Slovenija
Grobišče
V Sloveniji naj bi bilo okoli 600 množičnih grobišč. Foto: BoBo

Žrtve poboja na Mačkovcu bodo položene v grobove

Pri prekopu pomaga tudi lokalna skupnost
26. oktober 2013 ob 17:34,
zadnji poseg: 26. oktober 2013 ob 18:08
Velike Lašče - MMC RTV SLO, STA

Mačkovec blizu vasi Bukovec pri Velikih Laščah je bil pred 70 leti prizorišče skupinskega poboja. Tamkajšnje žrtve bodo po desetletjih prekopane v dostojne grobove.

V teh dneh so začeli odkop in prekop žrtev poboja, ki se je tam zgodil 28. oktobra 1943. Čez mesec dni jih bodo pokopali na pokopališču v Begunjah pri Cerknici.

Kot je v sporočilu za javnost zapisal zgodovinar in soustanovitelj ustanove Memores Jože Dežman, namreč prav te dni mineva 70 let od zločinov, ki jih je komunistična stran zagrešila med drugo svetovno vojno. "Med njimi je bil posebej grozljiv pomor skupine okoli 40 oseb na Mačkovcu dne 28. oktobra 1943," je zapisal.

Pri prekopu in pokopu žrtev bodo po Dežmanovih navedbah sodelovali tudi lastnik gozda, župnija Begunje in občina Cerknica.

Kot je še pojasnil, ima ustanova Memores v svojem poslanstvu določeno, da pomaga pri odkrivanju, prekopu in identifikaciji posmrtnih ostankov zamolčanih žrtev vojne in revolucije v Sloveniji in tujini.

VIDEO
Prekopi povojnih žrtev
L. D.
Prijavi napako
Komentarji
Primorc
# 26.10.2013 ob 17:45
Prekopljite jih, postavite jim nagrobnike, nanje dajte imena, napišite kdo jih je pobil, in predvsem ZAKAJ jih je pobil
malidelnicar
# 26.10.2013 ob 17:56
Pravilna poteza. Naj bo pietetno in dostojanstveno.
Resnica na koncu vedno zmaga.
severna zvezda
# 26.10.2013 ob 18:48
...... Pokopljite jih, namenite jim Večni mir in pokoj! To si zaslužijo.

Nas, ki živimo tukaj in danes, pa ne obremenjujte s parcialnimi politično in ideološko motiviranimi cilji. Hvala.

Mir pokojnim ter razsodnost oportunistom v letu 2013!
tomtom
# 26.10.2013 ob 18:53
v nemčiji tudi stoletnike dajo pred sodišče. pri nas pa major mitja uživa mirno starost
Frapancipi
# 26.10.2013 ob 17:51
Zločin ne zastara. Iskreno kesanje in sprava pa lahko vsem prineseta mir. Pokojni imajo pravico do groba in do dobrega imena, živi pa naj se pokesajo in spravijo, dokler imajo še čas. Sedaj naj se oprejo na Božje usmiljenje, spravljeni z žrtvami in njihovimi svojci, da bodo ob smrti lahko pomirjeni stopili pred Večnega Sodnika.
da funk
# 26.10.2013 ob 19:22
Ko bi imeli Slovenci razčiščeno zgodovino, bi bile novice
o pokopu umorjenih,
o obletnicah ustanovitev raznoraznih vojsk med drugo svetovno vojno
o obletnicah raznoraznih proslav
o obletnicah raznoraznih priseg
in nenazadnje o politikih, ki se politikantsko udeležujejo raznoraznih manifestacij, ki danes, 3 generacije po 2. svetovni vojni, nimajo nikakršne produktivne vrednosti...

