Edini razrešeni notar Tomislav Ajdič pričakuje odškodnino. (Vir: MMC RTV SLO) Foto:
Edini razrešeni notar Tomislav Ajdič pričakuje odškodnino. (Vir: MMC RTV SLO) Foto:
Sojenje Satex
Krivde akterjem afere Satex država zaradi zastaranja nikoli ni uspela dokazati.

Udeležence afere Satex bo kljub nepovrnjeni škodi, ki so jo povzročili državni NKBM, kot kaže, država še poplačala.

Razrešeni notar Tomislav Ajdič od države zahteva 576.505,12 evra in obresti ter 3.818 evrov mesečne rente do morebitne vrnitve v notarski poklic. Čeprav je bil pravnomočno obsojen na zaporno kazen, zaradi česar mu je tedanji pravosodni minister odvzel notariat, je po sodbi vrhovnega sodišča nedolžen. Država mu je torej, kljub izgubljenim milijonom državne banke, s pregonom ves čas delala krivico.

Minister je ravnal skladno s predpisi
Ministrstvo se do pravnomočne odločitve v zadevi po vsebini ne bo opredeljevalo, so sporočili z ministrstva za pravosodje. "Tedanji minister za pravosodje je, ko je dne 25. 1. 2007 izdal odločbo, s katero je odločil, da se Tomislav Ajdič razreši s funkcije notarja, v celoti ravnal v skladu z veljavnimi predpisi," so prepričani. Zakon o notariatu namreč določa, da morajo notarja ob pravnomočni obsodbi za naklepno kaznivo dejanje razrešiti.

Šturm: nova žrtev nedelovanja sodnega sistema
Nekdanji minister Lovro Šturm zgodbo pojmuje kot novo žrtev, ki jo zaradi delovanja ali nedelovanja sodnega sistema plačujemo vsi. "Neverjetno je, da zadeve sodišča niso uspela končati v predvidenih rokih," pravi Lovro Šturm, ki se spominja, kako zapleteno je bilo zaradi izmikanja po pravnomočni obsodbi Ajdiču sploh vročiti odločbo o razrešitvi z notarske funkcije. Ob vse več podobnih primerih je prepričan, da bo moral pravosodni minister vnovič razmisliti o spremembah v delovanju sodstva.