SP v atletiki 2017
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 23 glasov Ocenite to novico!
Usain Bolt
Trenutek, ko je bilo jasno, da Usain Bolt kariere ne bo končal, kot si je želel. Foto: Reuters
VIDEO
Finale moškega štafetnega...
VIDEO
Sprehod skozi kariero Usa...

Dodaj v

Michael Johnson: Bolt se je poslovil leto prepozno

Atleti so se pritoževali nad prestavljanjem finala štafete
13. avgust 2017 ob 08:51
London - MMC RTV SLO

Atletski navdušenci so predzadnji dan svetovnega prvenstva pričakovali zlato slovo Moja Faraha in Usaina Bolta, a razpletlo se je drugače.

Mo Farah je med letoma 2012 in 2016 osvojil vse, kar se je osvojiti dalo - po štiri zlate medalje na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih na pet in deset kilometrov. Na letošnjem prvenstvu je bil že zlat na deset kilometrov, na pol daljši razdalji pa je bil drugi. "Za mano je neverjetno potovanje. Vse, kar sem imel v sebi, sem dal, to je bil moj maksimum," je povedal 34-letni Farah, ki se bo od atletskih stez poslovil 24. avgusta v Zürichu, njegov naslednji cilj pa je maraton.

Že po nekaj korakih začel šepati
Zadnja sobotna odločitev je bila moška štafeta 4 x 100 metrov, kjer so bile vse oči uprte v Usaina Bolta, za katerega je bil to zadnji nastop na atletskih stezah. A 30-letni simbol atletike je po že nekaj korakih začel šepati in odstopil. S tem je konec jamajške prevlade, ki je od leta 2009 dobila prav vse štafete (zlata se je veselila tudi v Pekingu 2008, a je kasneje medaljo izgubila zaradi dopinga Neste Carterja). Stadion je za trenutek onemel, a se nato glasneje veselil zlata domače štafete.

Navijačem posvetil neskončno ljubezen
Bolt se je po tekmi na družbenih omrežjih zahvalil svojim navijačem in jim namenil "neskončno ljubezen". Jamajški zdravnik Kevin Jones je kmalu po zadnjem dejanju razkril, da ni nič resnejšega, da gre le za krč v levi nogi.

Jamajčani jezni na prestavitev štarta
Član jamajške štafete Yohan Blake je krivca za razplet našel v organizatorjih. "Štart je bil prestavljen za deset minut, zadržali so nas za 40 minut, bilo je noro. Predolgo so nas zadrževali, sledile so podelitve medalj. Čakali smo in čakali. Boli me, da se je taka legenda poslovila na tak način," je bil kritičen Blake. S tem se je strinjal tudi Omar McLeod, član prve jamajške štafete, sicer svetovni prvak na visokih ovirah: "Na vse načine smo se trudili, da smo ostali ogreti, vse skupaj je bilo smešno." O podobnem je govoril tudi svetovni prvak Justin Gatlin: "Predolgo so nas zadržali tik pred nastopom, saj smo bili že v tekmovalnih dresih, bilo je mrzlo. Tudi sam sem se ohladil, videl sem druge fante, ki so imeli podobne težave."

Končala se je velika kariera
Osemkratni svetovni prvak Michael Johnson pa je ocenil: "Mislim, da se je Bolt poslovil eno leto prepozno. Žal mi je, da je končal na tak način. Za naš šport je pomenil nekaj neverjetnega." Bolt je v svoji karieri osvojil osem zlatih olimpijskih medalj, 11-krat pa je bil najboljši na svetovnih prvenstvih, sedemkrat je popravljal svetovni rekord.

S. J.
Usain Bolt
Usain Bolt
Usain Bolt
Usain Bolt
Usain Bolt
Usain Bolt
Usain Bolt
Usain Bolt
Prijavi napako
Komentarji
stewie
# 13.08.2017 ob 09:01
Zakaj leto prepozno? Pa saj je še osvojil kolajno, a sedaj pa bo morda pregled nad njegovo kariero kaj manj bleščeč?

