Mika Häkkinen je v Adelajdi leta 1995 utrpel hude poškodbe glave, a je na veliko srečo popolnoma okreval, za nameček je pozneje postal še dvakratni svetovni prvak. Foto: EPA
Mika Häkkinen je v Adelajdi leta 1995 utrpel hude poškodbe glave, a je na veliko srečo popolnoma okreval, za nameček je pozneje postal še dvakratni svetovni prvak. Foto: EPA
Posnetek Bianchijeve hude nesreče

Stanje Julesa Bianchija po hudi nesreči na nedeljski dirki za VN Japonske v Suzuki še vedno ostaja kritično, je v sporočilu za javnost zapisala njegova družina in potrdila, da je na Japonsko na stroške Ferrarija pripotoval tudi zelo spoštovani nevrokirurg Alessandro Frati.
Häkkinen dobro ve, kaj lahko pretrpi dirkač v nesrečah na dirkah formule ena in po njih. Sam je doživel hudo nesrečo leta 1995 v Adelajdi, ko je zaradi počene gume 'letel' proti zaščitni ogradi.
Ogromno časa za okrevanje
Po nesreči so se bali, da bodo poškodbe glave pustile trajne posledice, Finec je nekaj časa preživel tudi v komi, a je nato popolnoma okreval in kariero sklenil z dvema naslovoma svetovnega prvaka. "Poškodbe glave so najhujše. Ko pride do tovrstnih poškodb, dirkač ne bo okreval z danes na jutri. Za zdaj še nimamo vseh podatkov, kaj se je točno zgodilo, a iz lastnih izkušenj lahko povem, da so poškodbe glave izjemno hude," je dejal Häkkinen in nadaljeval: "Sam sem potreboval ogromno časa za okrevanje, saj sem imel počeno lobanjo. Kirurgi so morali najprej omejiti otekanje možganov in zmanjšati hematom. Po operativnem posegu pa se začne dolga in težka pot okrevanja."
Preveriti morajo vse funkcije
46-letnik, ki je v formuli ena zbral 20 zmag, je poudaril, da je imel srečo, da je reševalno vozilo na kraj nesreče prispelo zelo hitro in ga v samo petih minutah prepeljalo v bolnišnico, kjer so bili na voljo specialisti s področja možganskih poškodb. "Po takšni poškodbi te morajo najprej zdravniki v celoti pregledati, preveriti vse funkcije, saj le tako lahko vidijo, za kakšno poškodbo možganov gre in kateri del je najbolj prizadet. To vsekakor ni prijetno, daleč od tega - a vseeno moraš to prebroditi," je še pojasnil in sklenil: "Žal mi je za nesrečo v Suzuki. Dobro vem, kaj prestajajo navijači in družina Julesa. Gre za zares grozen položaj."

Häkkinenova nesreča v Adelajdi leta 1995

Posnetek Bianchijeve hude nesreče