Slovenija
V ZZB-ju opozarjajo, da domobranci niso bili "slovenska narodna vojska", kot piše na spomeniku, ampak da gre za sodelavce z nemškim okupatorjem. Foto: BoBo
VIDEO
NOB proti spomeniku za po...
VIDEO
Borci nasprotujejo domobr...

Dodaj v

Zveza Združenj borcev protestira proti spomeniku domobrancem v Grahovem

Polpretekla zgodovina je spet naša sedanjost
3. april 2014 ob 13:46,
zadnji poseg: 3. april 2014 ob 16:43
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V Zvezi združenj borcev za vrednote NOB-ja (ZZB NOB) nasprotujejo postavitvi spominskega znamenja domobrancem v Grahovem. Gre za "netočen in hujskaški napis", meni kulturni minister.

Delegacija ZZB-ja je ministru za kulturo Urošu Grilcu predala podpise peticije proti postavitvi spominskega znamenja. Minister je v izjavi poudaril, da spomenik "z zgodovinsko netočnim in hujskaškim napisom ni pot do zgodovinske resnice ali spoštljivega odnosa do vseh žrtev vojne".

Spomenik, ki spominja na zid, na katerem so spominske plošče, bo stal v Spominskem parku v Grahovem. Ob tem se kulturni minister sprašuje, kako lahko tak zid združuje in povezuje. "Danes pot zidu ni pot, ki bi vodila do složnosti, ampak v razdvajanje," je še poudaril.

Nova Slovenska zaveza bo v nedeljo slovesno odkrila na novo postavljen spomenik žrtvam partizanskega napada na domobransko postojanko v Grahovem. Minister Grilc je dejal, da so s primerom seznanjeni in da so preverili formalne postopke, kako je prišlo do postavitve spomenika. S samim napisom pa niso bili seznanjeni, je dejal.

"Spomenik za razdvajanje slovenske družbe"
Ob predaji podpisov proti postavitvi spomenika je Miro Mlinar iz Združenja za vrednote NOB-ja Cerknica izpostavil, da ni bilo pravnih podlag za postavitev tega spomenika. Podpisniki peticije zahtevajo njegovo odstranitev po kulturni in pravni poti. Ne želijo namreč, da bi bil spomenik zid za razdvajanje slovenske družbe.

Na spomeniku sicer piše: "Na tem kraju so leta gospodovega 1943 posadko domobrancev slovenske narodne vojske s topovi in ognjem pobili komunisti, bratje po rodu, tujci po misli. Čakamo strnjeni v prst, da rod, ki iz vaših poraja se vrst, zdrobil bo lažnivega molka okove, da spet pridobimo ukradeno čast in vrne resnica vam voljo za rast."

"Sprava ni več mogoča"
Mlinar je dejal, da so to laži, "saj domobranci niso bili slovenska narodna vojska", kot piše na spomeniku. Poudaril je tudi, "da bodo morali domobranci enkrat za vselej priznati sodelovanje z okupatorjem, in to sprejeti kot dejstvo. Sprava ni več mogoča, lahko je samo kesanje. Pokesati se morajo za svoje početje," je dejal.

ZZB NOB-ja želi, da ministrstvo ukrepa v skladu s pristojnostmi, da bodo spomenik odstranili. Zahteve za odstranitev bodo poslali tudi vladi in predsedniku Pahorju.

Peticijo proti spomeniku so podpisali tudi v Zvezi policijskih veteranskih društev Sever, Zvezi veteranov vojne za Slovenijo, Zvezi društev in klubov MORiS ter društvih za negovanje rodoljubnih tradicij TIGR Primorske. Na spornost spomenika opozarja tudi Združena levica. Kot menijo, "nima nihče pravice s spominskim obeležjem potvarjati zgodovine".

ZZB NOB je v zvezi s tem posredoval tudi javni poziv vodstvu Rimskokatoliške cerkve na Slovenskem in cerkveni oblasti v Vatikanu. V njem "prosi in poziva" cerkvene oblasti, da se odločno izrečejo proti "tovrstnemu potvarjanju zgodovine", ki po njihovem vodi v nove delitve.