Kako se je šele 11 let nazaj od aktivne kariere poslovil Zidane - po vsem, kar je v karieri osvojil, se je zdelo, da se ga bo narod spominjal le po tisti čelni za Materazzija, ampak po par letih se tudi to umakne. Zidane pa sedaj v vlogi trenerja niza še večje uspehe.
Olorin
# 13.08.2017 ob 09:06
Meh, prepozno.... se vedno je ziva legenda. Res skoda za vceraj, ampak se dolgo bo najvecji.
ajdtula
# 13.08.2017 ob 09:32
Če bi Bolt vlekel nastopanje dolgo kot Jure Košir-to bi bilo prepozno
iniesta8
# 13.08.2017 ob 10:37
Bla bla bla...poslovil se je tistem trenutku, ko si je želel. Iz mojega vidika je to vedno prava odločitev. Zakaj bi moral komurkoli karkoli dokazovati z zlatim odličjem. Ta klišejska "za lase privlečena" izjava, da mora športnik prenehati na vrhuncu, mi ni bila nikoli všeč. Po mojem mnenju je pravi čas za upokojitev v trenutku, ko športnik izgubi tisto iskrico in veselje do športa ter obenem telo enostavno ne zmore več.
bob
# 13.08.2017 ob 09:57
Bolt je bil največji promotor atletike v zadnjem obdobju, ki je zaradi dopisniških škandalov izgubila lepoto in priljubljenost.
Hyperion
# 13.08.2017 ob 10:26
"Mislim, da se je Bolt poslovil eno leto prepozno. Žal mi je, da je končal na tak način."
Vem, da ni hotel nič slabega.. samo tole je ponesrečeno povedano. Ocitno morajo sedaj sportniki ravno pravi trenutek zakljuciti kariero.. drugace je vse zaman? In se en dokaz vec, kako ljudje funkcioniramo. Vse kar dajes, ni vredno vec tisti trenutek, ko das slabse.
pr_holistar
# 13.08.2017 ob 10:06
Zakaj prepozno, saj je 5 let mlajši od svetovnega prvaka Gatlina. Je pa res, da ni najbolj pripravljen.
Ska'ara
# 13.08.2017 ob 11:11
Bolt je atletika.

Ko je prišel on, so ljudje začeli (spet) spremljati atletiko.
Bil, in še vedno je, največja zvezda atletike, eden najbolj prepoznavnih športnikov sploh. V svetu profesionalizma je bil svež veter s precej nonšalantnosti.

Glede na vse, kar je naredil za šport, se je še vedno poslovil z medaljo. Koliko je športnikov, ki se poslovijo šele, ko že zdavnaj padejo (Ivica Kostelič).

Ja, ni se poslovil s tremi zlatimi medaljami, je pa še vedno napolnil štadion, ljudje so hoteli biti tam, se v živo posloviti od legende, najboljšega šprinterja v zgodovini.

Vsa čast, da je še prišel, prakktično brez treninga, v slabi formi, tako slabi, da se je odločil, da 200m sploh ne bo tekel. Poslovil se je v velikem slogu, na velikem tekmovanju, ne na neki vaški ligi, kjer je prenos samo v domači državi in pa v Sloveniji. Zakaj pa ne, še malo za sponzorje.

Zakaj bi mu kdorkoli, kdorkoli, očital, da se je prepozno poslovil? Poslovil se je takrat, ko se je odločil, da se mu dokončno ne da več biti Usain Bolt atlet.
Arsenal_fan1
# 13.08.2017 ob 10:51
Se malo pa bo rekord Osovnikarja dovolj za zlato medaljo na SP-ju...Poglejte si case in jih primerjate s tistimi v Beijingu 2008 in Berlinu 2009, na tistih OI in SP je izgledalo kot, da je tek pod 10 sek. enak nedeljskemu sprehodu po parku. Letos pa so se stirje komaj spustili pod deset.
Vipavec
# 13.08.2017 ob 12:01
Zelo sem bil razočaran nad sliko in ekipo ki je skrbelo za sliko.
Brez detajlnih prikazov predaj pri štafeti...Vse zelo od daleč snemano. Boga mati.

Naj se gredo učit v Planico kako se to dela al pa v Zurich.
1a34
# 13.08.2017 ob 10:57
Lance Armstrong je za nekatere še vedno najboljši kolesar........

Ne moreš kar tako brez dokazov posploševati na druge milijarde in milijarde ljudi, ki se rekreativno ukvarjajo s športom, in na milijone in milijone ljudi, ki tekmujejo.

