki banki plača položnico kogar koli?

Organi še brez pojasnil
Plačilo je bilo prek Pajenkove izpeljano 8. maja 2009, torej v času, ko je že veljal zakon o preprečevanju pranja denarja. Je šlo za zavestno izogibanje temu zakonu? So doma skrivali denar? Kako je Janša prišel do denarja, ki ga je žena nosila v banko? Izvor denarja? Tako pristojne institucije kot javnost ostajajo brez Janševih pojasnil. Iz SDS-a pa so pisno pojasnili, da če bi v finančni preiskavi našli kakšne nezakonitosti, bi bila v zakonitem roku vložena tožba.

Kaj je dacarjem povedala Janševa sestrična