Ministrstvo za izobraževanje bo šolam nakazalo  sredstva za izvedbo dodatne strokovne pomoči učencem v vrednosti ure v višini 11,94 evrov bruto. Foto: BoBo
Ministrstvo za izobraževanje bo šolam nakazalo sredstva za izvedbo dodatne strokovne pomoči učencem v vrednosti ure v višini 11,94 evrov bruto. Foto: BoBo

Ministrstvo za izobraževanje je vse osnovne in srednje šole ter zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami z okrožnico obvestilo, da jim bo 5. marca nakazalo sredstva za izvedbo dodatne strokovne pomoči za januar in februar.

Vrednost ure v višini 11,94 evrov bruto velja za interesne dejavnosti kot tudi za dodatno strokovno pomoč pri pouku slovenščine za priseljence oz. za učence iz drugih držav.

Prav tako ostajata tako kot lani sofinanciranje in subvencioniranje šole v naravi, kar pomeni, da vsaki generaciji učencev pripada sofinanciranje šole v naravi enkrat v času devetletnega šolanja. S tem delom sofinanciranja se pokrije plačilo strokovnih delavcev šole v skladu s 17. členom pravilnika o financiranju šole v naravi. Šola v naravi, ki je sofinancirana iz državnega proračuna, pa je še dodatno subvencionirana za socialno šibke.

Ministrstvo za izobraževanje je v začetku leta začelo izvajati nekatere varčevalne ukrepe, med katerimi so bili tudi ukinitev financiranja učne pomoči, manj sredstev za izvajanje interesnih dejavnosti v osnovnih šolah in zmanjšanje subvencij za šole v naravi, zaradi česar je bilo deležno ostrih kritik šolskih sindikatov, pedagoških združenj in varuha človekovih pravic.

V rebalansu proračuna za 2015 ni bilo predvidenega denarja za plačilo učne pomoči in subvencije za šole v naravi, zato je dodatna sredstva zagotovilo ministrstvo za finance.