uvrščene pod rubrike 'Zanimivosti' ali pa 'Na današnji dan'.
A za to moraš živet v normalni državi.
Caetano
# 26.10.2013 ob 18:46
@Cairns leta 1941, so se pripadniki jug. vojske v domovini organizirali v Sloveniji proti okupatorju že maja 1941, ko so bili boljševiki še kot agenti kominterne in SZ zavezani sporazumu med Hitlerjem in Stalinom. Vendar so se po nastopu OF pridružili le tej, dokler ni postalo jasno, da komunisti in nekateri prokomunistični sovjetofili povsem obvladujejo to organizacijo oz. njeno vodstvo. OF so tedaj predlagali, da jim pusti, da se organizirajo v samostojno odpor. gibanje, a so jih zavrnili, zmetali iz OF vse, kar ni bilo čisto pomisli partiji in obdržali samo tiste, ki so bili na njihovi strani ali obvladljivi. Potem, ko so napravili to čistko, ki je bila tudi v skladu s politiko KPJ o t.i. zaostritvi razrednega boja iz konca leta 1941 so še pod smrtno kaznijo prepovedali sploh vsak odpor zoper okupatorja zunaj tistega, ki so ga sami nadzorovali in vodili.
The_Deer
# 26.10.2013 ob 21:06
Represija okupatorja pa tudi nikakor ni izgovor za čakanje in neaktivnost seveda, še manj za kolaboracijo. Anglijo so tudi bombardirali z vsemi silami pa so se borili. Povsod so okupatorji po Evropi izvajali hude represalije. Streljali so 10 talcev za svojega padlega vojaka, včasih pa so jih pobili celo več včasih cele vasi za kakega nacista. Vendar nikjer logično ne smatrajo, da se zaradi tega ne bi smeli upreti. Takšen teror je samo še bolj spodbujal k odporu na dolgi rok in tudi razkrival pravi obraz nacistov in fašistov.
The_Deer
# 26.10.2013 ob 19:54
@Caetano srbske četnike so zavrgli zavezniki dokončno, novembra 1943, ker se niso hoteli boriti zoper okupatorja, ampak so imeli na prvem mestu boj zoper partizane in komuniste in boj proti Albancem, ustašem, Hrvatom, za Veliko Srbijo.

@Whale vaške straže so sprejele orožje od fašistov, ki so bili potrjeni roparji in morilci slov. naroda, domobranci pa od nacistov, ki so bili celo samo še hujši.
The_Deer
# 26.10.2013 ob 19:57
O sporazumu Tito-Šubašič se strinjam, da so ga komunisti kršili, ampak preprečiti zmago komunizma po vojni bi bilo edino možno tako, da bi imeli dovolj močno in ugledno lastno odporniško gibanje, ki bi ne bilo komunistično in, ki bi ne kolaboriralo z okupatorjem. Drugo so žal samo iluzije in pobožne želje.
Caetano
# 26.10.2013 ob 18:59
Organizirali bi se lahko sicer že prej, a so komunisti, grozili, da ovadijo vse bivše oficirje Italijanom, če ne mirujejo ali pa sodelujejo z njimi. O tem je Kidrič poročal tudi KPJ.

Potem leta 1942 so pripadniki jug. vojske v domovini spomladi, ko se je širilo grozljivo boljševiško nasilje skušali ustanoviti svoje enote odpor. gibanja, ki pa so jih vse razen ene uničili komunistični likvidatorji. No, eno so uničili tudi Italijani. Seveda so se morali zaradi samoobrambe boriti tudi proti komunizmu, ki je izvajal jasno agresijo nad slov. narodom in ne samo proti okupatorju. No, komunisti so s tem svojim početjem sprovocirali tudi drž. vojno in ustanovitev vaških straž.

Ponovno so se pripadniki jug. vojske uspeli organizirati leta 1943. Italijanski general Gambara, ki je bil v stalni vezi z Angleži in je imel Nemce za najbolj nevarnega nasprotnika je sicer res toleriral njihovo delovanje, vendar mu je bilo jasno povedano, da je premirje z Italijani le začasno. V Grčaricah so boljševiki uničili s pomočjo ital. orožja konkurenčno odpor. gibanje, ki pa je bilo za razliko od njihovega dosledno za uveljavitev demokracije po vojni.
jezus
# 26.10.2013 ob 18:58
Naj jih dostojno pokopljejo... potem pa nehajo s pogrevanjem zgodovine. Vseskozi so se dogajale svinjarije, tudi danes se... v imenu dobička, demokracije, nafte, vere... za vse poboje pred sto ali več leti se nihče več ne zmeni... ker noibeden od svojcev in vpletenih več ne živi... in tako enkrat čez kakšnih 50 let bo tudi s temi in drugimi povojnimi poboji.
The_Deer
# 27.10.2013 ob 08:59
Ljudje so bili seveda delno primorani vstopiti v organizacije, ki jih je ustanovil okupator sam ali pa s svojimi zavezniki iz slov. protirevolucije, ki so se z okupatorjem usodno zvezali. Štajercem je recimo grozilo, da jih bodo izselili, zato so se tudi odločali za vstop v okupatorjevo Štajersko domovinsko zvezo. Ocena okupatorja samega je bila, da se mora 80% teh, ki so se včlanili šele izkazati v lojalnosti. Enako tudi za domobranstvo ni bilo prave izbire. Nemški okupator je zahteval od vseh moških, da se pridružijo domobranstvu ali pa gredo na delo v Nemčijo, kjer bi prispevali z obveznim delom za zmago Reicha. Tudi v vaške straže oz. MVAC so mobilizirali pogosto na ta način. Ali v internacijo ali pa v MVAC. Da bi ostali doma v svojih vaseh in z družinami so mnogi sprejeli članstvo v teh formacijah oz. organizacijah. Ne pomeni to nujno, da so bili tudi vneti zanje. O kolektivni krivdi torej ne gre govoriti, kar posplošeno in tudi ocena ustavnega sodišča RS je, da ni mogoče samo na podlagi članstva nekoga v neki medvojni organizaciji odločati o njegovi krivdi.

