Lewis Hamilton po zmagi v Mehiki v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena za moštevnim kolegom Nicom Rosbergom zaostaja le še za 19 točk. Foto: Reuters
Lewis Hamilton po zmagi v Mehiki v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena za moštevnim kolegom Nicom Rosbergom zaostaja le še za 19 točk. Foto: Reuters
false
Lewis Hamilton se je na začetku dirke znašel v zagati, a je uspel obdržati vodilni položaj. Foto: Reuters
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel je besnel v zaključku dirke nad Maxom Verstappnom, na koncu je bil zadovoljen, da so mu za zeleno mizo dodelili tretje mesto. Foto: Reuters
Hamilton znižal zaostanek, Vettel padel na 5. mesto
Lewis Hamilton: V Mehiki je najboljše vzdušje

Britanec ni imel pravega tekmeca. Resda je v prvem delu dirke Sebastian Vettel dirkal odlično, lepo je nadzoroval obrabo gum in zdelo se je, da utegne Ferrari z drugačno taktiko presenetiti konstruktorske prvake, a Mercedes je bil znova premočen. Nova dvojna zmaga za moštvo iz Brackleyja. Tretje mesto je "menjalo lastnika", na koncu se lahko odra za zmagovalce veseli Daniel Ricciardo v Red Bullu, ki je ciljno črto prečkal peti.

V mehiški prestolnici je Hamilton dosegel 51. zmago v karieri, s čimer se je na večni lestvici izenačil z legendarnim Alainom Prostom. Pred 31-letnikom iz Stevenagea je zdaj le še Michael Schumacher, ki je na najvišjo stopničko stopil kar 91-krat.

Mercedesa na začetku zapeljala s steze
Dirko je malenkost bolje začel Rosberg, a se je Hamilton še pravočasno pobral in zadržal vodstvo. Britanec je začel pred prvim zavojem prepozno zavirati, zaradi česar mu je zablokiralo sprednjo desno gumo, prisiljen je bil zapeljati s proge, a se je nanjo vrnil še vedno kot vodilni. Težave je imel tudi Rosberg, ki je v prvem zavoju rahlo trčil v Verstappna in zapeljal s steze. Tudi on svojega mesta ni izgubil. Komisarji so dogodek vzeli pod drobnogled, a se niso odločili za naknadno kazen. Na progo je sicer zapeljal varnostni avtomobil, potem ko je Pascal Wehrlein odstopil po trku z Estebanom Gutierrezom. Umaknil se je pred začetkom 4. kroga.

Verstappen razbesnel Vettla
Hamiltonova zmaga praktično nikoli ni bila ogrožena. Zato pa je bilo dosti bolj zanimivo v boju za ostali mesti na odru za zmagovalce. V 50. krogu je Verstappen z drznim prehitevalnim manevrom v četrtem zavoju napadel Rosberga, a se mu napad ni izšel, zablokiralo mu je gume, zapeljati je moral s steze, Nemec pa je svoj položaj obdržal. Vroče je bilo predvsem v zaključku dirke, ko je v 68. krogu Verstappen v prvi zavoj zapeljal prepozno in vnovič zapeljal s steze. Četrtouvrščeni Vettel je bil prepričan, da bi mu moral Nizozemec prepustiti tretje mesto. Ko se to ni zgodilo, se je po radijski zvezi usul plaz kletvic čez mladega dirkača, tudi čez vodjo dirke Charlieja Whitinga.

Vettel se ni dolgo veselil 3. mesta
Ne le da ni zapeljal na tretje mesto, skoraj bi izgubil še četrti položaj - v 70. krogu je Vettla po koncu štartno-ciljne ravnine po zunanji strani napadel še Daniel Ricciardo. Ponovila se je zgodba iz lanske sezone, ko sta omenjena dirkača trčila v prvem krogu mehiške dirke, le da sta jo tokrat oba odnesla brez težav (lani je trk Vettlu predrl gumo). Hamilton, Rosberg in Verstappen so dirko končali na prvih treh mestih, a kaj hitro po koncu so se komisarji za zeleno mizo odločili, da 19-letnika kaznujejo s pribitkom petih sekund. A tudi Vettla je doletela kazen in se ni dolgo veselil tretjega mesta. Zaradi nevarnega manevra v dvoboju z Ricciardom (sprememba smeri ob zaviranju) je dobil desetsekundno kazen, kar ga uvršča na peto mesto, takoj za Verstappna. Zadnje mesto na odru za zmagovalce je tako zapolnil Daniel Ricciardo.

Dirka za VN Mehike, Ciudad de Mexico

Končni vrstni red (71 krogov):        
 1. L. HAMILTON   Mercedes 1:40:31,402
 2. N. ROSBERG    Mercedes      +8,354
 3. D. RICCIARDO  Red Bull      20,858
 4. M. VERSTAPPEN Red Bull      21,323
 5. S. VETTEL     Ferrari       27,313
 6. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari       49,376
 7. N. HÜLKENBERG Force India   58,891
 8. V. BOTTAS     Williams    1:05,612
 9. F. MASSA      Williams    1:16,206
10. S. PEREZ      Force India 1:16,798
                                      
Skupno, vozniki (19/21):              
 1. N. ROSBERG    Mercedes    349 točk
 2. L. HAMILTON   Mercedes    330     
 3. D. RICCIARDO  Red Bull    242     
 4. S. VETTEL     Ferrari     187     
 5. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari     178     
 6. M. VERSTAPPEN Red Bull    177     
 7. S. PEREZ      Force India  85     
 8. V. BOTTAS     Williams     85     
 9. N. HÜLKENBERG Force India  60     
10. F. ALONSO     McLaren      52     
                                      
Konstruktorji:                        
 1. MERCEDES                  679     
 2. RED BULL                  427     
 3. FERRARI                   365     
 4. FORCE INDIA               145     
 5. WILLIAMS                  136     
Hamilton znižal zaostanek, Vettel padel na 5. mesto
Lewis Hamilton: V Mehiki je najboljše vzdušje