Pričakujejo tudi, da uradna Cerkev ne bo sodelovala pri nameravanem dogodku, ki po njihovi oceni nima nobene povezave s pietetnim odnosom do mrtvih. Menijo, da je mrtvim že izkazana posmrtna čast s spomenikom na pokopališču v Grahovem in s spominskim obeležjem pesniku Francetu Balantiču.

V Novi Slovenski zavezi medtem poudarjajo, da zapis ustreza zgodovinskim dejstvom. Poleg tega so javno že pojasnili, da spomenik stoji na zasebni zemlji.

Zaskrbljeni predsednik države
Komemorativna slovesnost, ki jo pripravlja Nova slovenska zaveza, je zaskrbela tudi predsednika republike Boruta Pahorja in je zato povabil k sebi na srečanje predsednika Zveze združenj borcev za vrednote NOB Tita Turnška in predsednika Nove slovenske zaveze Petra Sušnika.

Predsednik Pahor je na srečanju ocenil, da je bilo v zadnjem času v prizadevanjih za narodovo pomiritev doseženih nekaj pomembnih korakov in izrekel željo, da bi se vzdržali dejanj, ki bi lahko šla v nasprotno smer.

Predsednika obeh organizacij sta se strinjala, da Pahor v prihodnjih mesecih v sodelovanju z njima organizira dialog, ki naj pripomore k potrebni strpnosti in pomiritvi glede delitev, ki zadevajo polpreteklo zgodovino.

Turnšek pa je najavil, da bo ubral mirno, demokratično in pravno pot za izraze nestrinjanja glede posameznih delov napisa.

B. V., A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
RamK
# 03.04.2014 ob 13:54
Dokler se bo aktivna politika delala na podlagi dogodkov izpred 70ih let ne vidim možnosti, da dobimo neko normalno vlado.
Wagra
# 03.04.2014 ob 14:01
Na spomeniku sicer piše: Na tem kraju so leta gospodovega 1943 posadko domobrancev slovenske narodne vojske s topovi in ognjem pobili komunisti, bratje po rodu, tujci po misli.

Popolna neumnost:
- domobranci niso bili nikakršna ''slovenska narodna vojska'', ampak ''pomožne policijske enote SS'', mednarodno spoznane zločinske organizacije
- partizani so bili s strani zaveznikov uradno priznana zavezniška vojska, ki se je borila proti Hitlerju in njegovim podizvajalcem
Bivši uporabnik
# 03.04.2014 ob 13:57
pa kaj je zdaj to?! Samo še čakam, da bodo doklesali zraven, kako so se skupaj z zavezniškimi silami skupaj borili proti partizanom, nacistom in fašistom.
Izdajalci nikjer po drugih zahodnih državah ne uživajo spoštovanja.
Buldog
# 03.04.2014 ob 14:01
@Es
03.04.2014 ob 13:56

Nekateri imate pa zelo kratek spomin ali pa namerno zavajate. Stanovnik se je v imenu NOB že večkrat opravičil. Ampak kaj ko druga stran to vedno pozablja in zahteva vsakič vedno več.
ALFAinOMEGA
# 03.04.2014 ob 14:08
Spomenikov v čast okupatorskim kvizlingom ne postavljajo nikjer po Evropi.
To je očitno možno samo pri nas.
Bivši uporabnik
# 03.04.2014 ob 14:07
Tu ne gre za nikakršno vojno partizani-domobranci, kot to želijo nekateri prikazati (ve se, kdo), pač pa za najbolj pritlehno manipulacijo, s kateri se brez sramu trudijo ne le rehabilititrati, pač pa celo poveličevati nekaj, česar se sramujejo povsod - narodno izdajalstvo.
Podreti. Ob takšni sramotnem objektu izgleda še črnograditeljska vila Vitoslava Türka povsem normalna legalna zgradba...
Buldog
# 03.04.2014 ob 13:59
@levinja
03.04.2014 ob 13:51

Torej je po tvoje prav, da se potvarja zgodovina? Da se SS enoto označuje za narodno vojsko? Potem bi bilo po tvoje prav, da postavimo spomenike tudi napadalcem iz JLA v osamosvojitveni vojni - to pač izhaja iz tvojih trditev in potvarjanja zgodovine.
Farmergirl
# 03.04.2014 ob 14:07
Dajte nam službe.
Buldog
# 03.04.2014 ob 14:15
@levinja
03.04.2014 ob 14:08

Malo si ti preberi knjige.
Domobranci so res vaške straže, ki jih je ustanovila fašistična Italija kot obliko pomoči in boja. Po kapitulaciji Italije so pa vaške straže sodelovale z SS enotami.

