Gospodarstvo

Poudarki

  • V Luki Koper ne navajajo konkretnega razloga za prekinitev pogodbe z izvajalcem pristaniških storitev, zanikajo pa, da je prekinitvi botrovala odločitev inšpektorata za delo.
Luka Koper
Po odpovedi pogodbe o sodelovanju z enim izmed večjih izvajalcev pristaniških storitev je okoli 150 delavcev ostalo v negotovosti. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
       Drug gazda je že govoril z nekaterimi mojimi sodelavci in jim ponudil zaposlitev v svojem podjetju, za 3,6 evra na uro, kar je en evro na uro manj, kot dobimo sedaj.       
Luka Koper, IPS
Luka Koper je lani sodelovala z 38 podjetji, ki izvajajo pristaniške storitve. Nekatera med njimi vse svoje prihodke pridobivajo skoraj izključno v sodelovanju z Luko. Foto: Televizija Slovenija

Dodaj v

Luka Koper: Nove "gazde" že novačijo delavce po nižji postavki

Luka Koper je prekinila sodelovanje z drugim največjim izvajalcem pristaniških storitev
11. oktober 2016 ob 12:08
Koper - MMC RTV SLO

V Luki Koper so prekinili sodelovanje z dvema podjetjema, pri katerih so najemali izvajalce pristaniških storitev. Usoda okoli 150 delavcev, ki so v Luki Koper delali preko omenjenih podjetij, je tako negotova in druge "gazde" jih že snubijo v svoja podjetja, vendar z znatno nižjo urno postavko.

Septembra je Luka Koper prekinila sodelovanje z družbama Encon in Meol, ki sta v lasti istega podjetnika. Še lani je bilo podjetje Meol po obsegu poslovanja z Luko Koper drugo največje podjetje med izvajalci pristaniških storitev, ki je svoje prihodke ustvarilo skoraj izključno pri sodelovanju z Luko. Skupno je preko obeh podjetij v Luki Koper delalo okoli 150 delavcev, ki bodo morali že novembra svoje delo iskati drugje.

"To nas je vse presenetilo," pripoveduje eden izmed izvajalcev pristaniških storitev, ki preko enega izmed teh podjetij že 12 let opravlja pristaniške storitve izključno v Luki Koper. "Mi smo se poskušali po pomoč obrniti na sindikat, a se za naše težave niso pretirano zmenili," pripoveduje delavec in dodaja, da je že vajen, da so izvajalci pristaniških storitev v podrejenem položaju glede na delavce, zaposlene v Luki.

Gazde izkoriščajo negotovost
Negotovost 150 delavcev, ki so večinoma, tako kot naš sogovornik, v Slovenijo prišli iz držav nekdanje Jugoslavije, na delo v Luko Koper, pa so občutile tudi druge »gazde« oziroma lastniki podjetij, ki za Luko izvajajo pristaniške storitve. "Drug gazda je že govoril z nekaterimi mojimi sodelavci in jim ponudil zaposlitev v svojem podjetju, za 3,6 evra na uro, kar je en evro na uro manj, kot dobimo sedaj."

Kljub znatno nižji postavki pa je več njegovih sodelavcev pripravljenih sprejeti tovrstno ponudbo, ki je boljša izbira od brezposelnosti, pripoveduje naš sogovornik, ki ne verjame, da bi se lahko katerikoli njegov sodelavec zaposlil neposredno v Luki Koper. "Mi v to ne verjamemo več. Deset let poslušamo, da se bodo najboljši zaposlili, na koncu pa se ni prav nihče. Mi si trenutno želimo samo delati naprej ob enakem plačilu."

Luka: Inšpekcijski nadzor ni razlog za prekinitev
Prekinitev sodelovanja prihaja prav v času, ko inšpektorat za delo zaključuje pripravo odločbe. V minulih mesecih so namreč inšpektorji za delo pod drobnogled vzeli delo izvajalcev pristaniških storitev, pri katerih so že v preteklosti odkrili vrsto nepravilnosti. Končne ugotovitve inšpektorata pa naj bi bile znane v prihodnjih dneh. Zaradi tega so se, tudi med delavci, pojavile informacije, da so povod za odpoved pogodb ugotovitve inšpektorata za delo.

V Luki Koper zanikajo, da je odločitvi za prekinitev pogodb s podjetjema botroval inšpekcijski nadzor, saj "z njihovimi ugotovitvami nismo seznanjeni." Ob tem so vnovič poudarili, da tudi Luka Koper od izvajalcev pristaniških storitev zahteva potrdilo finančne uprave o poravnanih obveznosti do vseh zaposlenih.

