Skupina vodilnih tekačev, ki je skrenila s poti, je bila v cilju vidno razburjena. Foto: BoBo
Skupina vodilnih tekačev, ki je skrenila s poti, je bila v cilju vidno razburjena. Foto: BoBo
Pred maratonom o maratonih
Ljubljanski maraton
Maraton in pravica žensk do teka
K maratonu pristopite odgovorno!
Ljubljana konec tedna v znamenju maratona
Maraton in zdravje
Šolarji zelo zavzeti na maratonu v Ljubljani
Afriški atleti slabe volje na 21. Ljubljanskem maratonu
21. Ljubljanski maraton pod streho
Rekordna udeležba na maratonu
28 tisoč tekačev na 21. ljubljanskem maratonu
Za uvod ljubljanskega maratona tekli otroci

V tem tednu je zelo odmevala zgodba z letošnjega Ljubljanskega maratona, na katerem se je zgodil neljubi zaplet. Ta se je pripetil okrog 38 kilometra, ko je vodilna skupina tekačev skrenila s trase in sledila policijskemu vozilu na nujni vožnji ter televizijski ekipi. Na ta način je pretekla 600 m več, zaradi česar so bili tekači na cilju precej razburjeni.

#MMCdebata
MMC-debata je rubrika, v kateri na MMC-ju vsak teden izpostavljamo najodmevnejše komentarje uporabnikov našega portala.


"Zgodila se je neprijetna situacija. Policijski avtomobil in avtomobil s televizijsko kamero sta zavila v napačno ulico. Prvi trije tekači so tekli za njimi in zavili narobe. Ocenjujemo, da so pretekli 500 ali 600 metrov preveč,"
je v nedeljo potrdil predstavnik organizatorjev Andrej Razdrih.

Zakaj ure ne prestavimo sredi maratona in čas izračunamo samo kot razliko? To bi bila novica, maraton pretekel v malo več kot 1h :)

— webman 2016-10-30 08:28:56

Moža še zdej ni domov.A je možno, da je tudi on zgrešu pot ?

— žboks 2016-10-30 21:32:33

S kterga planeta pa ste vi, ki tako hvalite organizacijo? To, da so vodilno skupino tekačev speljali v napačno smer in jim onemogočili zmago, je škandal. Ker gre za tuje profesionalce, se bo po tujini hitro razvedelo o "odlični" organizaciji ljubljanskega maratona.

— Mikita 2016-10-30 15:51:11

Zadnja novica: Norvežani so zgroženi nad početjem Ljubljane. V okolici Vikersunda že gradijo progo za maraton, na kateri bo možno teči preko 45 km. Svetovna atletska zveza grozi, da bo naredila konec tej nesmiselni tekmi daljav. Konstruktor ljubljanske proge Zoki sporoča: "Menim, da je možno skonstruirati progo, na kateri bi najboljši tekači lahko presegli mejo 50 km."

— alojzr2 2016-10-30 18:35:35

Ocenili so, da bi padel nov rekord
Organizatorji so ta teden ocenili, da bi brez zapleta padel nov rekord Ljubljanskega maratona. "Za morebitnega zmagovalca Mateba smo naredili strokovno oceno njegovega časa, pa tudi za preostale. To smo naredili tako, da smo na podlagi 38. kilometrskega povprečja, do tu smo imeli natančno merjen čas za vse, izračunali povprečje. To povprečje smo dodali za zadnje štiri kilometre in 195 m. Na podlagi tega smo ocenili, da bi zmagovalec tekel 2:07:40, kar bi bil rekord proge, zato smo upoštevali tudi ta bonus," je povedal Gabrijel Ambrožič, ki je bil na maratonu zadolžen za tuje vrhunske atlete. Več tukaj.

Vse se plača, vse se vrača. Organizatorji so bili tako zelo obremenjeni s številko vseh udeležencev, da so "pozabili" na prave maratonce. Prav žalostno je, kako skušajo sedaj napako prikazati kot le majhno nevšečnost.
Čestitke vsem udeležencem, organizatorjem pač ne.