Šport je, globalno gledano, dober in vrednota.
1a34
# 13.08.2017 ob 10:30
Hvala bogu, da se je končno spokal. Meni ta lik Bolta in ta fama okoli Jamajke nikoli ni potegnila, ker so vsi našpricani do vrha in čez. Praktično cela reprezentanca Jamajke je popušila na doping kontrolah, z izjemo Bolta seveda, on je bil prevelik za ta atletski cirkus, medije in sponzorje, da bi smel pasti (kot nekoč Carl Lewis). Da je bila cela ekipa Jamajke organizirana in zgrajena okoli Bolta, dokazujejo tudi rezultati drugih - po skoraj desetletju dominance v šprintu, ko tudi trojne zmage niso bile redkost, je sedaj v vrhu le oviraš McLeod. Končno bo tudi kdo drug dobil malce več prostora, saj ob zmagah Bolta nisi nikoli vedel kdo je drugi, tretji ali četrti, dokler se ni izpisala grafika. Zapomnite si, čez x-let bomo gledali dokumentarce o sistematičnemu dopingu Jamajke, podobno kot danes gledamo dokumentarce o dopingu DDR.

Kr neki.

Bralci naj na internetu bolj pogumno in striktno reagirajo na pisanja, ki se jim ne zdijo resnična.
Ker 99,99% bralcev je zdravorazumskih, in če na internetu preberejo kaj takega, in ne reagirajo, jezo nad takimi zapisi samo držijo v sebi.
Vsak in vsi kot družba smo bolj zadovoljni, če se pove resnica.

Veste kdo lansira vsake toliko časa na internet stavek "Ne hranite trolov."? Troli. Zato, ker ne želijo, da 99,99% zdravorazumskih ljudi na internetu objavlja resnice. K sreči se je zdaj vse skupaj že obrnilo v pravo smer.

Želel sem napisati samo to:

Usain Bolt je eden najboljših športnikov vseh časov.
Vipavec
# 13.08.2017 ob 11:59
Pa naslov v prejšnjem članku popravite ne pa strašit s poškodbo...Krč ga je prijel zaradi neprofesionalnosti organizatorjev.
1a34
# 13.08.2017 ob 11:21
Posameznik v družbi (eden na 10.000 ljudi), ki je nezadovoljen sam s sabo, ker ni srečen, z zavistjo gleda na množice ljudi, ki se navdušujejo nad športnimi vzorniki, zato jim skuša pokvariti njihovo veselje ob športnih uspehih na način, da poskuša lansirati v javnost "trolavost" kao da so vsi športniki dopingirani.
iufhdfewd
# 13.08.2017 ob 10:55
@1a34 "Vsak in vsi kot družba smo bolj zadovoljni, če se pove resnica."

Resnica je relativen pojem in žal mi nimamo dostopa do nje,zato lahko le izražamo svoja mnenja.Ki so pač različna.Brez tega spektra mnenj bi bilo branje komentarjev dolgočasno.
Bivši uporabnik
# 13.08.2017 ob 15:55
Krč ga je prijel? Kaj se je premalo ogreval in se preveč nastavljal kameri in mahal gledalcem? Končno več ne bo tega naduvanca na atletskih stadionih...
evaevi
# 13.08.2017 ob 15:00
Krč je posledica ohlajanja ogretega organizma pred maksimalnim naporom.
To je škandal organizatorjev!
21.12.2012
# 13.08.2017 ob 11:55
boltu vse dobro izven tekmovalne atletike.
Caratero
# 13.08.2017 ob 11:45
Bolt ni Armstrong pač pa Indurain..če smo že pri kolesarskih primerjavah.
Oba imata neverjetne fizične danosti in če kdo bi lahko takšne rezultate dosegal brez dopinga, sta to onadva...nobenega od njiju niso dobili na dopingu, sta pa oba sumljiva...
reneny
# 13.08.2017 ob 11:18
Po bitki je lahko biti general.
Rtvrtv
# 13.08.2017 ob 17:51
Idealen razplet za povratek cez 2 leti.
gkrosl
# 13.08.2017 ob 17:19
Kris@
Za svoja leta (bližam se 40-emu) mi ljudje še vedno prisodijo nekje med 25-28 let, kar mora biti posledica dolgoletnega ukvarjanja z več športi