Nekaj povsem drugega pa je organizirati enote, ki se bodo borile ob strani okupatorja in proti antifašističnemu gibanju. In vodstvo slov. protirevolucije je želelo prav to, zaradi boja proti komunizmu sodelovati z okupatorjem pri zatiranju odporniškega gibanja. Ljudi so skušali čimbolj indoktrinirati, da je ta njihova usmeritev pravilna. V tem sklopu bi navedel še božično spomenico, ki so podpisovali konec leta 1943, v organizaciji klerikalne SLS v Ljub. pokrajini in ki je imela za namen spodbuditi brezkompromisno borbo proti komunizmu, ne glede na vse drugo. Glede nacističnih okupatorjev je ta spomenica trdila, da slovenski narod s hvaležnostjo sprejme vsako pomoč v boju proti komunizmu. Z božičnim nagovorom domobrancem leta 1943 je takšno linijo podprl tudi škof Rožman.
The_Deer
# 27.10.2013 ob 00:37
Eden izmed ustanoviteljev Memores je tudi domobranec Anton Drobnič. Upam, da bodo na vsak grob, za ljudi, ki so bili vojaško aktivini, dali tudi svastiko, da se bo videlo, kateri vojski in kateremu velikemu vodju so služili!

Kolektivno kaznovati in brez sodnih postopkov gotovo ni prav. Med domobranci so bili tudi res takšni, ki so bili prisilno mobilizirani in niso jemali svoje vloge preveč resno. Vendar se mi vseeno zdi, da je večina res ponavljala usodno napako svojih voditeljev, češ, da je boj zoper komunizem, boj zoper največje zlo zoper slov. narod in da je v tem smislu prav kolaborirati tudi z nacisti in fašisti. Vodstvo in tudi cerkev v ljub. pokrajini sta kmete stalno zastrupljala s takšno usodno propagando.
The_Deer
# 26.10.2013 ob 23:58
@Whale takšna samostojna Slovenija naj bi pristopila k trojnemu paktu, sepravi se povezala z agresorjem nanjo, ki je v povezavi z drugim agresorjem zatiral tudi slov. narod na Primorskem in Koroškem.

In vidim, da tudi ne poznaš dobro angleških ponudb stari Jugoslaviji glede Primorske. Pogojena je bila revizija meje z aktivnim nastopom zoper osne sile. In ne s čakanjem ali sklepanjem dogovorov z osjo. Še več ta ponudba je bila protiutež nemški ponudbi, da se Jugoslavija izogne vojni in pristopi k trojnemu paktu ter dobi poleg še grški Solun. Stvari so torej najbolj tesno povezane.
balistik1
# 26.10.2013 ob 20:39
......soustanovitelj ustanove Memores Jože Dežman ?????
http://www.moje-podjetje.net/ustanova-memores/
Očitno je denar za prekopavanje in izkopavanje mrtvih ,medtem ko živi hirajo na njihovih pragih.
The_Deer
# 26.10.2013 ob 20:38
Ni njihova krivda, če so jih med pripravami na upor komunisti napadli v hrbet