In če ne veš, sta bila v tem konkretnem primeru ob napadu na postojanko ubita tudi dva častnika SS enote, ki sta bila skupaj z domobranci v postojanki. To dejstvo so pa ob spomeniku zamolčali.
Ostrozor
# 03.04.2014 ob 14:04
Saj to ni res!
Kje v Evropi si pa lahko enota SS postavi spomenik, na njem pa se proglasi za narodno vojsko in joka ter stoka, da jo je zavezniška vojska naklestila?
Samo v Sloveniji.

Potrebno bi bilo obestiti Rusijo, ZDA, Anglijo in Francijo. Najbrž te države ne gledajo na polpreteklo zgodovino kot Cerkev.
ALFAinOMEGA
# 03.04.2014 ob 14:05
Naj imajo spomenik, a na njem naj piše, da so bili pomočniki okupatorja in izdajalci lastnega naroda.
Bivši uporabnik
# 03.04.2014 ob 14:12
v vsaki normalni zahodni literaturi je zapisano, da so bili domobranci pomočniki SS, ne pa osvoboditeljska, kaj šele narodna vojska. Ja morda, nemška. Upogljivost in udinjanje (tujcem in RKC) je nekaj, kar je nekaterim pri nas dano že v jasli oz. genski zapis.
ALFAinOMEGA
# 03.04.2014 ob 14:10
Jap to je res državnega značaja. Nekdo je nek spomenik nekam postavil in sprovociral partizane. Res s tem bi se moral vsak Slovenc ukvarjat.

Ta , ki je to postavil, je osramotil cel slovenski narod in se onečedil na njegovo slavno zgodovino in boj proti zavojevalcem.
Ta, ki je to postavil, širi mržnjo in neenotnost naroda.
ALFAinOMEGA
# 03.04.2014 ob 14:03
Take teme so lokalnega značaja in ne vem zakaj se jih daje na MMC.

Take teme so še prekleto državnega značaja.
Ti bi to kar prikril pred širšo javnostjo, tako potuhnjeno seveda.
Bivši uporabnik
# 03.04.2014 ob 14:21
Trik z minimaliziranjem, da gre za lokalni eksces, je zelo prozoren. Se pravi, da če bi jaz postavil na svojem vrtu Hitlerjev in Mussolinijev kip v naravni velikosti, je to povsem ok?
Bivši uporabnik
# 03.04.2014 ob 14:15
Popravek:
toda ne Repetove ali Pirjevčeve pravljice.


In to reče nekdo, ki jemlje biblijo za znanstveno delo...
Re
# 03.04.2014 ob 14:21
Fašistični zmaj vedno više dviga svoje glave. V takšnem času živimo, ko živ človek ni vreden nikakršnega spoštovanja, zgodovina se potvarja na vsakem koraku vse z namenom segregacije in diskriminacije "vaših". Posledice takšnega ravnanja so katastrofalne za vse in že vidne na vsakem koraku. Prav neverjetno je, kako so ljudje lahko slepi in neumni.
Kosana
# 03.04.2014 ob 14:19
Če si partizanski boj nebi arogantno z lažnim zavajanjem borcev prilastili komunisti bi se vsi borili na isti strani.

Na strani Hitlerja?
Ostrozor
# 03.04.2014 ob 14:06
Take teme so lokalnega značaja in ne vem zakaj se jih daje na MMC.

To je tema evropskega, če ne celo svetovnega značaja.
Domobranci (pomožne policijske enote SS) dobijo spomenik v Sloveniji.
ALFAinOMEGA
# 03.04.2014 ob 14:23
MIRNČAN
ČE dovolimo uporabo totalitarističnih simbolov, potem ne vem zakaj bi komunistične pustili nacistične pa preganjali.

