Sebastian Vettel je bil na lanski dirki tretji, s čimer si je predčasno zagotovil naslov prvaka, v nedeljo pa bo imel lepo priložnost za zmago, saj bo štartal z najboljšega štartnega položaja. Foto: Reuters
Sebastian Vettel je bil na lanski dirki tretji, s čimer si je predčasno zagotovil naslov prvaka, v nedeljo pa bo imel lepo priložnost za zmago, saj bo štartal z najboljšega štartnega položaja. Foto: Reuters
Räikkönen vplival na razplet kvalifikacij

pred dirko formule ena za VN Japonske. Prvi štartni položaj bo imel Sebastian Vettel.

25-letni branilec naslova svetovnega prvaka je bil 25 stotink hitrejši od zmagovalca petkovega dogajanja Marka Webbra in si je v četrtem poskusu že četrtič priboril "pole position" v Suzuki. Nekaj časa mu je sicer grozilo, da bo izgubil prvi položaj, ker je oviral Fernanda Alonsa, vendar jo je odnesel le z opominom.

Tretji čas kvalifikacijskega treninga je imel Jenson Button v McLarnu, vendar bo zaradi kazni (menjava menjalnika) štartal osmi.

"Skoraj popolne kvalifikacije! Več si ne bi mogel želeti," je povedal Vettel, ki mu je zelo všeč steza v Suzuki, bo imel v nedeljo (štart ob 8. uri) lepo priložnost, da se približa vodilnemu v svetovnem prvenstvu Alonsu, ki je kvalifikacije končal na sedmem mestu. Vettel za Alonsom zaostaja 29 točk, do konca sezone pa je še sedem dirk. Nemški dirkač ima v rokah boljše karte, saj je Red Bullov dirkalnik očitno hitrejši od Ferrarijevega.

Hamiltona in Alonsa ustavile rumene zastave
Lewis Hamilton
je imel le deveti rezultat. Boljši "izkupiček" mu je preprečil Kimi Räikkönen, ki je zletel s proge, zaradi česar so bile na stezi rumene zastave in je moral Hamilton (in še mnogi drugi dirkači) prekiniti svoj hitri krog. Rumene zastave so onemogočile tudi Alonsa: "Zgodilo se je v najbolj neprimernem trenutku, ko sem šel v zavoj 14. Do takrat sem vozil odlično in prav lahko bi imel četrti čas, kar pomeni, da bi štartal s tretjega položaja."

Michael Schumacher, ki bo po letošnji sezoni končal kariero, je dosegel 13. izid, zaradi "grehov" iz Singapurja pa bo štartal z deset mest slabšega položaja.

Več novic o formuli ena lahko preberete na posebnem MMC-jevem portalu.

Dirko si boste lahko ogledali v prenosu na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

Izidi kvalifikacij/štartna mesta:      
 1. S. VETTEL       Red Bull   1:30,839
 2. M. WEBBER       Red Bull     +0,251
 3. J. BUTTON *     McLaren       0,451
 4. K. KOBAJAŠI     Sauber        0,861
 5. R. GROSJEAN     Lotus         1,059
 6. S. PEREZ        Sauber        1,183
 7. F. ALONSO       Ferrari       1,275
 8. K. RÄIKKÖNEN    Lotus         1,369
 9. L. HAMILTON     McLaren       1,488
10. N. HULKENBERG * F. India      0,494
11. F. MASSA        Ferrari            
12. P. DI RESTA     Force India        
                                       
* - štartala bosta s pet mest slabšega 
položaja                               


Räikkönen vplival na razplet kvalifikacij