Lepo, a besede so poceni...
kapljač
# 13.08.2017 ob 13:02
čisto uredu se je poslovil Bolt.
Se je poslovil sedaj, ko je sam tako hotel. In ne kot bi želeli drugi.
S prizorišča je tudi odšel kot vzravnan človek, ki mu je ogromno tega uspelo, in ni odšel kot bi nekateri hoteli, da bi odšel kot " atletski bog", ( Bogovi so namišljene kreature, Bolt pa ostaja z vsemi prednostmi in pomanjkljivostmi človeka kot "velik človek")
Kris
# 13.08.2017 ob 12:19
1a34@ Čestitam. Težko je požreti komentar z argumenti, ne? Etiketa tipa ''trol'' je zate dovolj, heh, zame neovrgljiv dokaz omejenih kapacitet argumentiranja.

Čas bo povedal svoje. Zaslepljene oboževalce Bolta bomo spomnili na njihove neslane komentarje, ko bo udarila doping afera, brez skrbi, ne bomo pozabili. Hkrati pa v skladu z njihovo današnjo arogantno nonšalanco že zdaj ne pričakujemo, da bi v maniri zdravorazumskega odraslega človeka bili sposobni opravičila oziroma vsaj priznanja svoje zmote. Ne, potihnili in poskrili se bodo kot riti, ker to pač so. V navezavi na Bolta bi zagovornike lepih fasad in gnile notranjosti vprašal, če tudi svoje otroke učijo, da je pot do uspeha v redu, tudi če je tlakovana z bližnjicami, goljufijami in prevarami, a v njihovi tipični ignorantski retoriki seveda ne pričakujemo poštenega odgovora. Kako je to vnaprej predvidljivo.

Boltu vsa čast za medalje, najboljši med dopingerji, le da edini med njimi ni padel. Nekoč bo razkrit in številni ljudje, danes njegovi navijači in zagovorniki čistosti, se bodo počutili kot bedaki, vendar so milijoni že kapnili. Športna industrija, menedžerji in mediji z miti in kulti vsemogočnih nadzemeljskih supermanov filajo naivno publiko, ki hlepi po spektaklu. Dokazov za Bolta ta trenutek seveda ni. Najboljši posredni dokazi so ''gnila jajca'' okoli njega in pa znameniti športniki iz preteklosti, podobno superiorni kot Bolt:
- Florence Griffith-Joyner (nikoli pozitivna, umrla 10 let po koncu kariere)
- Carl Lewis (pozitiven l. 1988 pred Seulom, uradno nikoli pozitiven)
- Ben Johnson (pozitiven v Seulu 1988, zlato dali potem Lewisu, heh)
- Marion Jones (uradno nikoli pozitivna, priznala sama)
- Lance Armstrong (uradno nikoli pozitiven, priznal sam)

kar seveda pomeni, da je negativen izid doping testa vreden natančno toliko kot NIČ. In pa dragi Sredinski@, če si ciljal name, na tvojo žalost nisem ne zamaščen ne zavaljen. Za svoja leta (bližam se 40-emu) mi ljudje še vedno prisodijo nekje med 25-28 let, kar mora biti posledica dolgoletnega ukvarjanja z več športi. Ne vem vedno znova privre na dan kliše, če nekdo kritizira športnika mora biti sam nujno zanemarjen debeluh?? Vseeno hvala za skrb, pa lep dan.
sport01
# 13.08.2017 ob 12:07
če je kao Bolt že tako star da mora v pokoj... zakaj noben za Gatlina ne reče, ki je že 35 let star??
1a34
# 13.08.2017 ob 12:03
@artoum
@1a34

Lance Armstrong je za nekatere še vedno najboljši kolesar........

Ne moreš kar tako brez dokazov posploševati na druge milijarde in milijarde ljudi, ki se rekreativno ukvarjajo s športom, in na milijone in milijone ljudi, ki tekmujejo.

---------

ne kapiram .... kaj imajo rekreativci in tekmovalci skupaj s tem, da je za nekatere še vedno najboljši en dopingiranec? kakšen dokaz bi pa rad/a?
pa Armstrong ni edini tak primer.


