Slovenska policija naj bi za sodbo iz Münchna vedela, a je ni posredovala javnosti. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Slovenska policija naj bi za sodbo iz Münchna vedela, a je ni posredovala javnosti. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar

"To je čista novost. Ne vem niti, koliko časa je ta preiskava trajala. Očitno so organi v drugih državah učinkovitejši, hitrejši kot pri nas. Pomembneje pri tej stvari pa je, da je bila politika verjetno obveščena, da je prišlo do te sodbe, državni vrh pa se ukvarja s tem, da mu priskrbi posle," je to, da lahko predsednik uprave SCT-ja Ivan Zidar pričakuje novo sodbo, v Odmevih komentirala novinarka Financ Petra Sovdat.


"Take stvari bi se morale vedeti"
Po besedah voditeljice Odmevov Rosvite Pesek je zadeva stara že kar nekaj mesecev. Slovenska policija naj bi za sodbo iz Münchna vedela, a je ni posredovala javnosti. "Take stvari bi se morale vedeti, sploh če je v igri davkoplačevalski denar," je poudarila Sovdatova.

"Rdeča nit vseh lastninjenj je financiranje prevzemov"
Sovdatova je komentirala tudi pridržanje nekdanjega prvega moža Merkurja Bineta Kordeža in policijsko preiskavo v zvezi z lastninjenjem Merkurja: "Zastavitev delnic nima največje vloge. Največjo vlogo pri teh dejanjih, ki mu jih očitajo, je imelo samo financiranje prevzema. Tukaj je cela vrsta očitkov, ki so jih pravniki Merkurja že raziskali."

V čem pa se zgodba Merkurja razlikuje od zgodb Laškega, Istrabenza, Vegrada? "Vse imajo neko rdečo nit, to je financiranje prevzemov, in pri vseh se ugotavlja, ali je prevzeta družba pomagala odplačevati posojila prevzemnikom, v tem primeru Kordežu in drugim menedžerjem," je pojasnila.

Sovdatova: Politika že dolgo ve, da je naša stečajna zakonodaja slaba
"Prvi imperativ za prevzem Merkurja je bil verjetno političen razlog. Vlado je vodil Janez Janša, ki tem starim menedžerjem ni bil zelo prijateljski. Drugi razlog pa je bil, da je bilo takrat kapitala v izobilju, da so banke rade volje posojale denar, niso zahtevale kakšnih velikih zavarovanj. Potem pa se je zgodila kriza in finančna konstrukcija se je podrla. Kriza je vse zelo presenetila," je dejala Sovdatova.

Merkur je v prisilni poravnavi,, okoli 120 delavcev je že odpuščenih, kaj jih čaka? "120 delavcem po zakonu ne pripadajo odpravnine in nimajo pravice zahtevati stečaja, razen če imajo še kakšne druge upniške odnose z Merkurjem. Bolj skrb vzbujajoče je to, da politika že dolgo ve, da je naša stečajna zakonodaja slaba, prepočasna. Poglejte, kako hitro so se v ZDA sanirale banke. Pri nas pa se to vleče več let. Poglejte, kako dolgo se je vlekel stečaj Elana, 20 let. Že lani pri Istrabenzu se je videlo, kako neučinkovita je ta zakonodaja," je spomnila novinarka Financ.