A se ti sploh zavedaš kaj pišeš?
Skoraj vsi Evropski narodi imajo v svojih grbih, zastavah, itd., totalitaristična obeležja, ki izvirajo že od sužnjelastništva in fevdalizma dalje.
Seveda ti iščeš samo izgovore, ker te moti rdeča zvezda.
Glej, ti lahko trdiš kar hočeš, a rdeča zvezda je bila na strani zavezniške koalicije, medtem ko so bila tvoja priljubljena obeležja na strani okupatorja.
Mislim, da je bilo to že tokrat predebatirano in povedano, da je sploh nesmiselno, da se o tem sploh še kaj menimo.
Kosana
# 03.04.2014 ob 14:09
Kateri narod postavlja spomenike narodnim izdajalcem?

Cerkvi smo pustili iti predaleč. Ta spomnik v Grahovem je pljunek v obraz vsem, ki so se borili proti Hitlerju in njegovim pomagačem. Pa se ne da to preprečiti?
pa še tole
# 03.04.2014 ob 14:36
@levinja,
Repetove in Pirjevčeve pravljice. Glede na tvoj popravek smatram, da so učbeniki iz 50-ih let, ne morem verjet, tudi tebi ok. No, vsaj nekaj.

Sicer pa, spomenik domobrancem kot izdajalcem lastnega naroda in okupatorjevi slugi NE SME stati nikjer. Marsikdo je že priznal svoje napake, storjene po vojni, vsi še ne. Sklenjena je bila tudi sprava. Ne spomnim pa se, da bi se kakšen okupatorjev hlapec na veliko opravičeval lastnemu narodu za sodelovanje z okupatorjem. Ne, tega se pa res ne spomnim.
Sicer pa, tipično za desnico. Ko zmanjka municije iz sedanjosti, se spet in spet vrača v preteklost. SDS bi pa zdej arhive gledal, svoje naj raje odpre
Ostrozor
# 03.04.2014 ob 14:15
Dejansko smo Slovenci preveč popustili Cerkvi in desnici.
Če bi jim v preteklosti postavili jasno mejo, preko nje ne bi upali. Tako smo pa samo popuščali in še šli neke spravne procese in podobno. Čeprav gre za zaveznike-zmagovalce v 2. svetovni vojni in zločinske okupatorjeve sodelavce na drugi. Tako je v normalnih državah. V Sloveniji pač ne. In zato imamo stanje, kot ga imamo, ker že 22 let Cerkev in desnica harata po Sloveniji in s svojimi Zvoni 1, 2 ,3 4, ter obujanjem domobranstva škodujeta ravoju Slovenije.
ALFAinOMEGA
# 03.04.2014 ob 14:29
MIRNČAN
Moje edino obeležje je Svoboda, enakost, bratstvo.


Lapaj ti to komu drugemu.
Glede na to kar pišeš in kaj zagovarjaš, bi ti pripisal ravno nasprotno.
Buldog
# 03.04.2014 ob 14:21
@levinja
03.04.2014 ob 14:16

Nikoli se ne bi borili na isti strani, ker je takratna oblast želela obstati zgolj na oblasti, zaradi česar se je odločila sodelovati s fašističnimi in kasneje z nacističnimi oblastmi. Če se ti zdi sodelovanje z okupatorjem zaradi želje po ohranitvi oblasti enako kot borba proti okupatorju, potem pa ne vem, zakaj se drugod take ljudi označuje s kvizlingi pri nas pa za borce proti okupatorju.
Sebastjan666
# 03.04.2014 ob 14:52
"Na tem kraju so leta gospodovega 1943 posadko domobrancev slovenske narodne vojske s topovi in ognjem pobili komunisti, bratje po rodu, tujci po misli......

