Lewis Hamilton je zmagal tretjič v letošnji sezoni. Foto: Reuters
Lewis Hamilton je zmagal tretjič v letošnji sezoni. Foto: Reuters
Max Verstappen
Dirkača Red Bulla sta nastopila v posebnih kombinezonih. Foto: EPA
Ferrari
Po odstopu Sebastiana Vettla je moštvenega kolega v skupnem seštevku ujel Kimi Räikkönen. Foto: EPA
Po drami VN Avstrije Hamiltonu

Hamilton je po zunanji strani skušal pred zavojem prehiteti Rosberga, ki je bil v boljšem položaju na notranji strani, a je vseeno trčil v sovoznika pri Mercedesu. Aktualni svetovni prvak je zapeljal s steze, a je lahko nadaljeval, Rosberg, ki je lani slavil na VN-ju Avstrije, pa je s poškodovanim prednjim krilcem izgubil celo stopničke. Prehitela sta ga še nizozemski najstnik Max Verstappen, ki je na domači dirki osrečil Red Bull, in Kimi Räikkönen, ki je s Ferrarijem prišel v cilj tik za Verstappnom.

Takoj po dirki so iz garaže Hamiltonu dejali: "To ni rezultat, ki smo ga želeli." Britanski dirkač je odgovoril: "Bil sem na zunanji strani. Nisem se jaz zaletel." Na odru za zmagovalce pa je dodal: "Naredil je napako v prvem zavoju in dobil sem priložnost za napad v drugem ovinku. Pustil sem veliko prostora po notranji strani. Verjetno je pogledal naprej in se zaletel vame." Rosberg je po dirki povedal, da je imel nekaj težav z zavorami: "Šel sem malce predaleč, ampak bil sem na notranji strani in tako narekoval smer, zato sem bil presenečen, da je Lewis zavil in povzročil trk. Neverjetno."

Po tekmi sta Hamilton in Rosberg nestrpno čakala končno odločitev tekmovalnih komisarjev. Po treh urah pol so ti ugotovili, da je krivec za nesrečo Rosberg, ki pa je imel srečo, saj so ga kaznovali le s pribitkom desetih sekund, in vrstni red je ostal nespremenjen.

Vettlu razneslo gumo
Hamilton je na štartu zadržal vodilni položaj s kvalifikacij, zelo slabo pa je dirko začel Nico Hülkenberg, ki je začel v isti vrsti z Britancem, v prvi zavoj pa je zavil šele peti. Jenson Button je smuknil na drugo mesto, Räikkönen na tretjega, pred Hülkenberga se je vrinil še Ricciardo. Hamilton se je znašel v odličnem položaju, drugouvrščeni Button je Räikkönena dolgo zadrževal za seboj, Fincu je svetovnega prvaka iz leta 2009 uspelo prehiteti šele v 7. krogu.

Rosberg, ki je hitro nadoknadil zaostanek po pribitku petih mest zaradi menjave menjalnika, je v 11. krogu opravil prvo menjavo. Hamilton je v boks zavil 11 krogov pozneje, a se mu je postanek ponesrečil, saj se je zataknilo pri menjavi zadnje leve gume. Na stezo se je vrnil za Rosberga. V 27. krogu je Sebastianu Vettlu, ki je praznoval 29. rojstni dan, na štartno-ciljni ravnini razneslo zadnje desno gumo, zaradi česar je na stezo zapeljal varnostni avtomobil. Po polovici dirke je vodil Rosberg pred Hamiltonom in Verstappnom.

Rosberg je dirko začel po načrtih, pridobival mesta in se odločil za zgoden postanek v boksih. Strategija se mu je izšla, do vodilnega mesta pa so mu pomagali tudi mehaniki, saj se je zapletlo pri menjavi pnevmatik pri Hamiltonu, ko je zadnja desna pnevmatika za nekaj sekund obtičala na bolidu. Zanimivo je, da so se v ekipi odločili za različen tip, in Nemec je zadnji del dirkal z mehkejšimi gumami od Britanca.

Dirka za VN Avstrije, Spielberg

Končni vrstni red (71/71):             
 1. L. HAMILTON   Mercedes  1:27:38,107
 2. M. VERSTAPPEN Red Bull       +5,719
 3. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari         6,024
 4. N. ROSBERG    Mercedes       16,710
 5. D. RICCIARDO  Red Bull       30,981
 6. J. BUTTON     McLaren        37,706
 7. R. GROSEJAN   Haas           44,668
 8. C. SAINZ      Toro Rosso     47,400
 9. V. BOTTAS     Williams       1 krog
10. P. WEHRLEIN   Manor          1 krog
                                       
Odstop: Vettel, Kvjat, Massa, Alonso,  
Perez, Hülkenberg.                     

  SKUPNI VRSTNI RED                   
Vozniki (9/21):                       
 1. N. ROSBERG    Mercedes    153 točk
 2. L. HAMILTON   Mercedes    142     
 3. S. VETTEL     Ferrari      96     
 4. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari      96     
 5. D. RICCIARDO  Red Bull     88     
 6. M. VERSTAPPEN Red Bull     72     
 7. V. BOTTAS     Williams     54     
 8. S. PEREZ      Force India  39     
 9. F. MASSA      Williams     38     
10. R. GROSJEAN   Haas         28     
                                      
Konstruktorji:                        
 1. MERCEDES                  295     
 2. FERRARI                   192     
 3. RED BULL                  168     
 4. WILLIAMS                   92     
 5. FORCE INDIA                59     
Po drami VN Avstrije Hamiltonu