Max Verstappen je takole napadel Lewisa Hamiltona in si po Barceloni 2016 privozil drugo zmago v karieri formule 1. Foto: Reuters
Max Verstappen je takole napadel Lewisa Hamiltona in si po Barceloni 2016 privozil drugo zmago v karieri formule 1. Foto: Reuters
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton je, v celoti gledano, z izkupičkom vikenda lahko zadovoljen. Foto: Reuters
Deček je postal mož

Verstappen je kmalu po štartu dirke izkoristil deloma izpraznjeno prvo vrsto in se s tretjega mesta prilepil na zadek sobotnega zmagovalca kvalifikacij Lewisa Hamiltona ter v četrtem krogu tudi švignil mimo njega. Nazaj se ni več oziral in pred vodilnim v skupnem seštevku držal varnih skorajda deset sekund prednosti do cilja. Hamilton je na koncu zasedel drugo mesto in prekinil zmagoviti niz v prvenstvu, tretji je bil Daniel Ricciardo, ki je v zaključku dirke mojstrsko za seboj zadrževal Vettla.

Po super dirki Vettel svoj dirkalnik spektakularno razbil
Razlog, zakaj je bila prva vrsta izpraznjena, je v novih tehničnih težavah Ferrarija. Drugi s sobotnih kvalifikacij Kimi Räikkönen je namreč še pred krogom za ogrevanje svojega ferrarija zaradi težav s turbopolnilnikom parkiral v garaži in se iz nje ni več vrnil. Italijanskega velikana so tehnične težave spremljale praktično ves konec tedna. Vettel je imel težave s pogonskim agregatom že v kvalifikacijah in je zaradi menjave motorja štartal z zadnjega mesta, a je z briljantno vožnjo "rešil" ta konec tedna za Ferrari in napredoval za kar 16 mest - z 20. na četrto mesto. V boju za naslov svetovnega prvaka je Hamilton prednost pred Nemcem povečal za šest točk na 34. Ob vseh Ferrarijevih peripetijah ta konec tedna pa bi bilo lahko še veliko slabše ... Za piko na i je Vettel po koncu dirke nekoliko neprevidno ob trku z Lancom Strollom svoj dirkalnik spektakularno razbil, tako da se z njim ni več mogel vrniti v garaže. V preostanku sezone bo moralo vse iti njemu v prid, če se želi resno približati Hamiltonu.

"Videl sem, da ima Hamilton težave z oprijemom"
"Na začetku se je avto odlično obnašal, videl sem, da ima Hamilton težave z oprijemom, zato sem to izkoristil. Veliko več je imel za izgubiti od mene, kar se tiče skupnega seštevka. Od takrat naprej sem vozil svojo dirko. Izredno težka dirka in neverjeten občutek ob zmagi,"
je dejal Verstappen, ki je imel v dozdajšnjih 14 dirkah kar sedem odstopov. "Vse čestitke Maxu, vse najboljše, opravil je odlično delo. Dirka je bila težka, oni so bili ves čas v prednosti pred nami. Počutim se dobro, ampak moramo popraviti nekaj stvari na avtu. Moramo se boriti," pa je bil zadovoljen Hamilton.

Dirka v Sepangu je bila zadnja na tem dirkališču, saj prihodnje leto VN-ja Malezije ne bo na koledarju SP-ja. VN Malezije je bila na koledarju formule 1 od leta 1999. Naslednja dirka bo že prihodnjo nedeljo v Suzuki.

VN Malezije, Sepang                    
Končni vrstni red (56/56):             
 1. M. VERSTAPPEN Red Bull  1:30:01,290
 2. L. HAMILTON   Mercedes      +12,770
 3. D. RICCIARDO  Red Bull       22,519
 4. S. VETTEL     Ferrari        37,362
 5. V. BOTTAS     Mercedes       56,021
 6. S. PEREZ      Force India  1:18,630
 7. S. VANDOORNE  McLaren        1 krog
 8. L. STROLL     Williams       1 krog
 9. F. MASSA      Williams       1 krog
10. E. OCON       Force India    1 krog
                                       
Odstop: Räikkönen, Sainz               

Skupni vrstni red (15/20)             
Dirkači:                              
 1. L. HAMILTON    Mercedes        281
 2. S. VETTEL      Ferrari         247
 3. V. BOTTAS      Mercedes        222
 4. D. RICCIARDO   Red Bull        177
 5. K. RÄIKKÖNEN   Ferrari         138
 6. M. VERSTAPPEN  Red Bull         93
 7. S. PEREZ       Force India      76
 8. E. OCON        Force India      57
 9. C. SAINZ       Toro Rosso       48
10. N. HÜLKENBERG  Renault          34
                                      
Moštva:                               
 1. MERCEDES    503  5. WILLIAMS    65
 2. FERRARI     385  6. TORO ROSSO  52
 3. RED BULL    270  7. RENAULT     42
 4. FORCE INDIA 133  8. HAAS        37
Deček je postal mož