Saj se mi smilijo določeni domobranci, ker so bili ujeti v času in so branili svojo ideologijo, predvsem pa cerkev in njihov prestiž, ne pa slovenski narod, čeprav so tako mislili. Žal, tako je to bilo. Moj dedek je bil kristjan, pa je bil za partizane, ne za komuniste. Ne moreš braniti slovenski narod in se postaviti na stran, ki je pobijala, iztrebljala in preganjala Slovence v taborišča in k nemškim družinam. Samo da se po 70ih letih še najdejo ljudje, ki zapišejo pobili komunisti, bratje po rodu, tujci po misli je pa neumnost in delanje norca iz vsega.
Če ste pa tako zagreti za to, pa pišite v Bruselj, da vam ne pustijo v Sloveniji častiti ljudi, ki so sodelovali z SS in Gestapom.
Pa še pišite v London in vprašajte, zakaj je Churchill obsodil na smrt jugoslovanske begunce, ki so morali po vojni z vlaki nazaj, če ste že tako zvedavi in vas zanima resnica. Verjetno imajo tudi v Londonu Tajne Arhive, ki nekatere naše tako s(k)rbijo. Me zanima, kakšen odgovor boste dobili in če boste javnosti rekli, da je Churchill zločinec zaradi tega. Če se že gremo to igrico, se jo moramo iti dosledno.

To je samo delanje norcev iz umrlih domobrancev za politične igrice.
ALFAinOMEGA
# 03.04.2014 ob 14:27
Se pravi, da če bi jaz postavil na svojem vrtu Hitlerjev in Mussolinijev kip v naravni velikosti, je to povsem ok?

Podporniki domobranstva bi te takoj obtožili obujanja fašizma.
Smešno, a resnično.
CooN
# 03.04.2014 ob 14:38
@levinja
Če si partizanski boj nebi arogantno z lažnim zavajanjem borcev prilastili komunisti bi se vsi borili na isti strani.

Bla bla bla... Če bi bila želja se boriti proti okupatorjem bi se, pa se niso. To so čisto bedni izgovori. Še vedno čakam, da se v krščanskem duhu domobranci opravičijo za izdajstvo. Jaz jim že v naprej odpuščam, pozabil pa ne bom nikoli in bom storil vse, da tudi moji otroci ne bodo pozabili.
Se pa strinjam z Mirnčanom to ni za nacionalni medij. Več pozornosti jim daješ več bi jo radi.
Če pa medijske pozornosti ni jim vzameš veter iz jader, tako enim kot drugim.
Sam razumem spravo na način da se obe strani opravičita ena drugi in storita vse, da se zamere pozabijo ne pa vedno nova razpihovanja sovraštva.
Ostrozor
# 03.04.2014 ob 14:30
Moje edino obeležje je Svoboda, enakost, bratstvo.

Vse za vero, dom, za farja.
Bivši uporabnik
# 03.04.2014 ob 14:30
mirnčan... Zakaj ne? Samo tri variante so:
- ali si bolan in kaj takega res narediš
- ali pa imaš tako ozko svetovnonazorsko prepričanje, da ti kaj takega sploh pade na misel
- ali pa si hujskač najbolj podle sorte

govorim na splošno, jasno, ne zate konkretno. Čeprav si močan kandidat v kakšni alinei.
severna zvezda
# 03.04.2014 ob 14:25
Če si partizanski boj nebi arogantno z lažnim zavajanjem borcev prilastili komunisti bi se vsi borili na isti strani.

..... če-zgodovina je vedno bila dobrodošla poulična dekla dnevne politike in pri nas jo, ve se, spretno izkorišča določen politični pol ter RIMOKATOLIŠKA Cerkev!

A tudi takšni lahkotni in prozorni ''ČE-ji'' ne morejo izbrisati partizanskega boja, ob čemer se vsi strinjamo, da je partija velik del partizanskega boja izkoristila za svojo politiko. ......še vedno in kljub zavedanju, da so tovrstni ČE-ji kot jokanje za izgubljeno ljubeznijo, ostajajo dejstva: partizani so bili pač na pravi strani!
Buldog
# 03.04.2014 ob 15:04
@MIRNČAN
03.04.2014 ob 14:48

Torej potemtakem ti trdiš, da bi brez NOB imeli svojo državo že leta 1945? Torej trdiš, da je bil upor proti okupatorju za nastanek Slovenije nepomemben?

