Predsedniki koalicijskih strank so o novem dogovoru o sodelovanju razpravljali že na današnjem kolegiju, po koncu pa so prvaki SD-ja, DL-ja in DeSUS-a povzeli svoja ključna pričakovanja in korake, ki jih še čakajo. Foto: BoBo
Predsedniki koalicijskih strank so o novem dogovoru o sodelovanju razpravljali že na današnjem kolegiju, po koncu pa so prvaki SD-ja, DL-ja in DeSUS-a povzeli svoja ključna pričakovanja in korake, ki jih še čakajo. Foto: BoBo

V SD-ju svoje zahteve pri koalicijski pogodbi vežejo zlasti na ukrepe za izboljšanje položaja in kakovosti življenja vseh ljudi, medtem ko je za DeSUS pričakovano najpomembnejša ureditev vprašanja pokojnin in regresa za upokojence.

DL nasprotuje novim davkom oziroma zviševanju že obstoječih, v ospredje pa je po mnenju stranke treba postaviti mlade in konkurenčnost gospodarstva, pomembno bo tudi nadaljevanje intenzivnega pregona gospodarskega kriminala in korupcije.


O neusklajenih zadevah bodo odločali predsedniki strank

Ko bo osnutek koalicijske pogodbe pripravljen, ga bodo najprej obravnavali strokovnjaki koalicijskih strank za posamezna področja, je pojasnil prvak SD-ja Igor Lukšič. Oblikovali bodo besedilo, koalicija pa bo nato ugotavljala, kje se lahko podrobno uskladijo in kje so nasprotja.

O morebitnih neusklajenih zadevah pa se bodo v zadnjem koraku dogovorili predsedniki strank. Lukšič sicer meni, da bodo dosegli soglasje, saj da se je vladna ekipa dobro utrdila in je "jedro, ki obvlada stvari".

Besedilo pogodbe bi lahko sprejeli že takoj po novem letu
Medtem ko Lukšič sicer ni prepričan, da bo osnutek pripravljen že do konca leta, pa je predsednik DL-ja Gregor Virant bolj optimističen. Si bodo pa nato, kot je poudaril, vzeli potreben čas za usklajevanja. "Čeprav smo si v kar nekaj vprašanjih programsko različni, smo dokazali, da smo sposobni najti kompromise," je dodal.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec pa je izpostavil, da pri dogovoru o sodelovanju do prihodnjih volitev zelo dobro napredujejo. Koalicijska pogodba se bo po njegovih besedah dotikala vseh pomembnih vprašanj, ki jih bo vlada obravnavala do konca mandata.

Tudi sam pričakuje, da bo osnutek pripravljen do konca leta, ob čemer meni, da bi besedilo pogodbe lahko sprejeli že takoj po novem letu. Naslednji korak je dogovor o tem, kateri ministri bodo ostali do konca mandata.

Rekonstrukcija vlade da ali ne?
Po Erjavčevem mnenju je rekonstrukcija vlade nujna, Lukšič pa zaradi nedavnih odstopov gospodarskega ministra Stanka Stepišnika iz vrst PS-ja in ministra za zdravje Tomaža Gantarja iz vrst DeSUS-a ugotavlja, da je zagotovo možnost za kaj takšnega - stranke namreč zdaj lahko preverijo, ali imajo denimo kakšne boljše kandidate namesto ljudi, ki so jih same predlagale.

V SD-ju proti temu ne bi imeli nič, a ob tem je Lukšič poudaril, da so s svojimi tremi ministri zadovoljni in jih "ta del zgodbe ne zanima".