Zveza veteranov vojne za Slovenijo letos načrtuje tudi posebno slovesnost ob 20. obletnici ustanovitve, ki bo oktobra v Ljubljani. Foto: BoBo
Zveza veteranov vojne za Slovenijo letos načrtuje tudi posebno slovesnost ob 20. obletnici ustanovitve, ki bo oktobra v Ljubljani. Foto: BoBo
Veterani so se razveselili opravičila
20. obletnica Zveze veteranov vojne za Slovenijo

Veber je bil govornik na zasedanju glavnega zbora Zveze veteranov vojne za Slovenijo, ki praznuje 20. obletnico ustanovitve, dejal pa je tudi, da si želi, da bi veterani še naprej utrjevali vlogo svoje veteranske organizacije, saj to v Sloveniji potrebujemo, ob tem pa se moramo opreti na svoje dosežke in zmage.

Obrambni minister Roman Jakič je dejal, da Slovenija spoštuje to, kar so vojni veterani dosegli v zgodovini, izpostavil je tudi njihovo dobro organiziranost, predsednik državnega sveta Mitja Bervar pa je poudaril, da je tudi sam vojni veteran ter da to jemlje s posebnim občutkom in doživetjem: "Zelo sem ponosen na Zvezo veteranov vojne za Slovenijo, dosegli smo velike rezultate in cilje, zato se tega danes moramo zavedati."

"Težava je v načinu"

Predsednik zveze Ladislav Lipič je predstavil letošnji program dela zveze, katere glavna naloga bo ponovni poskus spremembe in dopolnitve zakona za uravnoteženje javnih financ s popravkom trajnega odvzema pravic, ki so zapisane v zakonu o vojnih veteranih.

Lipič meni, da so bili pri tem vprašanju doslej le delno uspešni - uspelo jim je namreč povrniti le pokojnine vojnim veteranom, ni jim pa uspelo s povrnitvijo drugih pravic, zato bodo nadaljevali dejavnosti za povrnitev vseh odvzetih pravic. Kot je dejal, njihov predlog ne obremenjuje proračuna v času krize, saj so predlagali, da jim država, ko doseže 2,5-odstotno rast bruto domačega proizvoda, vrne odvzete pravice.

Za Lipiča pa težava ni v odvzetih materialnih pravicah, temveč v načinu, kako se je to zgodilo - po njegovih besedah to pomeni zanikanje njihovega prispevka v času osamosvojitve.

Solidarnostna pomoč članom
Zaradi odvzema po zakonu o veteranih pridobljenih pravic je predsedstvo zveze pričakovalo osip članstva in zmanjšanje obsega plačane članarine, vendar se to ni zgodilo - konec lanskega leta je zveza tako štela skoraj 26.000 članov.

Ena izmed temeljnih nalog zveze bo sicer tudi letos pomoč socialno ogroženim članom - vsak član tako lahko prejme enkrat letno 210 evrov, načrtujejo pa tudi ustanovitev posebnega sklada, katerega sredstva bi se dodelila tistim članom, ki so bili prizadeti ob naravnih nesrečah in drugih hudih nesrečah.

Zveza letos načrtuje tudi posebno slovesnost ob 20. obletnici ustanovitve, ki bo potekala oktobra v Ljubljani.

Veterani so se razveselili opravičila
20. obletnica Zveze veteranov vojne za Slovenijo