K sreči dejstva zanikajo te tvoje trditve. Če ne veš je Slovenija utemeljevala svojo pravico do samostojnosti, samoodločbe in neodvistnosti leta 1991 ravno z dokumenti, ki temljijo iz obdobja NOB, namreč z AVNOJ-skimi sklepi. Iz AVNOJ-skih sklepov izvira naša pravica neodvisnosti od takratne SFRJ, na teh dokumentih smo leta 1991 utemeljevali naše pravice pred mednarodno skupnostjo, ko je presojala ali sploh imamo pravico do samostojnosti, samoodločbe in neodvisnosti. Ampak kaj je pomembno to tebi, ki misliš, da naša pravica do samostojnosti, samoodločbe in neodvisnosti izvira iz plebiscita. Nepomembno ti je tudi, da je dejansko proces osamosvajanja potekal več let, v večih fazah in da sama osamosvojitev brez predhodnih faz ne bi bila mogoča. Ampak to zate itak nima nobenega pomena, ker misliš, da je bilo pred letom 1991 vse za ohranjanje SFRJ,...

Če ne veš se pravice dokazujejo s pravnimi akti oz. pravnopomembnimi dejstvi. Slovenija je pravico do samostojnosti pred mednarodno skupnostjo utemeljevala samo na AVNOJ-skih dokumentih in posledično na spremembah ustave SFRJ leta 1974. Na ničemer drugem nismo mogli utemeljevati svoje pravice do samoodločbe.

In ti potem rečeš, da NOB nima ničesar s samostojno Slovenijo. Dokumenti iz tistega obdobja so temeljnega pomena za našo samostojnost.
severna zvezda
# 03.04.2014 ob 14:43
Konec je komunističnega enoumja in laži...

.....ne vem, no, če res ..... Komunisti v SDS se verjetno strinjajo s postavitvijo tega obeležja ..... najmanj po tihem, se razume :P
Kosana
# 03.04.2014 ob 14:17
Cerkev je očitno potrebna lekcije iz lepega vedenja.
jurica
# 03.04.2014 ob 17:26
zagovorniki domobrancev, imam par vprašanj:

-koliko okupatorskih vojakov, ki so pobijali po Sloveniji, potuječevali, požigali, razseljevali, prepovedovali slovenski jezik (torej Nemcev, Italijanov, Madžarov, pa tudi četnikov, ustašev, kozakov, vlasovcev), so domobranci pobili v neposrednih akcijah?
- koliko lastnih žrtev so domobranci pri tem imeli, ko so se bojevali proti tem zgoraj?
- mi lahko naštejete par uspešnih akcij domobrancev, kjer so popadali npr. nemški vojaki?
- če je teh akcij preveč, mi naštejte kakih 10 akcij, kjer je padlo več kot 10 nemških vojakov!
- koliko nemških vojakov so domobranci ujeli med vojno ali ob koncu spopadov?
- koliko tistih nemških vojakov, ki so pobijali civiliste, požigali po Sloveniji (preko 200 vasi), ropali, posiljevali in odganjali ljudi v taborišča, so domobranci ujeli in kaznovali?
- so domobranci ujeli kako visoko živino ob koncu vojne - npr. Rosenerja ali Kublerja?
- kdaj so jih zahodni zavezniki priznali kot enakopravno sobojevniško stran v vojni?
- kdaj so zahodni zavezniki ali sovjeti poslali k njim zavezniško vojno misijo in kdo ji je načeloval?
- koliko vojaške pomoči so domobranci dobili od zahodnih zaveznikov s pomočjo letal in koliko njihovih ranjencev so sprejele zaezniške bolnice v Italiji? Kje je bilo domobransko vojaško letališče za stik z zahodnimi zavezniki, kjer so raztovarjali vojaško pomoč, vračali zaveznikom rešene padalce in jim v oskrbo predajali svoje težko ranjene soborce?
- koliko zavezniških vojnih ujetnikov ali letalcev so domobranci rešili in predali anglo-američanom, da so lahko ponovno šli bombandirat tretji rajh?
- koliko Slovencev se je v zavezniških taboriščih za vojne ujetnike javilo, da gredo med domobrance in kdaj so jim zahodni zavezniki to omogočili? So morda pri tem formirali kako enoto kot je bilo npr to na partizanski strani, ko se je formiralo 5 prekomorskih bridad?
sinbad
# 03.04.2014 ob 14:43
Ampak tile domobrački si pa privoščijo. Spomenik bodo odkrili na dan napada na kraljevino Jugoslavijo. Kaj čmo. Sledijo pač svojemu idolu, kateremu so prisegli.