Želel sem reči, da je narobe, če se izpostavlja nekoga, ki je bil res dopingiran, in se potem implicitno želi natolcevati, da so pa zato itak vsi športniki dopingirani. 99,99% jih ni. Šport je dober.
Vipavec
# 13.08.2017 ob 11:58
Bolt legenda včeraj danes in jutri.
1a34
# 13.08.2017 ob 11:58
@ElderPunk
atletika že zdaj ni na nekem vrhuncu priljubljenosti, brez Bolta bo pa trda predla

Saj je vstopil v naša življenja in je tu, in bo vedno s svojimi uspehi tako kot npr. druge legende na povezavah:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Ol
ympic_medalists_in_athletics_(men)
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Ol
ympic_medalists_in_athletics_(women)
1a34
# 13.08.2017 ob 11:04
@iufhdfewd
Resnica je relativen pojem in žal mi nimamo dostopa do nje,zato lahko le izražamo svoja mnenja.Ki so pač različna.Brez tega spektra mnenj bi bilo branje komentarjev dolgočasno.

Bolje, da milijon ljudi izrazi svoje resnice na internetu (hitro ugotovijo, da je veliko resnic skupnih) kot pa da npr. 1 človek s svojimi desetimi trolovskimi računi manipulativno želi prepričati ostalih milijon ljudi kao da je to njihova resnica.
artoum
# 13.08.2017 ob 10:17
tale atletika in kolesarjenje in še nekaj drugih športov. to vedno igrajo dve tekmi hkrati. tiste obične tekne in tekme z doping kontrolami.

sploh pa morajo pazit , da se komu ne zamerijo. tako, kakor Maradona , ko so ga na koko šli testirat sredi SP.
Geres*
# 13.08.2017 ob 10:08
Bolt je atletko preblizal sirsi mnozici. S svojim znacajem je privabil ljudi, ki sicer atletike niso spremljali. Gotovo je navdusil stevilne mlade za ukvarjanje z atletiko.

Gotovo bi se bilo lepse posloviti na drugacen nacin, a kot je zapisal stewie to bo slo v pozabo. Njegova dominacija pac ne. Srecno, Bolt, in hvala za stevilne lepe trenutke.
gkrosl
# 13.08.2017 ob 17:57
šemenko

# 13.08.2017 ob 15:55
Prijavi neprimerno vsebino Krč ga je prijel? Kaj se je premalo ogreval in se preveč nastavljal kameri in mahal gledalcem? Končno več ne bo tega naduvanca na atletskih stadionih...


Ne, "torn hamstring."
Malo se pozanimaj preden pljuvaš.
1a34
# 13.08.2017 ob 17:55
@Mommy_Kitty
Je pa nekaj jasno kot beli dan, nikoli mi ni bil všeč, saj se niti približno ni obnašal kot profesionalna oseba, in je dejansko dajal slab vtis na mladino s tem ko je po svetu uganjal norčije in neumnosti namesto da bi se posvečal treningom.

Želiš reči da je dobro treniral (kar kažejo njegovi uspehi), poleg tega pa se je znal zabavati in uživati v življenju. To je ja dobra kombinacija! Dobro za njega.
Mommy_Kitty
# 13.08.2017 ob 16:51
Je zelo zanimovo, da je samo Bolta pestilo prijemanje krča v nogi, ko pa je bilo za vse tekmovalce enako, ali pa je mogoče samo odigral poškodbo, ko je uvidel, da ne bo mogel do medalje? Glede dopinga ne moremo govoriti, ker ga uradno nikoli niso ujeli na poživilih, kaj bo prinesla prihodnost še ne vemo, a najverjetneje nič tako kot pri mnogih pred njim, ki so bili v trenutku svojega vrhunca glavna zvezda atletike.
Je pa nekaj jasno kot beli dan, nikoli mi ni bil všeč, saj se niti približno ni obnašal kot profesionalna oseba, in je dejansko dajal slab vtis na mladino s tem ko je po svetu uganjal norčije in neumnosti namesto da bi se posvečal treningom.
medic
# 13.08.2017 ob 14:05
Bolt je v mojem srcu večni zmagovalec, zame najbolj karizmatičen in simpatičen atlet, kar jih poznam.
1a34
# 13.08.2017 ob 12:31
@Kris

Moti me le posamičnen nezdrav poskus insinuiranega lansiranja korelacije, da kdor je dober, goljufa.
artoum
# 13.08.2017 ob 12:14
@1a34

ja OK prav :) niso vsi dopingirani.

