Odvetnik Stojan Zdolšek je na seji predlagal še višje povišanje, na 12.000 evrov. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Odvetnik Stojan Zdolšek je na seji predlagal še višje povišanje, na 12.000 evrov. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Klemenčič
Na ministrstvu za pravosodje, ki ga vodi Goran Klemenčič, so za spremembe izvedeli iz medijev. Foto: BoBo

Skupščina Odvetniške zbornice Slovenije (OZS) je pred dnevi na seji, na kateri je sodelovalo 63 odvetnikov od 1679, izglasovala bistveno povišanje vpisnine v odvetniški imenik, kar je pogoj za opravljanje tega poklica. Ob všteti vpisnini za pripravništvo in odvetniško kandidaturo je vpisnina doslej znašala 2500 evrov, po novem pa bo kar 9000.

Ministrstvo za pravosodje je za povišanje vpisnine izvedelo iz medijev, zato pričakujejo, da bo zbornica zdaj pojasnila razloge za povišanje vpisnine.

OZS: Predlagali so tudi 12.000 evrov
V OZS-ju so za Slovensko tiskovno agencijo pred nekaj dnevi razložili, da točke o povišanju vpisnine na dnevnem redu skupščine sploh ni bilo, a je upravni odbor zbornice predlagal povišanje vpisnine na 3.000 evrov. Vendar so nekateri odvetniki prišli s svojimi predlogi za zvišanje vpisnine na pet, sedem, devet in 12 tisoč evrov.

Odvetniki so se nato uskladili, da bodo najprej glasovali o predlogu za 9.000 evrov visoko vpisnino. Za predlog naj bi neuradno glasovalo okoli 50 od 63 prisotnih odvetnikov, češ da taka vpisnina ne predstavlja zneska, ki ga pravnik z nekajletno prakso ne bi mogel zbrati. Ker je ta predlog dobil večinsko podporo, o drugih niso glasovali.

O ustavni pravici do svobode dela
Na ministrstvu pa menijo, da bi bil tovrsten finančni ukrep "v nasprotju z ustavno pravico do svobode dela" in bi mladim pravnikom lahko preprečeval dostop do odvetniškega poklica. Kakovost odvetniškega poklica je primerneje zagotavljati z vsebinsko zaostritvijo vstopnih pogojev, denimo odvetniškim izpitom, in z doslednejšim izvajanjem nadzornih pristojnosti.

Ministrstvo se zaveda, da je samostojnost avtonomnega združenja odvetnikov nujni pogoj za neodvisnost in samostojnost odvetništva. Vendar pa je članstvo v zbornici za odvetnike obvezno, kar zbornici zagotavlja monopol nad opravljanjem odvetniških storitev v državi, so opozorili. Poleg tega je zbornica nosilka javnih pooblastil, zaradi česar ima njena avtonomija svoje omejitve, ki jih narekuje javni interes, so še poudarili na ministrstvu.

Do zdaj skupno do 2.500 evrov
Doslej je moral mladi pravnik, če je želel postati odvetniški pripravnik, plačati 250 evrov, odvetniški kandidat pa 960 evrov. Ob vpisu v imenik je moral mladi odvetnik plačati še dodatnih 1.200 evrov, skupaj torej nekaj manj kot 2.500 evrov.

Znesek plačila za pripravništvo in kandidaturo se ne spreminja, če bo kandidat želel postati odvetnik, pa bo ob vpisu v imenik moral poravnati razliko med tema dvema že plačanima vpisninama in vpisnino v odvetniški imenik. Če od 9.000 evrov odštejemo torej 250 ob pripravništvu in 960 evrov ob kandidaturi, bo nadobudnega odvetnika čakalo še plačilo 7.790 evrov.