— kiliboy 2016-10-30 16:16:39

Garmin zatajil ?
"Preračunavam..."
hehe

— sik 2016-10-30 14:47:49

To je dejansko BIG FAIL sicer povečini odličnih slovenskih organizatorjev.

Ker pa sem bil na tekmi še kot navijač - lahko iz prve roke pove (upam, da komentarje bere kakšen od organizatorjev, da bo porihtal stvari prihodnje leto), da so bili prehodi čez progo katastrofalno urejeni.

Stal sem pred tromostovjem in tam sta dva mladca od kakšnih 50kg in z mlečnim glasom urejala pretok ljudi čez progo - ker ne vem iz katerega razloga se je bilo tako nujno gužvati in težko počakati mogoče minuto - nista mogla zajeziti množice in maratonci so se na 41 kilometru dobesedno zaletavali v publiko (in preklinjali). Upravičeno - ko si na koncu z močmi, res ne pričakuješ, da ti bo uletel en starček ali mama z vozičkom in se počasi vlekla čez progo...

— Celjan27 2016-10-30 21:46:30

Nič, pozerčki so odtekli...sedaj bo treba pa spet počakat leto dni, da se bodo lahko znova slikali za socialna omrežja...najprej številko, poč superge, pol sebe v odpravi, pa sebe na štartu, cilju in na koncu še potrdilo...tri ure in pol za 21km. LOL

— frozen pingvin 2 2016-10-30 15:44:14

Tretjeuvrščeni prejel več kot zmagovalec
Sledila je kompenzacija. "Dogovorili smo se, da zaradi ohranitve ugleda maratona izplačamo vse, tudi tiste, ki so bili v igri za najvišja mesta ali rekord, pa jim je bilo to zaradi zapleta in s tem daljšega teka onemogočeno. Prvi in drugi maratonec sta bila nagrajena v skladu z izidi in uvrstitvama, ki sta ju dosegla, preostali pa so dobili nagrade, kot da bi se zvrstili od prvega mesta naprej," je pojasnil Ambrožič. Tako je tretjeuvrščeni dobil več kot tekač, ki je prvi prišel v cilj. Laban Mutai, ki je prvi prečkal ciljno črto maratona, je dobil 21 tisoč evrov, Philip Sang Kimutai 13 tisoč, tretjeuvrščeni Levi Omar Matebo, ki bi sicer glede na ocene zmagal z rekordom proge, pa 28 tisoč evrov. Več tukaj.

Na koga se obrnem, da dobim še jaz kako denarno nadomestilo? Sem tudi malo "zalutal" in šele krepko v ponedeljkovo jutro uspel spet najti pot, ki vodi do cilja (domov).

— Stajerc 2016-11-02 13:35:39

super
naslednje leto bo pa cena za rekreativce od 50 evrov naprej da se bo ta minus lahko pokril.

— dusansilni 2016-11-02 13:44:11

Edino na takšen način je organizator vsaj delno opravičil svojo zablodo. Pohvalno!

— sportivko 2016-11-02 13:40:11

Dajmo raje vidit pozitivno plat maratona. Koliko pozitivne energije zbrane na enem mestu. Ce so organiziatorji naredili napako so jo pac naredili, tako kot vsak od nas dela napake in z denarnimi kompenzacijami so se oddolzili tekmovalcem. Moti me ker kritiziramo 1-2% ki nista bila OK, ostalih 99% ki pa je bilo ok pa nihce ne opazi.

— Sebastian 2016-11-02 14:24:21

Pred maratonom o maratonih
Ljubljanski maraton
Maraton in pravica žensk do teka
K maratonu pristopite odgovorno!
Ljubljana konec tedna v znamenju maratona
Maraton in zdravje
Šolarji zelo zavzeti na maratonu v Ljubljani
Afriški atleti slabe volje na 21. Ljubljanskem maratonu
21. Ljubljanski maraton pod streho
Rekordna udeležba na maratonu
28 tisoč tekačev na 21. ljubljanskem maratonu
Za uvod ljubljanskega maratona tekli otroci