Nakupi šolskih potrebščin so za večino staršev precejšen finančni zalogaj. Foto: BoBo
Nakupi šolskih potrebščin so za večino staršev precejšen finančni zalogaj. Foto: BoBo
Šolar
Za pomoč socialno ogroženim učencem in dijakom po vsej Sloveniji sicer potekajo različne dobrodelne akcije. Foto: BoBo
Kako prihraniti pri šolskih potrebščinah?

Cene šolskih potrebščin so zelo različne in so odvisne zlasti od kakovosti, da bi vsaj nekoliko ublažili velik finančni zalogaj, pa prodajalci že vse poletje pripravljajo različne akcijske ponudbe.

V DZS-ju so se po besedah Nataše Ješe prilagodili tudi željam staršev, ki želijo nakupe šolskih potrebščin opraviti čim prej, da bi se izognili avgustovski gneči.

To zadnja leta opažajo tudi v največjem slovenskem trgovcu Mercatorju, zato so nakupe šolskih izdelkov porazdelili na celotno obdobje od konca enega do začetka novega šolskega leta.

Pri drugem veletrgovcu, Sparu Slovenija, pa se akcije vsako leto začenjajo že junija in trajajo do prvih dni novega šolskega leta.

Šolske potrebščine od 23 evrov naprej
V DZS-ju na primer za 23 evrov lahko nakupite vse nujne šolske potrebščine, za njih pa lahko odštejete tudi več kot 200 evrov, če nakup vključuje bolj kakovostne izdelke.

V Mercatorju pravijo, da se na splošno pri njih cene osnovnih šolskih potrebščin (zvezki, barvice, flomastri, svinčniki) v zadnjih nekaj letih zaradi akcijskih popustov znižujejo. Dodajajo, da je zanimanje za tovrstne akcije vedno veliko, saj so kupci vedno bolj cenovno občutljivi. Največ, tudi na zalogo, kupujejo zvezke, flomastre, barvice, lepila, svinčnike, pri šolskih nahrbtnikih pa so kupci vse bolj pozorni na kakovost, saj jih nekateri kupijo za več let.

Dobrodelne akcije zbiranja šolskih potrebščin
Za pomoč socialno ogroženim učencem in dijakom po vsej Sloveniji sicer potekajo različne dobrodelne akcije. Med drugim bo Slovenska karitas socialno ogroženim osnovnošolcem pomagala s paketom šolskih potrebščin v vrednosti do 30 evrov, najbolj ogroženim otrokom pa bo zagotovila bone za nakup delovnih zvezkov.

Tudi Rdeči križ Slovenije z lokalnimi akcijami pomaga socialno šibkim družinam s šoloobveznimi otroki.

V tovrstne akcije se vsako leto vključujejo tudi nekateri podmladki strank. Solidarnostna akcija zbiranja šolskih potrebščin, denimo Slovenske demokratske mladine, poteka do konca avgusta, ko bodo zbrane potrebščine predali približno 20 osnovnim šolam.

Ker je čedalje več družin, ki morajo paziti na vsak evro, jim izdatke za nakup šolskih potrebščin pomagajo zmanjševati tudi v številnih slovenskih šolah.

Kako prihraniti pri šolskih potrebščinah?