Zaradi zastaranja notarju Tomislavu Ajdiču in soobtoženim državi ni nikoli uspelo dokazati krivde. (Vir: MMC RTV) Foto:
Zaradi zastaranja notarju Tomislavu Ajdiču in soobtoženim državi ni nikoli uspelo dokazati krivde. (Vir: MMC RTV) Foto:
satex, kronologija, ajdič, zastaranje, notar
Zadnjih dvajset let afere Satex.
sojenje
Sodišču ponovljenega sojenja zaradi zastaranja ni uspelo končati. (Foto: MMC RTV)
Notar zahteva odškodnino od države

Edini slovenski notar, ki je zaradi obsodbe v zadevi ostal brez pooblastila za opravljanje te dejavnosti, od države zahteva več kot pol milijona evrov in mesečno rento.

Ker je bila sodba, ki je bila podlaga za odvzem notariata, razveljavljena, ima dobre možnosti, da se to uresniči. Glavna obravnava je razpisana takoj po novoletnih praznikih.

Dvajset let od spornih kreditov

Pred dvajsetimi leti je uspelo notarju Tomislavu Ajdiču z dvema kolegoma pri NKBM-ju najeti enajst milijonov evrov posojil, ki jih ni nikoli poplačal. Prav zato so bili pred desetimi leti vsi obsojeni na dolgoletne zaporne kazni, zaradi česar so Tomislavu Ajdiču tudi odvzeli notarsko licenco. Glavna priča in soudeleženka v izčrpavanju banke Miroslava Bregant je nato v prometni nesreči umrla, sodbo je vrhovno sodišče novembra 2008 razveljavilo, postopek je zastaral.

Zaradi pregona ob notarske prihodke

Zdaj Tomislav Ajdič zaradi neupravičene obsodbe s tožbo zahteva odškodnino za nepremoženjsko in premoženjsko škodo, tudi za neupravičen odvzem notariata, kar mu je, kot zatrjuje, zadnjih devet tako rekoč izničilo prihodke. V mnenju, ki ga je izdelala Marina Letonja, je na podlagi podatkov o poslovanju izračunano, da od države pričakuje 576.505,12 evra in obresti ter 3.818 evrov mesečne rente do morebitne vrnitve v notarski poklic, med drugim pa tudi 40 tisoč evrov za povzročene bolečine.

Pravobranilstvo skopo s podatki

Državno pravobranilstvo je potrdilo, da je bila tožba vložena marca letos. Ob vprašanju, kako na tožbo odgovarjajo, so kratki. "Glede na to, da gre za odprt postopek, državno pravobranilstvo podrobnejših informacij o zadevi ne more podati," je pojasnila Anita Drev. Neuradno naj bi sicer ugovarjali vzročni zvezi med razrešitvijo in zmanjšanim prihodkom ter se želi na sodišču preveriti, ali ni zahtevek že zastaral. Prva obravnava je razpisana 6. januarja.

Afera Satex tako tudi dvajset let po začetku ni končana. Sodišče je sicer presodilo, da morajo vpleteni NKBM-ju vrniti skoraj deset milijonov evrov škode, zadnja sodba je postala pravnomočna januarja letos. Pojasnila NKBM-ja, koliko so vrnili, še čakamo, neuradno pa je možnost kakršnega koli poplačila minimalna.

Koliko denarja so obtoženi vrnili?

"Nova KBM vodi pravne postopke v zadevi Satex skladno z zakonodajo in s ciljem zaščite interesov banke, pri čemer uporablja vsa razpoložljiva pravna sredstva. Banka uveljavlja tudi ustrezne pravne postopke za poplačilo škode na osnovi že doseženih pravnomočnih sodb v korist Nove KBM. Ti postopki še potekajo, zato podrobnejših podatkov ne moremo razkriti," pojasnjujejo v NKBM.

(Ne)mogoč odvzem licence

Notar Tomislav Ajdič je bil edini notar v državi, ki ga je država s tega mesta razrešila. Boris Lepša je po razkritju afere Zbiljski gaj notarske vrste zapustil sam. Po razkritju RTV Slovenija, da so med preostalimi tudi vsaj trije davčni dolžniki, sta pravosodno ministrstvo in notarska zbornica napovedala, da se bosta podrobneje lotila tudi njihovega poslovanja. Do tedaj notarji, ki dolgujejo državi, brez težav še naprej poslujejo v imenu in z žigom te iste države.

Notar zahteva odškodnino od države