Ni njihova krivda, da so komunisti monopolizirali odpor, je pa njihova krivda kako so na to reagirali, s kolaboracijo. In OS je bilo treba razbiti, razmajati, oslabiti, da je najprej padla Italija itd. in ne čakati na primeren trenutek. seveda je moralo zmagati tisto odpor. gibanje, ki je odpor res vodilo in ne samo čakalo na oddaljeno ugodno priliko. Mednarodne okolnosti so nujno vodile v to.
levak
# 27.10.2013 ob 00:14
Aftershave:

še ena tvoja močna:
Še zelo veliko je prebivalcev v USA, ki podpirajo politiko McCarthy-ja. Je pa res da so ti podporniki večinoma Anglosaksonci in Germani. Ne imej raznih forumov za referenco nečesa.
The_Deer
# 26.10.2013 ob 23:54
Seveda, več kot 90% Slovencev na Štajerskem in Gorenjskem se je včlanilo v nacistični raznarodovalni organizaciji Steirischer Heimatbund in Kärntner Volksbund.

Tudi to je kolaboracija drži, je pa vseeno manj težka, kot oboroženo sodelovanje z okupatorjem v borbi proti antifašističnim silam ali kot ovajanje. Če govorimo o težini in vrsti kolaboracije je kolaboracija z namenom boja zoper komunizem zelo težka stvar. Ni sicer enaka kolaboraciji, ki je bila tudi ideološko na strani nacistov, vendar so tudi tiste, ki so sodelovali z Nemci zaradi antikomunizma prejemali težke kazni s strani antifašistov. In to so storilemed drugim tudi protirevolucionarne grške oblasti in Angleži po vojni v Grčiji.
The_Deer
# 26.10.2013 ob 23:45
In ti jemlješ izjave pred komunističnim sodiščem, motivirane z iskanjem milosti, za verodostojne ...

Marsikaj je Rupnik tudi zanikal.
The_Deer
# 26.10.2013 ob 23:43
@Afterburner jaz za zagovarjanje kolaboracije nisem slišal še nobenega utemeljenega argumenta. Še več jasno je mogoče videti kako vsem opravičevanjem kolaboracije manjka smisla in kako se zapletajo v velika protislovja.
The_Deer
# 26.10.2013 ob 23:38
Če bi Slovenija res stopila na stran sil osi, bi bila med poraženci druge svetovne vojne in ne bi zagotovo nikoli dobila Primorske. To je tudi dokazljivo in ni samo hipotetična trditev, ker so Angleži ponujali Primorsko vladi stare Jugoslavije, samo, če vstopi na stran zavezniške koalicije.

Žrtev v Jugoslaviji so že samo ustaši povzročili več, kot je bilo vseh britanskih žrtev. Poljakov pa je po drugi strani umrlo več, kot Jugoslovanov.
levak
# 26.10.2013 ob 23:37
Belega kita pa ne komentiram več, ker zanika vsa BELA izdajstva, kot je:

http://www.youtube.com/watch?v=V14a2rp5f
AM&feature=related
The_Deer
# 26.10.2013 ob 21:17
@Whale izvajati z orožjem nasilje zoper kateregakoli pripadnika zavezniških sil, kar so bili seveda tudi partizani in antifašisti je pomenilo slabiti te sile in braniti nacizem in fašizem. Tako so seveda to jemali tudi zavezniki.
The_Deer
# 26.10.2013 ob 21:16
Nacisti in fašisti so bili na začetku sploh superiorno močni zoper vse in če bi vsak podlegel njihovim grožnjam bi seveda zmagali. Tako, da to logiko moramo ovreči v luči 2. svet. vojne.
The_Deer
# 26.10.2013 ob 21:04
Pa še nekaj besed o četništvu v Sloveniji. Rekel sem, da se je po kapitulaciji Italije sodelovanje z Nemci samo še okrepilo v letu 1944. Če je bil poskus v letu 1943 še kolikor toliko v smeri da se res odcepijo od okupatorjev s katerimi so se zapletli z vaškimi stražami pa so potem četniki tonili še globlje v kolaboracijo. Novaka je izdal leta 1944 Nemcem celo Jevdjevič, njegov naslednik Prezelj je predal Nemcem celo zavezniške letalce, ki so bili pri njem. Janez Marn je odkrito sodeloval z okupatorjem in izvajal teror črne roke, v okupatorjevi službi. Itd.
The_Deer
# 26.10.2013 ob 20:49
@Ne vem zakaj daješ dokazana dejstva v oklepaje. :) In če so sprejemali pokojnine in hrano od okupatorja je to nesporno, ker s tem niso v ničemer krepili vojaške moči okupatorja in sil osi niti ni zaradi tega noben borec zoper nacizem ali fašizem umrl ali trpel taborišča. Kolaboracija pa je ovirala boj zoper nacizem in fašizem in je bila seveda zapisana porazu. Po svojem zelo tragičnemu, ampak so njeni voditelji s takšno politiko, kot so jo imeli tako rekoč rinili v to smer.
The_Deer
# 26.10.2013 ob 20:40
@Whale trditev o kakršnikoli samoobrambi takoj pade, če se vzame orožje in se gre v borbo v korist, tudi če posredno tistega, ki narod fizično ogroža.
The_Deer
# 26.10.2013 ob 19:40
@Caetano res je KP začela s takšno politiko nasilnega monopoliziranja odpora, kot praviš in bilo je res tudi veliko revolucionarnega nasilja. Vendar tudi nasprotna stran ni bila nedolžna. Vaške straže ali MVAC so bile pomožne enote ital. vojske. In tudi četniki v Sloveniji ali plava garda, kot so jim včasih rekli, so imeli maslo kolaboracije na glavi. Major Novak, ki je vodil slov. četnike je od poletja 1942 odobraval sodelovanje svojih častnikov v enotah MVAC za boj proti partizanom. Kasneje šele je poskušal organizirati ponovno neko ilegalo, v nekem ohlapnem dogovoru o toleranci z Italijani, ki so se res takrat nekateri že najbolj bali Nemcev in so iskali stikov z zavezniki na zahodu. Potegnil je v to tudi nekaj ljudi, ki so se hoteli iskreno boriti za zavezniško stvar in res so jih potem likvidirali po nalogu komunistov.

No, ne glede na vse je dejstvo, da so se po propadu v Grčaricah četniki v Sloveniji tesno povezali z novim nemškim okupatorjem in so jih končno zavrnili tudi v Londonu. Novak pa je zbežal k zaveznikom v Italijo in bil tudi sam razočaran nad razvojem.
Caetano
# 26.10.2013 ob 18:04
Ta poboj je bil še posebej boljševiško revolucionarno motiviran. Pobili so pripadniki jug. vojske v domovini, ki so se pripravljali za boj proti okupatorju. In posebej je bilo s strani komunističnega vodstva ukazano, da morajo z njimi ravnati še trše, kot z zajetimi vaškimi stražarji. Večino teh ljudi pobitih na Mačkovcu je sicer prijela za orožje šele poleti 1943 v pričakovanju padca Italije in v pripravah na boj zoper nemško okupacijo.
ABADON
# 27.10.2013 ob 11:33
a ce bi sli danes v vojno. a bi bili vsi na isti strani?
levak
# 27.10.2013 ob 00:19
Takih hnojev v Sloveniji ne potrebujemo.
levak
# 27.10.2013 ob 00:10
Afterburner
Močno podpiram vse ameriške akcije zoper islamske bradate teroristične klavce nedolžnih ljudi.
Več o tem pod to novico ne bom komentiral.
---
Lepo, da podpiraš vse akcije tudi zoper bradate otroke in ženske. Te žrtve štejejo na na tisoče in tisoče.
Ubogi do zob oboroženi, ki jih ti bradači ogrožajo, predvsem do prostega izkoriščanja nafte, ...

Spomnil pa te bom na žaljiv zapis o moji domovini:
-komentar nekoga iz forima:
"Zaustavimo NATO. Izstopimo iz NATA ."

-Tvoj odgovor:
In s čim jo boš uničil? S fračo? Ti kar začni zbirati podpise in utopično sanjaj, kako bo žepna državica uničila vojaško najmočnejšo organitzacijo tega planeta.
The_Deer
# 27.10.2013 ob 00:01
In pa ja Kulovec, ki ga neuspešno skušaš braniti je sodeloval tudi pri tej umazaniji namreč trojnem paktu pri čemer naj bi Jugoslavija pograbila še košček Grčije.
Bivši uporabnik
# 26.10.2013 ob 23:54
Afterburner
Saj kaj drugega tudi nisi sposoben napisati, kot tekst, ki sega globoko pod pas.
Kadar ni protiargumentov, se zatekaš v žaljivke nekoga, ki svoje trditve podkrepi z močnimi argumenti.
Tipična levičarska reakcija.


