Michael Schumacher je pri hitrosti skoraj 300 km/h ogrozil življenje Rubensa Barrichella. Večina se strinja, da je šlo za nespametno, celo noro potezo. Foto: EPA
Michael Schumacher je pri hitrosti skoraj 300 km/h ogrozil življenje Rubensa Barrichella. Večina se strinja, da je šlo za nespametno, celo noro potezo. Foto: EPA

Če bi šel Michael rad v nebesa, če je sploh primeren kandidat za tja, naj gre. Toda jaz si tega še ne želim!

Rubens Barrichello
Barrichello je bil na koncu deseti in je dobil eno točko za svetovno prvenstvo. Foto: EPA

Pet krogov pred koncem dirke formule ena je v boju za 10. mesto in eno točko svetovnega prvenstva Rubens Barrichello tik ob varnostni ograji na ciljno-štartni ravnini prehitel Michaela Schumacherja, ki je tekmeca oviral in ga stisnil ob zid. Šlo je za milimetre, in če ne bi bilo konca zidne ograje, bi se lahko končalo tragično.

"Vedno sem za boj, toda na pošten način! Če bi šel Michael rad v nebesa, če je sploh primeren kandidat za tja, naj gre. Toda jaz si tega še ne želim," je povedal dirkač Williamsa, ki ga je seveda zelo razburilo, da ga je Schumacher onemogočal: "Vozil sem le nekaj milimetrov stran od stene, on pa je kar silil vame. Še sreča, da se je zid končal!"

Brazilski dirkač, ki je bil pri Ferrariju šest let Schumacherjev moštveni kolega, po dirki ni stopil do Nemca. "Saj ga poznate. Lahko mu še tako razlagaš, pa bo imel vedno svoj prav. Tri leta ni dirkal, toda prav nič se ni spremenil."

Fia je sedemkratnega svetovnega prvaka zaradi nevarnega manevra kaznovala z odvzemom 10 kvalifikacijskih mest na naslednji dirki formule ena.

Strokovni komentator RTL-a, nekdanji šampion Niki Lauda, je izjavil: "To je bilo nepošteno, nesprejemljivo in nesramno. Ne morem razumeti, da je lahko naredil kaj takega."

In to sploh ni bilo prvič. Podobne prizore smo videli že leta 2001 na Nürburgringu in leta 2005 v Monaku.

Ne le nemški mediji, tudi drugod po Evropi proti Schumacherju letijo strupene puščice. Španski dnevnik Marca piše o zatonu kralja Schumacherja: "Njegova vrnitev v formulo ena je eno najbolj črnih poglavij v tem športu."

Italijanska La Gazzetta dello Sport: "Nikoli ne bo priznal svojih napak." Angleški Daily Mail: "Po tej nori potezi je čas, da Schumacher dokončno odide."

Schumijevi privrženci medtem trdijo, da je Michael Schumacher že pred prehitevanjem vozil proti zidu, da bi Barrichello to moral opaziti in ga prehiteti po levi, kjer je bilo dovolj prostora. Barrichello odgovarja: "Videl me je v vzvratnem ogledalu in čakal, da začnem prehitevati. Šele potem je začel zavijati proti zidu!"

Dan po dirki je 41-letni Schumacher priznal, da je nekoliko pretiraval. "Opravičujem se. Včeraj smo bili vsi še napeti in pregreti. Ko sem si še enkrat ogledal posnetek, sem ugotovil, da so imeli v vodstvu dirke prav. Moj manever je bil pretiran. Toda želel sem le ubraniti mesto, pri tem pa nisem nameraval nikogar ogrožati."

Če bi šel Michael rad v nebesa, če je sploh primeren kandidat za tja, naj gre. Toda jaz si tega še ne želim!