Nova in stara svetovna prvakinja v ženskem maratonu je 33-letna Edna Kiplagat. Foto: Reuters
Nova in stara svetovna prvakinja v ženskem maratonu je 33-letna Edna Kiplagat. Foto: Reuters
Valeria Straneo in Edna Kiplagat
Italijanka Valeria Straneo je narekovala ritem od štarta do 40 km, ko je končno napadla branilka naslova Edna Kiplagat. Foto: Reuters
Mo Farah
Mo Farah bo glavni favorit tudi v teku na 5.000 metrov. V Moskvi lahko ponovi zlati dvojček iz Londona. Foto: EPA
Ashton Eaton
Svetovni rekorder v deseteroboju Ashton Eaton je prepričljivo dobil teka na 100 m (10,35) in na 400 m (46,02). Foto: EPA
Usain Bolt
Usain Bolt je misli že usmeril k nedelji, ko bo finale na sporedu ob 19.50. Foto: EPA
Prvi zlati odličji Kiplagatovi in Farahu

Maraton, ki je bil prva končna odločitev 14. SP-ja, se je začel ob 14. uri po moskovskem času. Štart in cilj je bil na stadionu Lužniki, na progi ob reki Moskvi vse do Rdečega trga so maratonke naredile tri kroge. Tek je otežila vročina, saj se je temperatura v središču Moskve gibala okoli 30 stopinj Celzija.

Vodila od štarta do 40 km
Že na samem štartu je pobudo prevzela 37-letna Italijanka Valeria Straneo, ki je hitro naredila selekcijo med 77 maratonkami. Straneova na presenečenje številnih ni popuščala in je kot prva pretekla prav vse vmesne čase. Sanjski razplet je Italijanki pokvarila le branilka naslova Edna Kiplagat.

Ubranila naslov iz Daeguja 2011
Kenijska policistka je začela previdno (po 10 km je zaostajala pol minute), nato pa se prebila v vodilno skupino, kjer je tekla vseskozi tik za Straneovo. Dobra dva kilometra pred ciljem je prvakinja iz Daeguja 2011 napadla. Kiplagatova si je hitro pritekla nekaj deset metrov prednosti, zaradi česar si je med zadnjim krogom na stadionu že lahko privoščila slavje, tako da je na koncu s časom 2:25:44 za 13 sekund prehitela Italijanko. Bron je pripadel Japonki Kajoko Fukuši, ki je zaostala natanko dve minuti.

Grandovčeva končala zunaj stadiona
Edina Slovenka Daneja Grandovec je v konkurenci 70 tekmovalk končala na 46. mestu. S časom 3:10:46 je v cilj prišla kot zadnja, 24 atletinj je odstopilo. Grandovčeva, ki je imela ob koncu kar precej težav zaradi bolečin v obeh nogah, je bila med tremi tekmovalkami, ki so za 42 km potrebovale več kot tri ure, zato teka ni končala na stadionu Lužniki kot večina drugih tekmovalk. Zaradi časovne zapore treh ur je opravila dodaten krog, označen s stožci, pred stadionom.

Morala je na kratek pregled
Potem so jo prireditelji dali na voziček in jo odpeljali v medicinski center stadiona, kjer so opravili kratek pregled. Imela je nizek krvni tlak in visok utrip srca, vendar ni potrebovala infuzije in so ji svetovali le nekaj počitka. V precejšnji vročini je odstopila tudi olimpijska zmagovalka, Etiopijka Tiki Gelana.

"S tem, da so mi zaprli cilj na stadionu, se ne morem ravno hvaliti. Zelo sem si želela končati svoj prvi nastop na svetovnem prvenstvu, zato sem skušala zdržati do konca ne glede na vse. Pogoji so bili neznosni, velika vročina in razbeljen asfalt. Na 26 km so se mi pojavile bolečine, ki se vlečejo od poškodbe mišice na nogi, ki mi je preprečevala nastope, saj sem tekmovala prvič po skoraj letu in pol. Potem me je pri 33 km začel boleti še drugi kolk, ki me ni nikoli prej, ker sem očitno več uporabljala nogo, ki me po 26 km še ni bolela. Ritem je bil potem pet minut na kilometer. Še treniram hitreje. Dejala pa sem si, da bom prišla do konca, in tako sem premagala vse, ki jim ni uspelo priti do cilja," je dejala Grandovčeva.

"Bilo je veliko manj gledalcev, kot bi jih kdo pričakoval na SP-ju. Na progi pa sem bila ves čas sama, tudi na postankih ni bilo nikogar iz naše ekipe. To je bil manjši problem, presenetili pa so me nekateri Rusi, ki so me spodbujali in mi kakšno besedo namenili celo v slovenskem jeziku. Trudila sem se, da bi uživala na prvem nastopu na SP-ju, kot so mi svetovali nekateri, ker pa so bile bolečine premočne za kaj takega, to ni bilo mogoče. Ni pa mi žal, da sem prišla v Moskvo, ker si vsak športnik želi nastopiti na SP-ju ali olimpijskih igrah," je dodala Grandovčeva.

Farah se je oddolžil Jeilanu
Mo Farah je leto dni po domačih olimpijskih igrah v Londonu, kjer je osvojil dve zlati medalji, postal še svetovni prvak na 10.000 m. Farah, po rodu iz Somalije, je silovito potegnil v zadnjem krogu in zmagal s časom 27:21,71. Britanec je ugnal Ibrahima Jeilana iz Etiopije (27:22,23) in Paula Tanuija iz Kenije (27:22,61). Jeilan je pred dvema letoma na SP-ju v Daeguju s silovitim finišem v ciljni ravnini prehitel Faraha, ki se je v ruski prestolnici tako oddolžil za poraz iz Južne Koreje.

Petindvajset stadionskih krogov je po 30 letih na SP-ju in drugič v zgodovini najhitreje pretekel predstavnik evropskih držav. Leta 1983, ko je bilo v Helsinkih prvo svetovno prvenstvo, je bil najboljši Italijan Alberto Cova.
Bolt varčeval z močmi
V šprintu na 100 m so dopoldne opravili predteke, popoldne pa je bil na sporedu četrtfinale. Usain Bolt je v sedmi skupini tekel zelo zadržano, a vseeno zanesljivo zmagal z 10,07. Najhitrejši je bil Američan Mike Rodgers (9,98), njegov rojak Justin Gatlin pa je tekel stotinko počasneje. Polfinale in finale bosta na sporedu v nedeljo popoldne.

Maraton (Ž):                          
 1. E. KIPLAGAT      KEN       2:25:44
 2. V. STRANEO       ITA       2:25:58
 3. K. FUKUŠI        JAP       2:27:45
...                                   
46. D. GRANDOVEC     SLO       3:10:46
                      
10.000 m (M):                          
 1. M. FARAH         VB       27:21,71 
 2. I. JEILAN        ETI      27:22,23 
 3. P. TANUI         KEN      27:22,61 
                                       
Deseteroboj, po 1. dnevu:              
 1. A. EATON         ZDA      4502 točk
 2. G. NIXON         ZDA      4493     
 3. M. SCHRADER      NEM      4427     
       

Prvi zlati odličji Kiplagatovi in Farahu