"Zasledujemo zagotavljanje etičnih standardov"
Na naše vprašanje, kaj je razlog za odpoved pogodb, če to ni inšpekcijski nadzor, pa v Luki niso odgovorili, saj posameznih primerov "skladno s poslovno prakso" ne komentirajo. V odgovoru so zapisali le, da pri sodelovanju z izvajalci pristaniških storitev "zasledujemo tako raven kvalitete opravljenih storitev, kakor tudi zagotavljanje etičnih standardov, spoštovanja zakonodaje itd. Na podlagi teh okoliščin se tudi odločamo, s katerimi izvajalci pristaniških storitev bomo prekinili sodelovanje".

Prekinitev sodelovanja z večjim izvajalcem pristaniških storitev pa za Luko menda ni težava, saj bo manko izvajalcev pristaniških storitev nadomestila z drugimi podjetji, s katerimi sodeluje. Dodatno varovalko pred izpadom dela predstavlja tudi dejstvo, da "posamezen izvajalec pristaniških storitev ne more presegati 25 odstotkov dela na posameznem terminalu, na ravni celotne družbe pa posamezen izvajalec ne more presegati 10 odstotkov celotnega izvajanja pristaniških storitev", so sporočili iz Luke in dodali, da s tako strategijo zagotavljajo konkurenčne odnose med izvajalci, s tem pa spodbujajo kakovostne storitve in preprečujejo monopolni položaj posameznega ponudnika.

Smo pa ostali brez odgovora na vprašanje, ali pri Luki nameravajo katerega izmed delavcev, ki več kot desetletje svoje delo opravljajo izključno v Luki Koper, tudi neposredno zaposliti.

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
Ogroženi
# 11.10.2016 ob 06:35
Evo; SD-jevci na obali bodo vse zrihtali. #adijopamet
JackAce
# 11.10.2016 ob 07:52
Ma tele "agencije" za posredovanje delovne sile bi morali vse prepovedat, ker niso nič drugega kot samo en poligon za izkoriščanje ljudi. Vse tiste "gazde" pa zapret.
Še najhuje je pa to, da so te "gazde" vsi od dol, prav tako kot delavci. In se takole izživljajo nad svojimi sonarodnjaki.
Lluka
# 11.10.2016 ob 07:51
To me spominja na PEZDIRJA..ki je govoril.....da ima imena v rokavu..... pa da bo povedal kdo ima niti v rokah...potem pa je utihnil.

Tukja pa... "gazda" gor, #gazda# dol.

VSAK IMA IME IN PRIIMEK. Torej.....Ej Evgenija...... pojdi v Luko poizvedovat kdo je ta imenovani GAZDA in ga napiši z imenom in priimkom.
DišečaKava
# 11.10.2016 ob 07:56
Tipično Slovensko.

50% ogorčenja, 50% polovičarske iniciative, 100% mešanje dreka.

Nato se vsi razbežijo, delavec pa na slabše.
mihael1
# 11.10.2016 ob 07:42
To je rezultat stavke delavcev v podpori uprave.

