Celotna slovenska ekipa z izjemo Barbare Špiler je starejša od tridesetih let. Foto: BoBo
Celotna slovenska ekipa z izjemo Barbare Špiler je starejša od tridesetih let. Foto: BoBo
Primož Kozmus
Primož Kozmus je pred desetimi dnevi v Celju kladivo vrgel 79,70 metra, kar je šesti rezultat sezone. Najdlje letos je vrgel Madžar Krisztian Pars (81,02 m), Rus Sergej Litvinov je zmogel 80,89 m, prek 80 metrov pa sta vrgla še Dilšod Nazarov iz Tadžikistana (80,71 m) in Čeh Lukaš Melich (80,28 m). Foto: BoBo
Snežana Rodić
Snežana Rodić bi se lahko z osebnim rekordom približala medalji. Foto: BoBo
Ratejeva in Rodićeva v Moskvo po finale
Kozmus na SP v Moskvo po medaljo

V Moskvi bodo nastopili še Jan Žumer (Mass, 200 m), Rožle Prezelj (Kranj, višina), Sonja Roman (Štajerska, 1.500 m), Daneja Grandovec (Štajerska, maraton), Marina Tomič (Kladivar, 100 m ovire), Snežana Rodić (Mass, troskok), Barbara Špiler (Brežice, kladivo) in Martina Ratej (Kladivar, kopje).

Martin Steiner, predsednik strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije, je kot osnovni cilj 17-članske slovenske ekipe navedel eno kolajno in še eno ali dve finalni uvrstitvi.

Kozmus je specialist za velike tekme
"Moj cilj je 80 metrov in medalja. V tej sezoni izstopa le Madžar Krisztian Pars, kar nekaj tekmovalcev pa je še, ki lahko posežejo v boj za medalje," je dejal Kozmus, ki bo skušal še na četrtem zaporednem svetovnem prvenstvu osvojiti odličje. Pred šestimi leti v Osaki je bil srebrn, v Berlinu leta 2009 je zmagal, pred dvema letoma v Daeguju pa mu je pripadel bron. Tudi zadnji dve olimpijski preizkušnji je končal na zmagovalnih stopničkah z zlatom in srebrom ter dokazal, da je tekmovalec za velike tekme. Kvalifikacije so na sporedu v soboto, finale pa v ponedeljek.

Rodićeva po osebni rekord in finale
Visoko meri tudi Rodićeva, ki si z letošnjim osebnim rekordom 14,58 m deli četrto mesto po rezultatih sezone na svetu. "Želim si finalnega nastopa in čim višje uvrstitve. Zadnji treningi so potekali po načrtih, zato si v Moskvi želim izboljšati osebni rekord," je dejala Rodićeva, ki jo kvalifikacije čakajo v torek.

Ratejeva želi višje od sedmega mesta
"Čeprav mi na državnem prvenstvu v Celju ni šlo, kot sem si želela, pa cilji ostajajo isti, to je izboljšanje sedmih mest, ki sem jih kot najboljše doslej dosegla na velikih tekmah," je poudarila Ratejeva, ki je bila v finalih olimpijskih in svetovnih prvenstvih v zadnjih letih. Na DP-ju je nastopila iz polnega treninga, ker je morala nadomestiti čas, ki ga je s prisilnim premorom vzela poškodba. Kvalifikacije so na sporedu v petek, finale pa zadnji dan prvenstva.

Tomičeva je letos postala druga Slovenka po Brigiti Bukovec, ki je na visokih ovirah tekla pod 13 sekundami. "Tehnično si želim teči tako kot lani v Londonu. To pomeni brez večjih napak, kar bo prineslo tudi zadovoljiv izid," je povedala Tomičeva.

"Normo sem dosegla pozneje kot običajno. To je mogoče celo bolje, ker kaže, da sem v formi tik pred največjo tekmo leta, kar je potrdil tudi včerajšnji trening," je pojasnila Romanova.

Prezelj v Celju ujel zadnji vlak
Prezelj je v Celju na DP-ju skočil 2,29 m in si v zadnjem mogočem trenutku priboril nastop na SP-ju. "Glede na vse zaplete v začetku sezone, ko mi ni šlo po načrtih, sem kljub temu verjel vase. To je prineslo tudi izid na DP-ju, ki bi prinesel tudi visoko uvrstitev v Moskvi. Tam bom skušal skakati kar najbolje," je povedal Prezelj.

Žumer je letos presenetil in se po nekaj letih uvrstil na veliko tekmovanje. "Po treh letih težav s poškodbami sem imel izjemno sezono. Izidi so se stopnjevali. Na zadnjih treningih sem še pilil malenkosti, da bom v Moskvi v najboljši formi letos," je pojasnil ljubljanski sprinter.

Tudi Špilerjeva sanja o finalu
Špilerjeva, evropska podprvakinja do 23 let, je ostala na pripravah na Bjelolasici, ker bo nastopila šele ob koncu prvenstva konec prihodnjega tedna. Slovenska rekorderka si želi, da bi po uspešnih nastopih v nižjih kategorijah, kjer je osvajala medalje na velikih tekmovanjih, tudi na članskem SP-ju prvič prišla v finale.

Prvi prenos že v soboto opoldne
Grandovčeva si želi čim hitreje preteči maraton, o času in uvrstitvi pa ne razmišlja. Vse dni prvenstva bodo na sporedu prenosi na TV Slovenija 2 in na MMC-ju. Prvi prenos bo v soboto opoldne, ko je na vrsti ženski maraton.

Ratejeva in Rodićeva v Moskvo po finale
Kozmus na SP v Moskvo po medaljo