Hamilton je v dežju za las zgrešil ograjo in se na koncu veselil tretje letošnje zmage. Foto: Reuters
Hamilton je v dežju za las zgrešil ograjo in se na koncu veselil tretje letošnje zmage. Foto: Reuters
Lewis Hamilton
Hamilton je prekinil štiriletno vladavino Ferrarija v Spaju in prevzel vodstvo v skupnem seštevku pred Webbrom za tri točke. Foto: Reuters
Sebastian Vettel
Vettel bo skušal 13. letošnjo dirko čim hitreje pozabiti; tretjič v tej sezoni je ostal brez točk. Foto: Reuters
Rubens Barrichello
Jubilejna 300. dirka Barrichella se je hitro končala. Foto: Reuters

Mark Webber je Red Bullu na eni najzahtevnejših in najdaljših stez v koledarju formule ena na kvalifikacijh zagotovil že 12. 'pole position' v letošnji sezoni, a ga je zapravil že na štartu. Na prvo mesto je švignil Hamilton (McLaren), Robert Kubica v renaultu je s tretjega napredoval na drugo mesto.

Rubens hitro končal jubilejno dirko
Fernando Alonso, ki je za 10. mesto na kvalifikcijah okrivil slabo strategijo pnevmatik pri Ferrariju, je bil še bolj jezen, ko je vanj ob koncu prvega kroga - ravno tedaj je začel rahlo padati dež - priletel Rubens Barrichello.

Brazilec je končal svojo jubilejno 300. dirko, Španec pa je zapeljal v bokse in si nadel pnevmatike za mokro stezo, drugi dirkači so ostali na 'suhih' pnevmatikah. Na stezo je zapeljal varnostni avto. Po njegovem umiku nekaj krogov pozneje je Vettel ugnal Kubico, Hamilton pa je začel bežati in graditi lepo prednost.

Vettel je kmalu ujel drugouvrščenega Buttna, ki je imel malce poškodovano prednje krilce, a nikakor ni mogel mimo. Red bull ni v najboljši formi, kar je dokazal tudi Webber, ki ni mogel mimo Kubice.

Vitalij Petrov (Renault) je v 11. krogu prehitel Nica Rosberga (Mercedes), ki ga je takoj nato ugnal še njegov moštveni kolega Michael Schumacher, s katerim sta rahlo zadela s pnevmatikama. Nemec, zaradi nevarne vožnje na VN-ju Madžarske na kvalifikacijah kaznovan z desetimi mesti pribitka, je štartal z 21. mesta.

Vettel trčil v Buttna in Liuzzija...
Vettel je v 17. krogu v Buttnovem zavetrju izgubil nadzor nad svojim dirkalnikom in od strani trčil v Britanca, za katerega je bilo dirke konec. "Menim, da sem dobro in pravično branil svoje mesto. Ne vem, kaj je počel Sebastian. To je velik udarec, zelo sem razočaran," je po incidentu povedal aktualni svetovni prvak. Nemec se je odvlekel do boksa in padel na 11. mesto, nato pa je bil kaznovan z vožnjo skozi bokse. Vettel je ob prehitevanju Vitantonia Liuzzija trčil z dirkačem Force Indie in predrl pnevmatiko ter moral na ponoven obisk boksov. Hamilton si je medtem nabiral tako veliko prednost, da je tudi po postanku v 24. krogu prišel na prvo mesto.

... v boksih trčil z Alonsom ...
Deset krogov pred koncem je znova začelo deževati. Hamilton je zapeljal na pesek ob stezi, a se je izvlekel. Kubica in Webber sta se mu zelo približala. Večina je prišla v boks, kjer sta imela bližnje srečanje s kolesi Alonso in Vettel. Renaultove težave med postankom Kubice je izkoristil Webber in prišel pred njega.

Alonso se je zavrtel
Na mokrih pnevmatikah je bil Webber hitrejši od Hamiltona, njegova prednost se je začela topiti. Alonso je v 38. krogu uničil trdo delo, ko se je iz ozadja prebijal v ospredje; zavrtel se je (zapeljal je na robnik) ob izvozu iz Les Combesa in obstal na stezi, na katero je moral zaradi ustavljenega ferrarija varnostni avto. Tri kroge pred koncem se je umaknil. Rosberg je ugnal Schumacherja, ki je padel na 7. mesto, v ospredju pa ni bilo sprememb. Na koncu je bil Webber lahko zelo zadovoljen z drugim mestom, saj mu je še v prvem ovinku po štartu kazalo veliko slabše. Manj zadovoljen z izidom svoje 100. dirke v formuli ena je zagotovo Red Bull, saj je Vettel s 15. mestom ostal brez točk.

Webber vesel 2. mesta
"Fantastičen konec tedna in res težka dirka. Vesel sem, da sem tekmo končal na najvišji stopnički. Bilo je res težko in na koncu sem pazil le še na dirkalnik, vozil zadržano in si želel, da se mi do cilja kaj ne zgodi," je bil zmage, prve v Belgiji, vesel Hamilton. "Na današnji dirki bi glede na vse zaplete lahko ostal tudi brez točk. Tudi točke za drugo mesto so tokrat res veliko vredne. Lewis si je zaslužil zmgo, opravil je odlično delo," je priznal Webber.

Hamilton je prevzel vodstvo v skupnem seštevku pred Webbrom, preostala trojica - Vettel, Button in Alonso -, ki je bila pred 13. dirko sezone znotraj 20 točk zaostanka za vodilnim, pa je brez osvojenih točk povečala zaostanek.

Naslednja dirka bo 12. septembra v Monzi.

Končni vrstni red (44/44):            
1. L. HAMILTON McLaren 1:29:04,268
2. M. WEBBER Red Bull +1,571
3. R. KUBICA Renault 3,493
4. F. MASSA Ferrari 8,264
5. A. SUTIL Force India 9,094
6. N. ROSBERG Mercedes 12,359
7. M. SCHUMACHER Mercedes 15,548
8. K. KOBAJAŠI BMW Sauber 16,678
9. V. PETROV Renault 23,851
10. V. LIUZZI Force India 34,831
...
15. S. VETTEL Red Bull 1 krog

Odstop: Barrichello (2. krog), B. Senna
(6. krog), Button (17. krog),
Alonso (38. krog)
 

SKUPNI VRSTNI RED (13/19)          
Vozniki:
1. L. HAMILTON McLaren 182
2. M. WEBBER Red Bull 179
3. S. VETTEL Red Bull 151
4. J. BUTTON McLaren 147
5. F. ALONSO Ferrari 141
6. F. MASSA Ferrari 109
7. R. KUBICA Renault 104
8. N. ROSBERG Mercedes 102
9. A. SUTIL Force India 45
10. M. SCHUMACHER Mercedes 44

Moštva:
1. RED BULL 330
2. McLAREN 329
3. FERRARI 250
4. MERCEDES 146
5. RENAULT 123