Delodajalci pri katerih je inšpektorat za delo v času pravne praznine ugotovil prekrške se bodo izognili plačilu globe. Foto: Reuters
Delodajalci pri katerih je inšpektorat za delo v času pravne praznine ugotovil prekrške se bodo izognili plačilu globe. Foto: Reuters

Kot je znano, je s sprejetjem novele pomorskega zakonika, ki so jo poslanci sprejeli 21. aprila, pomotoma prišlo do razveljavitve šestih členov zakona o delovnih razmerjih. Med njimi tudi treh členov, ki določajo globe za kršitve določb o delovnem času, varnosti pri delu, odmoru in podobno.

Državni zbor je sicer napako popravil s sprejetjem novele zakona o delovnih razmerjih 29. junija, a bo pravna praznina kljub temu imela svoje posledice. Zakon o delovnih razmerjih namreč določa, da če se po storitvi prekrška spremenijo določbe zakona, se uporabi zakon ali predpis, ki je za storilca milejši. To pa pomeni, da se vsi prekrški, ki v času pravne praznine niso bili pravnomočni, zavržejo.

Ni znano, koliko zadev bo padlo v vodo
Na inšpektoratu za delo sicer nimajo natančnega podatka, koliko je takih glob, ki bodo zavržene. Gre namreč za zadeve, ki lahko segajo tudi do dve leti nazaj, kolikor je čas zastaranja.

Inšpektorat je sicer letos do 29. julija skupaj izdal (ne glede na pravnomočnost) 55 plačilnih nalogov in 36 odločb o prekrških z izrekom globe, ki so se nanašali na kršitve, sankcionirane v 218., 219. in 220. členu zakona o delovnih razmerjih. Globe za prekrške, ki so bile opredeljene v po nesreči razveljavljenih členih, pa se gibajo med 100 do 4.000 evrov.