Upravi ne bodo znižali postavke, delavcem pa.
viisaus
# 11.10.2016 ob 08:12
za vsa ta iskoriščanja delavcev se lahko zahvalimo izključno sindikatom.večina sploh ne razume,zakaj so agencije za zaposlovanje sploh nastala.V tem mesecu pride v luko 100 ladij,naslednji mesec pa samo 60--karikiram kot primer.Ker si luka kot matično podjetje ne more privoščiti redno zaposlenega,ker je predrag,ker je delo v sloveniji abnormalno obdavčeno in ker podjetje ne more odpustiti delavca,ko za njega ni dela.Po celem svetu sistem funkcionira tako in potem ni nobenih izkoriščanj in 30-40 % kolikor si vzame agencija,zasluži delavec direktno,in ker bi podjejtje posledično zaradi manjše obdavčitve dela,bi si lahko privoščilo 10 % variabilnega dela zaposlenih.Tako pa sindikat to vse blokira in je stanje kakršno pač je,,,katastrofalno... to je tako ko nek aparatčik iz javne uprave piše zakone o katerih nima pojma,ko nima pojma,kako funkcionira podjetje in na koncu vedno ves zapitek plačajo najnižji na hiarhastični lestvici...torej delavci...... sindikati svoj namen opravljajo izključno za delavce v javni upravi in posledično zaradi njihovega odnosa do zaposlovanja,ko so zaščiteni kot medvedje,najeb.... tudi vsi ostali...tako preprosto je to...
Springbok
# 11.10.2016 ob 08:11
Koper je blizu Italiji. Tam pa je doma mafia. Ni čudno, da tudi na obali vlada mafia,
Hijena
# 11.10.2016 ob 07:28
v TEŠ-u je bila podobna situacija, dokler niso zaradi 6.bloka zašli v rdeče številke in so vse podizvajalce odpustili
Neikius
# 11.10.2016 ob 08:28
Kar se mene tiče je ta agencijski način zaposlovanja rak modernega časa. To počnejo prav povsod, tudi "vzorni" nemci.
conanbarbarian
# 11.10.2016 ob 08:27
Ukinite gazde !
Bivši uporabnik
# 11.10.2016 ob 07:36
Nacionalni interes, izgleda so nove urne postavle zelja naroda, saj narod kot lastnik to hoce drugace bi ze kaj spremenil....
aja sem ze mislil da je firma nasa ce je v lasti drzave pa sem hitro ugotovil da nacionalni interes ni nic drugega kot krinka, v bistvu je luka koper privat firma lds=smc in sd (oziroma od tistega ki je na oblasti, v sloveniji pac narod ze 20let hoce da sta to sd in lds=smc)
Guliarth
# 11.10.2016 ob 06:33
Preberite samo v Sloveniji.
Mindmaster
# 11.10.2016 ob 08:01
Kdaj bo drzava prodala svoj delez v Luki?

Tako kot nekatere moti, da z njihovimi davki financirajo verske potrebe ostalih, mnoge moti, da s prisilnim solastnistvom financirajo izkoriscanje delavcev in sumljive poslovne prakse.
Vladoska
# 11.10.2016 ob 07:57
Če rabijo delovno silo naj jo zaposli Luka. Po tolikih letih presneto dobro vedo kakšne kapacitete delovne sile potrebujejo. Seveda je tovrstno špekuliranje le pranje denarja, ko "gazde" keširajo naročnike. Redno delavno razmerje to onemogoča, to pa nekaterim seveda ne diši.
delfino_
# 11.10.2016 ob 10:06
Država, ki kljub visoki brezposelnosti še vedno uvaža vedno nove sužnje, bi se morala že enkrat globoko zamislit...
DENEB
# 11.10.2016 ob 08:38
Zopet naj..... siromak medtem ko si nekateri še vedno polnijo žepe.
To kar pravi Luka o etičnih standardaih pa ne vem kje pobirajo take floskule.
Če je kje kaj neetičnega je to v Luki Koper.
ata
# 11.10.2016 ob 10:32
Če bi se sindikati, namesto s politiko, raje zares ukvarjali z zaščito delavcev, sužnjelastništva v Sloveniji ne bi bilo več.
Enako velja za sodišča.
Racionalist
# 11.10.2016 ob 10:43
Ukinit pojem minimalna plača in uvesti pojem minimalna urna postavka, da bo vse bolj pregledno.
Bivši uporabnik
# 11.10.2016 ob 08:21
Tika, taka, tika, taka Matić.

Zdriblali so še mnogo večje od tebe.
tore
# 11.10.2016 ob 11:27
Temu se reče ponudba in povpraševanje. Torej veliko delavcev, malo dela in posledično cena dela pade. Čist logično a ne.
Beremo, da so ti delavci večinoma iz Balkana. Kako država (politiki) sploh dovoli prihod 110 000 tujcev v SLO (stalno povečevanje), če pa imamo skoraj 100 000 brezposelnih domačinov.
Ob poročanju iz Obale se mi zdi kot da ta ni v Sloveniji, a je še kaj Slovencev tam doli. Najbrž jo bo treba imenovat Jugoslovenska obala.
kefej1
# 11.10.2016 ob 08:48
ki je svoje prihodke ustvarilo skoraj izključno pri sodelovanju z Luko.

preprodajanju delovne sile se zdaj uradno reče "sodelovanje z Luko" ?
rtvslo.si
# 11.10.2016 ob 08:46
Kaj pa pravi Jovičić The Boss?
mbvana
# 11.10.2016 ob 07:59
Bogi Ivani in Hilde. Namesto da bi vodili državne firme, ste se šli privat.

