Nico Rosberg je z zmago v Bakuju prednost na lestvici pred drugouvrščenim Lewisom Hamiltonom povečal na 24 točk. Foto: Reuters
Nico Rosberg je z zmago v Bakuju prednost na lestvici pred drugouvrščenim Lewisom Hamiltonom povečal na 24 točk. Foto: Reuters

Za mano je izjemen dan, dirkaški konec tedna. Bilo je spektakularno. Ustvarili ste odlično progo, dobro je bilo peljati po njej. Kvalifikacije so nam uspele, tudi na dirki smo vse storili pravilno.

Nico Rosberg
Sebastian Vettel
Dirkači so imeli kar nekaj težav na progi s smetmi, predvsem s PVC-vrečkami. Foto: Reuters
Kimi Räikkönen in Sergio Perez
Sergio Perez je v zadnjem krogu prehitel Kimija Räikkönena. Foto: Reuters
Rosberg v Bakuju suvereno do 19. zmage

Zaradi tega, ker gre za ulično dirko, so številni pričakovali veliko akcije, tudi večkratne prihode varnostnega avtomobila na stezo, a so dirkači vozili kot po tirnicah.

Rosberg je odpeljal praktično popolno dirko, večjih napak ni storil in je suvereno zmagal ter se na oder za zmagovalce povzpel prvič po dirki za VN Rusije v Sočiju.

Najboljše štartal 'Checo' Perez
Rosberg je na štartu ubranil vodilni položaj, prvi štirje dirkači - Rosberg, Ricciardo, Vettel in Räikkonen - so ohranili svoja mesta, še najbolje je dirko začel Sergio Perez, ki je s sedmega mesta mimo Daniila Kvjata (ta je dirko zaradi uničenega vzmetenja kmalu zatem končal) in Felipeja Masse napredoval na peto mesto. Aktualni svetovni prvak Hamilton, ki je v soboto zadnji del kvalifikacij sklenil na 10. mestu, je na tem položaju tudi ostal, a se je v naslednjih krogih vendarle prebil do 8. mesta. V 12. krogu je Britanec v prvem zavoju švignil mimo Valtterija Bottasa in zasedel že 4. mesto.

Rosberg nabral 40 sekund prednosti
Dirkači so imeli v uvodnih krogih sicer nemalo težav z zasmeteno progo, po radijski zvezi se je nad velikim številom plastičnih vrečk na stezi še najbolj razbesnel Räikkönen. Tega je sicer doletela 5-sekundna kazen, saj je z vsemi štirimi gumami prečkal črto, ki določa uvoz v bokse. Vettel je v 21. krogu opravil prvi postanek, po vrnitvi na stezo je zapeljal za Räikkönena, ki je postanek opravil že v 8. krogu. V 22. krogu je v boks zapeljal še Rosberg, ki je suvereno zadržal vodilni položaj na dirki.

Hamiltonove preglavice z nastavitvami
V 30. krogu je Vettel prehitel Räikkönena in začel lov na vodilnega, ki je imel dobrih 15 sekund naskoka pred najbližjim zasledovalcem. Nemec je prednost še povečal in je brez večjih težav prvi prečkal ciljno črto. V drugi polovici dirke je imel sicer Hamilton težave z nastavitvami dirkalnika, zaradi katerih je bil nekoliko počasnejši od tekmecev. Po radijski zvezi je prosil za pomoč, ki pa mu je iz moštva zaradi strogih pravil niso smeli ponuditi. V zaključku dirke je Britanec, trikratni svetovni prvak, sicer odpeljal nekaj najhitrejših krogov, a se višje od petega mesta ni zavihtel.

Räikkönenu se je nasmihalo tretje mesto, a je imel v zaključku dirke kar nekaj težav s pogonskim sklopom, izgubil je nekaj moči, kar je Perez nadomestil in ga v zadnjem krogu prehitel. Tudi sicer bi Perez osvojil tretje mesto, saj se je Fincu, ki je po dirki dobil petsekundni pribitek na čas, dovolj približal.

Dirka za VN Evrope, Baku

Končni vrstni red (51/51):        
 1. N. ROSBERG    Mer. 1:32:52,366
 2. S. VETTEL     Ferrari  +16,696
 3. S. PEREZ      F. India  25,241
 4. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari   33,102
 5. L. HAMILTON   Mercedes  56,335
 6. V. BOTTAS     Will.   1:00,886
 7. D. RICCIARDO  R. Bull 1:09,229
 8. M. VERSTAPPEN R. Bull 1:10,696
 9. N. HÜLKENBERG F. Ind. 1:17,708
10. F. MASSA      Will.   1:25,375
11. J. BUTTON     McLaren 1:44,817
12. F. NASR       Sauber    1 krog
13. R. GROSJEAN   Haas      1 krog
14. K. MAGNUSSEN  Renault   1 krog
15. J. PALMER     Renault   1 krog
16. E. GUTIERREZ  Haas      1 krog
                                  
Odstop: Kvjat, Sainz, Wehrlein,   
        Alonso                    
                                  
Skupni vrstni red, vozniki (8/21):
 1. N. ROSBERG    Mercedes     141
 2. L. HAMILTON   Mercedes     117
 3. S. VETTEL     Ferrari       96
 4. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari       81
 5. D. RICCIARDO  Red Bull      78
 6. M. VERSTAPPEN Red Bull      54
 7. V. BOTTAS     Williams      52
 8. S. PEREZ      Force India   39
 9. F. MASSA      Williams      38
10. D. KVJAT      Toro Rosso    22
...                               
                                  
Konstruktorji:                    
 1. MERCEDES                   258
 2. FERRARI                    177
 3. RED BULL                   140
 4. WILLIAMS                    90
 5. FORCE INDIA                 59
 ...                              
                                  

Za mano je izjemen dan, dirkaški konec tedna. Bilo je spektakularno. Ustvarili ste odlično progo, dobro je bilo peljati po njej. Kvalifikacije so nam uspele, tudi na dirki smo vse storili pravilno.

Nico Rosberg
Rosberg v Bakuju suvereno do 19. zmage