99,99% jih ni.
če bi jih presenetil , bi se še sami športniki pred kamero smejali......
severnik
# 13.08.2017 ob 11:33
Po bitki spet vsi generali...,
1a34
# 13.08.2017 ob 11:28
@renemy
Po bitki je lahko biti general.

Resnice v družbi so najbolj stvar sedanjosti, ne prihodnosti.
Sredinski
# 13.08.2017 ob 11:28
Zdi se mi, da po Boltu udrihajo le kakšni zavaljeni in zamaščeni 'kavčarji'.

Mirno lahko rečemo, da je Bolt gotovo bil eden največjih atletov vseh časov!
pazi_mina
# 13.08.2017 ob 10:39
Ponovno gledam ponovitev...and the Oskar goes to...snajperist v publiki, ki je Bolta zadel v stegno
sik
# 13.08.2017 ob 11:58
Pa še prav je povedal.
Ima malo bolj malo v...pač.
artoum
# 13.08.2017 ob 11:49
@1a34

Lance Armstrong je za nekatere še vedno najboljši kolesar........

Ne moreš kar tako brez dokazov posploševati na druge milijarde in milijarde ljudi, ki se rekreativno ukvarjajo s športom, in na milijone in milijone ljudi, ki tekmujejo.

---------

ne kapiram .... kaj imajo rekreativci in tekmovalci skupaj s tem, da je za nekatere še vedno najboljši en dopingiranec? kakšen dokaz bi pa rad/a?
pa Armstrong ni edini tak primer.
artoum
# 13.08.2017 ob 10:49
Lance Armstrong je za nekatere še vedno najboljši kolesar........
Fs
# 13.08.2017 ob 15:56
Osramotil je celo Jamajko.
Naši komentatorji pravijo, da je vse v glavi. Naj mu že enkrat priskrbijo psihologa.
slovenka333
# 13.08.2017 ob 14:54
Jao, jao, na zadnji tekmovalni dan kariere ga krč zagrabi v nogo, jao, jao!
iufhdfewd
# 13.08.2017 ob 13:28
Sem imel prav slab občutek ko je pred tekom je raje "afne guncal" namesto da bi poskakoval in se pretegoval oziroma ogreval.
gorenc007
# 13.08.2017 ob 12:54
še poškodbo ne zna dobr odigrat...........
ElderPunk
# 13.08.2017 ob 11:40
atletika že zdaj ni na nekem vrhuncu priljubljenosti, brez Bolta bo pa trda predla
patriot44x2
# 13.08.2017 ob 11:05
Ni dopinga in se mu ne da več tečt.
SP v atletiki 2017
Andrej Stare ocenil SP v Londonu 00:01:50, 14.08.2017
Zadnji dan SP-ja v atletiki 00:01:14, 13.08.2017
Finale moške štafete 4 x 400 m 00:07:57, 13.08.2017
Finale ženske štafete 4 x 400 m 00:07:42, 13.08.2017
Prvi poraz Faraha po osmih letih 00:01:35, 12.08.2017
Sprehod skozi kariero Usaina Bolta 00:02:37, 12.08.2017
V petek v Londonu blestela dekleta 00:01:26, 12.08.2017
Tek Agate Zupin v polfinalu SP-ja 00:05:34, 08.08.2017
Semenya: Nimam časa za neumnosti 00:01:47, 08.08.2017
McLeod: To zmago posvečam Boltu 00:01:08, 08.08.2017
Zupinova presenetljivo v polfinale 00:00:55, 07.08.2017
Svetovno prvenstvo v atletiki
link
Marija Šestak se lahko brona veseli deset let po Osaki
58
18. avgust 2017 ob 14:53 Ruska atletinja Ana Pjatih si je zaradi jemanja prepovedanih poživil prislužila štiriletni suspenz, vzeli pa ji bodo tudi bron s svetovnega prvenstva v Osaki.
Več novic ...
Kazalo