Kar ste počeli, bi lahko še naprej, če bi le pustili svoja podjetja v državni lasti. Država zna zase zelo dobro poskrbeti. Država ≠ Ljudstvo, Država = Politika.
Grešnica
# 11.10.2016 ob 10:42
NE, ne, 25kur, popravek. Enostavna rešitev je zakonsko urediti fleksibilnost zaposlovanja ter obvezno redno delovno razmerje za vse, vključno s študenti. Potrebe po agencijah, študentskih servisih in prakercih bodo čez noč izginile, za vsakega delavca pa bodo plačani polni prispevki. VSI bodo morali biti REDNO ZAPOSLENI in vsi bodo imeli enake možnosti za zaposlitev ali izgubo zaposlitve.
To (!) pa sindikalistom ne paše, ker imajo pakt z elito po JS in državnih službicah, kjer so s trenutno zakonsko ureditvijo vsi zaščiteni kot kočevski medvedje.

Sindikalisti raje glasno jamrajo čez "kapitalistični" sistem, ker se to navzven bolje sliši. Kar vprašajte tovariša mesečnika, filozofskega teoretika. ;-)
samogledam
# 11.10.2016 ob 08:42
Da se bo Luka širila, drugi tir gradil in bo avtocesta še bolj obremenjena vse to pa naj plačuje in vzdržujejo vsi državljani, da bo delavec na koncu prejme za težaško delo 3,5€ ...ne hvala, zaradi mene lahko Luko Koper porušite in postavite turističo-športne objekte ki bodo služili ljudem, naravi, prijaznosti in ne obratno, kot z Luko.Podjetje ki dela z dobičkom, bi moralo imeti 8€ na uro sicer ga zaprite.
dunbar
# 11.10.2016 ob 11:40
Tega je vse polno. Poznam primer slovenjegoriške Palome, kjer se delavski kader na novo zaposluje izključno preko posredniške agencije Adecco. Eden od vodilnih Palome in vodje Mariborskega Adecca pa sta baje celo v ožjem sorodstvenem razmerju....
samogledam
# 11.10.2016 ob 15:59
@kefej 1
delno se strinjam z tvojo tditvijo toda le delno...ker delam v Frankfurtu poznam tudi zakonodajo v gradbeništvu in ni tako preprosto, kot nekateri tujci na začasnem delu mislijo. Kontrol je veliko in če bi vsak delavec prijavil delodajalca zaradi nemogočih delovnih pogojev in bivanja, bi tudi tukaj vzpostavili red...a žal, delavci prihajajo brez papirjev in se dnevno igrajo žrtve rojakov z d.o.o., ki jih nesramno zavajajo, izkoriščajo in strašijo. V Sloveniji tega strogega mehanizma zakonodajne kontrole, nisem zasledil. Nisem še slišal da bi tujcu prepovedali delo, če je kršil delovno-migrantsko zakonodajo ne glede kje je d.o.o. ustanovil in registriral. Torej, v Nemčiji obstajajo jasna pravila, kazni in sankcije, na posamezniku pa je, ali bo to izkoristil. Med tem ko je v Sloveniji anarhija popolna. Mafijske združbe se zbirajo tam kjer se počutijo varne, kjer ni kontrole in ustrezne zakonodaje, kjer je korupcija doma.Žal je Slovenija zakockala svoje dobro ime že v sodni dvorani.
Ribiič
# 11.10.2016 ob 11:41
Bo Anja Kopač Mrak vse zrihtala, ona je ministrica za socialo in kreira delovno-pravno zakonodajo, aja samo delavci se morajo deklarirat, da so mavrično usmerjeni, pa bo vse OK - to je dino kar ministrico zanima.
Bolek
# 11.10.2016 ob 09:17
DREADLORD, # 11.10.2016 ob 08:42
Jaz nekaj ne razumem. Ali niso tile delavci poleti štrajkal proti prejšnjemu vodstvu?
##############
Delavci so štrajkali proti vladi in ne proti vodstvu. Vodstvo je ostalo isto vse do danes. Delavci so podpirali vodstvo.

To je bila anomalija tega štrajka v Luki Koper in nateg delavcev. Sedaj se jim pa to maščuje.
DREADLORD
# 11.10.2016 ob 08:42
Jaz nekaj ne razumem. Ali niso tile delavci poleti štrajkal proti prejšnjemu vodstvu?
Bolek
# 11.10.2016 ob 08:20
"To nas je vse presenetilo," pripoveduje eden izmed izvajalcev pristaniških storitev, ki preko enega izmed teh podjetij že 12 let opravlja pristaniške storitve izključno v Luki Koper.
####################

To je pripovedoval delavec zaposlen v IPS, ne IPS (Izvajalec Pristaniških Storitev"
Bolek
# 11.10.2016 ob 20:38
@ cinik

Fantek, jaz sem delal v inozemstvu 25 let, od tega zadnjih 15 let kot direktor ene tuje firme (pa ne kakšne podružnice naše firme). Ko sem odšel v pokoj, je imela moja tajnica 3.600 evrov osnovne plače, 14 krat na leto.