Nazdar
The_Deer
# 03.04.2014 ob 17:22
Ali je lahko poveljnik slov. narodne vojske v kar skušajo nekateri preimenovati domobrance, SS general Rossener?

Pa SS je bila tudi v Nurenbergu spoznana, kot zločinska organizacija, celotna organizacija ne le posamezniki je bila zločinska. In ta organizacija je poveljevala tudi domobrancem.
Buldog
# 03.04.2014 ob 14:46
@MIRNČAN
03.04.2014 ob 14:35

Si pomislil, da imajo določeni simboli v različnih okoliščinah različen pomen??? Si pomsilil, da je rdeča zvezda na praporih borcev NOB in ne pa praporih borcev JLA?

Ali je mogoče zate pomemben samo simbol, ne pa okoliščina? Če je pa tako, pa takoj piši na Heineken in še par globalnih korporacij, naj prenehajo uporabljat rdečo zvezdo kot svoj simbol, ker gre za simbol okupatorske JLA.
jurica
# 03.04.2014 ob 17:19
Partizani so,uspešno evakuirali več kot 300 rešenih ameriških pilotov, 14 pripadnikov RAF-a, 372 osvobojenih britanskih vojnih ujetnikov, 94 Francozov in 29 pripadnikov drugih narodov. Dobivali so zavezniško pomoč, ameriške in druge zavezniške misije so dejavno sodelovale v bojih na slovenskem ozemlju, njihove tudi najbolj kritične ocene o boju partizanov so bile pozitivne. O kapetanu Jamesu Goodwinu in njegovih drznih pustolovščinah s slovenskimi partizani so v ZDA tedaj izhajali stripi.
Ameriški general, vrhovni poveljnik zavezniških oboroženih sil in pozneje predsednik ZDA, Dwight Eisenhower se je s posebno diplomo in s temi besedami zahvalil upravnici bolnišnice Franja, dr. Franji Bojc - Bidovec: "Tega, kar ste storili za nas, ne bomo mogli nikoli poplačati, ne bomo pa tega nikoli pozabili."

Preberite si dejstva in izjave, a VAS boli in lahko postavite še 100 vaših spomenikov, zgodovine ne morete spremeniti.
Smrt fašizmu, svoboda narodu!
ALFAinOMEGA
# 03.04.2014 ob 14:56
To je samo delanje norcev iz umrlih domobrancev za politične igrice.

......in ustvarjanje nestrpnosti med ljudmi.
Nekaterim strankam je to nujno potrebno za dvig reitinga in da se obdržijo pri življenju.
ALFAinOMEGA
# 03.04.2014 ob 14:38
Domobranci so toliko časa kalkulirali, da so se na koncu zakalkulirali.
Delali so račun, ki se jim ni izšel po njihovih željah.
Šlo se je samo za ozke interese cerkvenih in drugih veleposestnikov, ki jim je bilo vseeno, kdo bo vladal tej državi, le da obdržijo svoje monopole.
zozozo
# 03.04.2014 ob 19:00
"Mlahavost" in "neodločnost" demokratičnih strank je bila zgolj v njihovi nepripravljenosti žrtvovati 10 slovenskih življenj za eno okupatorsko in to še za osvojitev oblasti povrh.

No, pa poglejmo te tvoje trditve:

1) Če ne bi bilo domobrancev, bi se proti partizanom morali boriti sami Nemci. Torej je vsak domobranec, ki je umrl v borbi proti partizanom bil žrtvovano življenje namesto nemškega. Z ozirom, da so bili domobranci precej slabši vojaki od nemcev, je razmerje sigurno bilo vsaj nekaj slovenskih življenj za enega nemškega. Pa seveda s to razliko, da so se partizani žrtvovali za zaveznike, domobranci pa za Hitlerja.

