Bernie Ecclestone je tržne pravice za formulo ena kupil že leta 1977. Foto: EPA
Bernie Ecclestone je tržne pravice za formulo ena kupil že leta 1977. Foto: EPA

vedno vodil posel", je zapisano v izjavi za javnost.

Sodišče v Münchnu je danes potrdilo obtožnico zoper 83-letnega Britanca zaradi suma, da je podkupil člana uprave bavarske deželne banke. Sojenje se bo začelo konec aprila.

Državno tožilstvo trdi, da je Ecclestone leta 2006 ob prodaji deleža v formuli 1 bavarski banki od Gerharda Gribkowskyja prejel 66 milijonov dolarjev, nato pa mu je vrnil 44 milijonov. S tem naj bi Ecclestone po mnenju tožilstva dosegel, da je delež prodal tistemu partnerju, ki si ga je izbral sam. Gribkowsky je bil zaradi teh denarnih transakcij leta 2012 že obsojen na osem let in pol zaporne kazni.

Ecclestone je vse očitke do zdaj zavračal in trdil, da nikoli ni storil česa nezakonitega. A sodišče je že ob obsodbi Gribkowskyja poudarilo, da je bančnika v zločin napeljal prav Ecclestone, zanimivo pa je, da bo sojenje tokrat vodil isti sodnik.

Za Bernieja Ecclestona velja, da je iz formule 1 naredil milijardni posel in ob tem dobro zaslužil tudi sam. Marketing v kraljevem avtomobilskem tekmovanju vodi že skoraj štiri desetletja. Bil je tudi med glavnimi pobudniki, da se je del tekmovanj formule 1 preselil v Azijo, saj je evropskim prirediteljem začelo zmanjkovati sredstev za organizacijske pravice.