Kakšni argumenti? Belogardističnega manifesta pa res nebom prebiral.
gorc27
# 26.10.2013 ob 23:18
Ja res, 2. svet. vojna je rešitev za gospodarsko krizo! Bravo!
The_Deer
# 26.10.2013 ob 23:09
No, ker se bo verjetno našel kak hudičev odvetnik in bo rekel, da je dokaz iz Zajčevega dnevnika le posredne narave bom navedel še naslednja dejstva.

V četrtek 3. aprila 1941, ko je bilo že povsem jasno, da je vojna neizogibna, je
v spremstvu Franceta Gabrovška prišel v Slovenijo še voditelj SLS Kulovec. Ni
sicer jasno, ali je tedaj že vedel za Mačkovo odločitev, da odide v Beograd, vendar
so ob njegovi prisotnosti še enkrat potrdili sklepe s seje 30. marca 1941. Nato je
Kulovec odpotoval nazaj v Beograd. Tu je začel uresničevati v Ljubljani
dogovorjeno politiko. V dokumentu nemškega zunanjega ministrstva, ki ga je prvi
objavil Ferdo Čulinović je bilo zapisano, da slovenska voditelja Kulovec in Krek
menita, da je vojna neizbežna in z njo tudi propad Jugoslavije. Če se ne najde za
Slovence noben poseben izhod, bodo morali Slovenci kot tudi Hrvati trpeti skupaj
s Srbi. Ker pa je njima Slovenija bližja kot jugoslovanska država, skušata najti s
pomočjo Nemčije drug izhod. Po njunem prepričanju sta bili na voljo dve
možnosti, ali samostojna Slovenija ali skupna slovensko-hrvaška država.
Skrbelo
pa ju je, da ima Nemčija drugačne načrte, po katerih bo Slovenija razkosana. Vse
to sta 5. aprila 1941 povedala slovaškemu diplomatu v Beogradu Ivanu Milecu in
ga prosila za posredovanje pri nemških oblasteh. Za posredovanje slovaškega
diplomata sta se odločila zato, ker sta se bala, da bi ju v Beogradu ubili, če bi
stopila v neposreden stik z nemškim veleposlaništvom
.


Vedela sta torej, da delata na veleizdaji in to v korist nacizma, ki je bil znano protislovensko in protislovansko orientiran in ki je že izvajal raznarodovalno represijo nad koroškimi Slovenci, podobno, kot fašizem nad Primorci.
The_Deer
# 26.10.2013 ob 22:03
Meniš da bi se vaške straže sploh pojavile ,če ne bi komunisti morili ljudi zaradi politične pripadnosti ?

Glej jaz mislim, da res ne. Čeprav kolaboracija je bila že pred vaškimi stražami. Erlich je npr. predlagal pomladi 1942, da se ustanovijo vaške straže, enako Praprotnik februarja, Rupnik junija, Emmer se je povezal z gestapom v borbi proti partizanom decembra 1941 itd.

In tudi že prej in sploh ne v povezavi s partizani in komunisti so kolaborirali. Natlačen se je izrecno zahvalil Mussoliniju za aneksijo Ljub. pokrajine, čeprav je bila v nasprotju z mednarodnim pravom. In že takrat je v Londonu vzbudil odpor. General Rupnik je že na začetku, ko še stara Jugoslavija ni še niti dobro kapitulirala dal predloge ustašem, kako naj organizirajo svojo vojsko.