Toliko o nepravičnem kapitalizmu.
Bolek
# 11.10.2016 ob 18:40
cinik, # 11.10.2016 ob 12:25
Gospodje in gospe.... izbrali smo tržno gospodarstvo . Najprej se naučite kaj to pomeni.
--------------------------------
Vidim, da si zelo pameten.

Ja, izbrali smo tržno gospodarstvo, ne pa izkoriščanja nemočnih delavcev!!!

V zahodnih kapitalističnih državah imajo tudi tržno gospodarstvo, ne dovoljijo pa izkoriščanja delavcev na ta način, kot pri nas.

En dober primer je minimalna plača, vsi vemo, da imajo meseci različno število delovnih dni in mesečna minimalna plača dopušča manipulacije pri plačilu delavcev. Če pa je definirana minimalna urna postavka (v Nemčiji 8,5 evra na uro), pa ta ne dopušča nobene manipulacije. Zakonodajalec je pri nas namerno uveljavil tak zakon, da se dopušča manipulacija. Semolič pa samo klobasa, ne naredi pa nič, vleče le dobro plačo, briga njega za delavce.
nikhrast
# 11.10.2016 ob 16:15
3.6 erov na uro, ste nori, v razvitih državah še en mulc ki nosi pizze v beach baru zasluži več.

Pa kje je sindikat, nima nobenih zob, tu sploh ne bi smeli govoriti o minimalni plači.

Danes slišim da je Fiat Chrysler podpisal pogodbo s sindikatom v Kanadi, okoli 7000 delavcev. Vsak delavec po desetih letih dela dobi $36 CDN na uro, novi delavci začnejo z nižjo postavko. Štiriletna pogodbe, pa zvišanje plač vsako leto, pa nekaj tisoč dolarjev takoj samo če se pogodba sprejme. No, to je sindikat.
Bolek
# 11.10.2016 ob 13:36
SamoRes, # 11.10.2016 ob 12:42
Se ti zdi to veliko? 1300€ v Nemčiji ni nič veliko boljše kot naš minimalec.
-------------------------------
V Nemčiji
1300: 8,3 = 153 ur na mesec si naračunal

Gazde pa bi radi plačali 3,6 evra na uro, kar pomeni
3,6 x 153 ur = 550,8 evrov na mesec

A ni nobene razlike?
Življenje v Nemčiji pa ni skoraj nič dražje, kor pri nas, če ne zahajaš v lokale.
m72
# 11.10.2016 ob 11:46
"Ukinite gazde !"