2) Slovenske stranke, ki so podpirale domobrance, so se še kako borile za oblast. In ne pozabimo, takrat, ko so te stranke bile dejansko na oblasti (pred drugo svetovno vojno), v teh krajih kake hude demokracije ni bilo. Komunistična partija je bila npr. prepovedana.
zozozo
# 03.04.2014 ob 18:14
Mal si preberite zgodovino: ni vseh nacistov za metati v isti koš in eni imajo danes po evropi spomenike.

Ja, res je. Med nacisti so bile velike razlike. Eni so bili za to, da Žide in Cigane postrelijo, drugi so se pa bolj navduševali nad plinskimi celicami.

Kako bolane stvari lahko včasih človek prebere na MMCju.
yamunamaria
# 03.04.2014 ob 18:14
@Whale
v primeru zmegedomobrancev s hitlerjem na čelu, še danes ne bi imeli države slovenije
yamunamaria
# 03.04.2014 ob 16:32
@mislec
se pravi, da je treba postavit spomenike tudi musolliniju in dolfetu
Cvicek
# 03.04.2014 ob 16:02
teh borcev je danes vec kot leta 45

Mitja Klavora se je upokojil pred 40 letom.
severna zvezda
# 03.04.2014 ob 15:00
Nekaterim strankam je to nujno potrebno za dvig reitinga in da se obdržijo pri življenju.

.....jap, to je tisti B-plan, Janševega: ''z vsemi sredstvi'' ..... uradno sicer nima nič s temi ''rkc-zavezanci'', jasno pa je, da gre za zelo prozoren spin.
Buldog
# 03.04.2014 ob 14:53
@Lovec
03.04.2014 ob 14:46

Domobranci so namenoma izbrali takega zaveznika, ker so do kapitulacije Italije ostajali na oblasti, kar jim je Italija pustila zaradi pomoči v boju proti partizanom. Po kapitulaciji Italije so mislili, da jih bo tudi Nemčija pustila na oblasti, pa jih ni, ampak je samo uporabljala njihovo pomoč.

Mladi fantje v katoliških krogih so bili ob napadu na Jugoslavijo zelo zmedeni, kaj naredit - ali se upreti napadu, kar bi storil vsak domoljub, ali čakat, kaj ti bodo sporočili oblastniki. Domobranci so se odločili za slednje, saj so oblastniki kupčkali z okupatorjem za ohranitev svoje oblasti. V zameno za ohranitev oblasti pa so v pomoč okupatorju ponudili domobrance oz. takratne vaške straže.
Sebastjan666
# 03.04.2014 ob 19:01
Whale

Predvsem gledaš zelo enosmerno. Pa ne da nimaš v čem prav. Samo očitno bereš le iz ene strani dogodke. A si se kdaj poglobil v ljudi, ki so jih Nemci preganjali iz Slovenije in kako so z njimi ravnali? A si prebral kakšne njihove zgodbe?
A si si ogledal sezname ljudi, ki so morali zapustiti svoje domove s puško na čelu?
A si se vprašal, kako je bilo ljudem, ki so jih izdajali lastni Slovenci Nemcem? In to že leta 1941. Ja, tudi domači izdajalci, belogardisti in kasneje domobranci so izdajali ljudi, ki pred tem niso bili ne partizani ali komunisti, le pobegnili so pred nacisti, ker so jih ti hoteli strpati v taborišča. Seveda, če so te dobili, je to pomenilo smrt.
Ko si že naštel svinjarije partizanov, bi lahko naštel še svinjarije druge strani. Nobena stran ni bila nedolžna.
Ampak glavno, da ti veš, kje je začetek tega krvavega in bratskega boja in kdo je glavni krivec. Čisto tako enostavno je, mar ne @whale. Po bitki biti general je enostavno, sploh če zanemariš večino dejavnikov.
The_Deer
# 03.04.2014 ob 16:11
Da imajo padli domobranci svoj grob je prav, tudi nemški vojaki ga imajo. Nikakor pa se domobrance ne more predstavljati, kot narodno vojsko in prikrivati s tem kolaboracijo z okupatorjem, fašisti in nacisti.

Kolaboracija domobrancev ali njihovega vodstva in organizatorjev z okupatorji je bila zares globoka. Bili so le del okupatorjevih oboroženih sil.
Kazalo