Klerikalna SLS je s celotnim svojim vodstvom zajadrala zelo globoko v kolaboracijo ob sami okupaciji, ko so poslali delegacijo k Nemcem s predlogom, da zasedejo celo Slovenijo, ki naj bi postala samostojna država pod nemškim patronatom in ki bi spoštovala sporazum o trojnem paktu. Nemci so jih zavrnili, ker so imeli z Italijani že sporazum o razdelitvi slov. ozemlja in izdelane načrte o raznarodovanju na Štajerskem in Gorenjskem.
The_Deer
# 26.10.2013 ob 21:35
Antikomunisti, ki niso bili hkrati odločni antifašisti, pripravljeni na borbo s fašizmom in nacizmom v 2. svet. vojni niso mogli uspeti. To je zlasti pomembno, pripravljeni na odločno borbo s fašisti in nacisti. Ne domobranci ali vaške straže, niti četniki niso ustrezali temu.
Caetano
# 26.10.2013 ob 19:26
@Da funk se povsem strinjam. Seveda mi smo zelo daleč od normalne države. Po zaslugi starih udbovskih struktur, ki vedo, da bi resnica ogrozila njihov oblastni položaj.
Caetano
# 26.10.2013 ob 19:20
Boljševiki so izvajali agresijo nad slov. narodom v večih smereh. S pobijanjem resničnih ali tudi le potencialnih političnih nasprotnikov so sprovocirali nastanek vaških straž in s tem začeli drž. vojno. Vendar je to samo en izmed vidikov!

Monopolizirali so odpor nad okupatorjem in uničevali vsa konkurenčna odpor. gibanja. Nasilje v letu 1942 nad vsemi, ki so poskusili s tem je eden izmed dokazov. Potem uničenje konkurence, ki ni bila totalitaristična v Grčaricah, čemur je sledil poboj na Mačkovcu.

Seveda so izvajali agresijo tudi nad vsemi, ki se niso hoteli vključiti v partizansko vojsko, ampak so želeli ostati nevtralni, ker so poznali boljševizem in pa seveda tudi čistke med samimi partizani. Včasih tudi s pomočjo ovadb okupatorju, kot v primeru Aleša Stanovnika, drugič preko političnih umorov. Te žrtve so potem navadno po vojni pripisali okupatorju. Tako je bilo tudi v primeru kršč. soc. in pesnika Čokana itd.

Po vojni so z množičnimi poboji zaključili boljševiško čiščenje. In ti so spet vključevali vse zgoraj omenjene skupine. Privoščili pa so si še več, ker jim ni bilo več treba taktizirati, kar je bilo med vojno še občasno potrebno.
pkozin
# 27.10.2013 ob 10:48
Sem že večkrat rekel, da nimamo biti kaj ponosni na svojo novejšo zgodovino. Če pa pogledamo na sedanjost in kaj se pri nas dogaja, ko le najrevnejši pomagajo najrevnejšim pa vidimo, da situacija ni nič boljša,
partibrejker
# 27.10.2013 ob 10:10
Dogodki se niso zaceli med drugo svetovno vojno, ampak ze leta prej. Potrebno je prebrati tudi kak casopis izpred vojne. Da se je nekaj ustanovilo kot odgovor na nekaj drugega je nebuloza in zavajanje. Slovenci so se zaradi politike medsebojno tolkli ze leta pred okupacijo.
Lovec
# 27.10.2013 ob 07:26
Mene so v soli ucili: nemci so bili grdi, partizani pa lepi, dobri.

Kdo so partizani ?
The_Deer
# 27.10.2013 ob 00:31
Se pravi, če se braniš pred napadalcem, ki te hoče oropati ali umoriti, izvajaš nasilje nad njim in če ima ta napadalec slučajno na glavi kapo z rdečo zvezdo (s čimer naj bi bil avtomatično "pripadnik zavezniških sil") pa še povrh tega braniš nacizem in fašizem?

Seveda, če se braniš na način, da sodeluješ z napadalcem, roparjem, morilcem in uničuješ organizacijo in posameznike, ki se proti njemu borijo.
Bivši uporabnik
# 27.10.2013 ob 00:24
levak
Takih hnojev v Sloveniji ne potrebujemo.

Tako je. Se strinjam.
levak
# 26.10.2013 ob 23:47
In kako je tvoj MC.izganjalec duhov. Sram naj bo "največje demokrate". Še malo pa bo Stalin za njih navadna ovčka.
Bojujejo pa se danes s brezpilotnimi letali, ki jih pošiljajo celo na "ohcet". Koletalarna škoda pač.
levak
# 26.10.2013 ob 23:34
Afterbilokaj
Tako gnil sistem, kot nam ga nudi tvoj veliki brat, se ga ne bi sramoval niti Stalin.
levak
# 26.10.2013 ob 23:32
Aftershave
raje komentiraj velikega brata.
levak
# 26.10.2013 ob 23:26
Čim sem prebral naslov sem vedel, da je tu beli kit s "resnico".
Kazalo