In "agencije", ki so isto leglo kriminala.
Lluka
# 11.10.2016 ob 11:18
#tequeila# tako je prav imaš....ampak kaj, ko je ta "gazda"solastnik teh kvazi podjetij.... preko katerih se "pere" denar... LUKA plača pošteno temu podjetju (katerega lastnik je "gazda" oz ta "gazda" je eden izmed vodilnih v Luki Koper". in ta gazda plača še manj kot bi bilo trebalo delavcu. Skratka... gre za JASNO in "zakonito" krajo denarja iz Luke Koper, samo za polnenje žepov. Recimo da kot pravijo... jim "gazdaˇ ponuja 1€ manj, kot njihovo bivše podjetje. Pa kdo pa bo pobasal za 1€ ?? To so VILIKI DENARCI in ne 200€ na letni ravni...
samogledam
# 11.10.2016 ob 09:02
@kefej 1
če država nima jasnih zakonov, ki bi jih razumeli in spoštovali vsi v državi, bo suženjstvo in trgovina z ljudmi cvetela kot v vsaki zaostali afriško-azijski državi...včasih se sprašujem...pa saj imamo toliko pravnih strokovnjakov na vodilnih državnih mestih, pogodbeno in posvetovalno...kaj gre narobe ? zakaj zakona o delovnih razmerjih ne prekopirajo od Švicarjev ? je res Univerza sploh potrebna, če nimamo državljani nič od te naložbe ?
silvester-alic
# 11.10.2016 ob 19:09
nove gazde-nova mafija
JJstyle
# 11.10.2016 ob 12:12
Neposredni učinki kaviar socialistov na slovensko okolje. Vsi za enega, eden za vse, v lopovščini se razume. Ko je treba poskrbet za malega človeka, pa kaj jamraš Miki, saj imaš službo za minimalca, pa tudi pokojnino smo ti zvišali za 2 €. A da ne prideš čez mesec? Tudi za to imamo rešitev, tamle so vrata Karitasa in Rdečaga križa, imajo super cukrene pakete, da fašeš sladkorno, pa tudi smetnjaki so še polni hrane.
deadcool
# 11.10.2016 ob 11:47
v bistvu smo slovenci sami krivi da se to dogaja, se bo treba zgledovat po islandcih, če bi jim bli vsaj malo podobni in bi se ljudje v sloveniji spravili skupaj in zavzeli zase, bi polovico naših kravatarjev nagih teklo čez mejo na hrvaško od tam pa naprej do afrike.
ampak kaj bomo slovenčki, k se naredi protest in 3/4 ljudi namesto pravih zločincev za vse obtožuje protestnike.
tequila
# 11.10.2016 ob 11:45
@Lluka
Daj mi razloži, kako je "gazda" oz. lastnik IPS podjetja eden od vodilnih v Luki?
25kur
# 11.10.2016 ob 10:17
Enostavna rešitev, prepovedat firme za posredovanje delavcev oz. trgovino z delavci kot je prepovedna trgovina z ljudmi. V bistvu je eno ta isto, tam so prostitutke tam pa luški in ostali delavci.
Banda slovenska
DREADLORD
# 11.10.2016 ob 10:17
Bolek

Hvala za info. Res strel v koleno in to z netrzajnim topom.
tar
# 11.10.2016 ob 10:10
Imamo sužnje lastniški sistem. delavec pri nas ni nič več nič vreden. Preprosto je postal suženj. Pa toliko smo plujuvali po Titovi Jugoslaviji, samo tam je bilo resnično dobro živeti. Vsak delavec je bil spoštovan in če je bil priden si je lahko kupil avto zgradil hišo imel socialno ter zdravstveno zavarovanje, ko je šel v penzion je imel penzije 80-85% zadnje plače, imel je plačne vse nadure, redno dobival regrese brez problema šel na morje ali smučat. Pa sedaj. Eno samo izkoriščanje in mastno služenje takoimenovanih "gazd", ki delavcem ne plačujejo prispekov, regresov in praktično nič kar jim pripada. Res smo postali banana republika kljub vsem obljubam naših asov (beri nesposobnih politikov levih in desnih) da bomo druga Švica. Žalostno res žalostno.
Bivši uporabnik
# 11.10.2016 ob 10:02
Sramota kaj se dogaja! Kje je država? Zakaj ne uredi tega področja??? Zato ker je v interesu kapitala, da imamo šibko državo s slabo zakonodajo - je lažje izkoriščati ljudi!
alkum
# 11.10.2016 ob 09:40
To se dogaja tudi v drugih podjetjih v Sloveniji,vendar se izve samo za večje medijsko bolj zanimive!!
Zanimivo pa je to,da se potem izkaže,da v večino teh podjetjih,ki se menjujejo s prodajo delavcev v ozadju stojijo pripadniki stranke SD
xes
# 11.10.2016 ob 09:15
Baje, da je levica na oblasti ... za delavce pa to ... pa za ljudi ... kdo piše zakone? kdo sprejema zakone? kdo izvaja zakone? koga volite in zakaj ... to so prava vprašanja.. ampak nič ne de, vstajnikov nikjer, vse je tip-top OK. BTW, tale model najemanja delovne sile je prisoten tudi v ostalih državnih podjetjih, ne samo v luki koper, če še niste opazili. Narod joče od sreče ob napovedi novih, višjih davkov.
firtoh
# 12.10.2016 ob 19:24
Sploh je zdrava konkurenca,ko ima posameznik 5 podjetij,ki vsa delajo za Luko
Vuk
# 12.10.2016 ob 00:49
Vse luke na svetu obvladuje mafija in Koper ni nobena izjema.
Oglasno sporočilo
link
Slovenska aplikacija za enostavno urejanje osebnih financ
12. november 2018 ob 10:50 Ali bi znali odgovoriti na vprašanje, kakšna je vaša trenutna finančna slika? Ne? Potem imamo za vas dobro novico: spletna aplikacija Eeezy finance lahko to stori za vas. Brezplačno.
Več novic ...
Kazalo