Pastorju Maldonadu se je po prvem
Pastorju Maldonadu se je po prvem "polu" v karieri ponudila še imenitna priložnost, da odličen konec tedna v Barceloni krona še z zmago. Foto: Reuters
Hamilton s prvega na zadnje mesto

Na prvi evropski dirki v novi sezoni bo tako z najboljšega štartnega položaja začel presenetljivi Pastor Maldonado, za katerega bo to sploh prvi "pole" v karieri in prvi za Williams po letu 2010, prvo vrsto pa bo dopolnil še Fernando Alonso. Hamiltonu je najhitrejši krog uspel prav v zadnjem poskusu, a je ob koncu kvalifikacij svoj dirkalnik ustavil na nepravem mestu.

Whitmarsh: Ustavil se je zaradi tehničnih težav
Vodja McLarna Martin Whitmarsh je zagotovil, da je imel Hamilton v svojem dirkalniku še 1,3 litra goriva (po pravilih ga mora biti na voljo za analizo vsaj en liter) in da je ustavil po navodilih iz boksov zaradi tehničnih težav, vendar nadzornikov dirke očitno ni prepričal.

Hamilton zdaj pred misijo nemogoče
"Član ekipe je dal premajhno količino goriva v dirkalnik, zato se je ta ustavil še na progi, da bi lahko zagotovili dovolj veliko količino za analizo. To je bila kršitev tehničnih pravil formule 1, zato tekmovalcu niso priznani njegovi izidi," je zapisano v uradni obrazložitvi. Hamilton bo štartal iz zadnje vrste, o prvi zmagi v novi sezoni pa zdaj verjetno lahko le sanja. V zadnjih 21 letih noben dirkač ni slavil v Barceloni, če je bil pred dirko uvrščen nižje od tretjega mesta.

Hamilton: Eden najboljših krogov sploh
"Mislim, da mi je uspel eden najboljših krogov sploh. To mesto je bilo vedno sijajno zame," je poudaril Hamilton, ko je še menil, da je 150. prinesel McLarnu najboljši štartni položaj pred dirko formule 1.

Več novic o formuli ena najdete na posebnem MMC-jevem portalu.

Vettel šele s sedmega mesta
Tik za najboljšo dvojico sta se zvrstila Lotusova dirkača Romain Grosjean in Kimi Räikkönen. Vodilni v svetovnem prvenstvu in branilec naslova Sebastian Vettel je zasedel šele sedmo mesto. Jenson Button bo začel kot 10. Dirka je na sporedu v nedeljo ob 14.00.

Včeraj je bil v sončni Barceloni najhitrejši Jenson Button, najboljši izid sobotnega prostega treninga pa je postavil lanski zmagovalec preizkušnje Vettel.


VN Španije, Barcelona
Izidi kvalifikacij/št. mesta:         
1. P. MALDONADO Williams
2. F. ALONSO Ferrari
3. R. GROSJEAN Lotus
4. K. RÄIKKÖNEN Lotus
5. S. PEREZ Sauber
6. N. ROSBERG Mercedes
7. S. VETTEL Red Bull
8. M. SCHUMACHER Mercedes
9. K. KOBAJAŠI Sauber
10. J. BUTTON McLaren
...
24. L. HAMILTON * McLaren
* - zaradi premajhne količine goriva v
vozilu bo dirko začel kot zadnji
Hamilton s prvega na zadnje mesto