V Šanghaju bo veliko oči nedvomno uperjenih v dirkalnika RB9, ki ju vozita Sebastian Vettel in Mark Webber. Sta dirkača po dirki za VN Malezije res zakopala bojno sekiro? Foto: EPA
V Šanghaju bo veliko oči nedvomno uperjenih v dirkalnika RB9, ki ju vozita Sebastian Vettel in Mark Webber. Sta dirkača po dirki za VN Malezije res zakopala bojno sekiro? Foto: EPA

Ne bom izgubljal besed. Ne bom se opravičeval za zmago. Mislim, da so zaradi tega z mano podpisali pogodbo. Obožujem dirkanje, in to tudi počnem.

Sebastian Vettel
Rubens Barrichello in Luca Montezemolo
Krstno dirko za VN Kitajske je v Šanghaju leta 2004 dobil Rubens Barrichello, ki se je na odru za zmagovalce takole poveselil zmage s šefom moštva Ferrari, Luco Montezemolojem. Barrichello, ki si je s prvim mestom v Šanghaju zagotovil naslov svetovnega podprvaka za sezono 2004, je na naslednjo zmago v formuli ena čakal skoraj pet let (VN Evrope 2009). Brazilčev moštveni kolega, Michael Schumacher, je dirko končal šele na 12. mestu. Foto: EPA
Lewis Hamilton VN Kitajske 2008
Lewis Hamilton si je z zmago na dirki za VN Kitajske, predzadnji dirki v sezoni, leta 2008 priboril odločilno prednost v boju za naslov prvaka (+7). 14 dni pozneje je na dirki za VN Brazilije v Sao Paulu osvojil 5. mesto in kljub zmagi Felipeja Masse za pičlo točko osvojil naslov svetovnega prvaka. Brazilec je ob prihodu v cilj že mislil, da je postal svetovni prvak, a mu je končno slavje preprečil Britanec, ki je v zadnjem ovinku prehitel Tima Glocka in si zagotovil dovolj točk za krstni (in do zdaj edini) naslov v formuli ena. Foto: EPA
Nico Rosberg
Lansko preizkušnjo je dobil Nico Rosberg, ki je na svojo prvo zmago v formuli ena čakal kar 111 dirk. To je bila tudi prva zmaga Mercedesa kot samostojno moštvo po letu 1955, ko je Mercedes slavil na dirki za VN Italije. Po tisti sezoni se je Mercedes od karavane formule ena poslovil za kar 55 sezon. Foto: EPA

Zadnja dirka v Sepangu je dvignila veliko prahu. Zaradi dogodkov v končnici malezijske preizkušnje se še danes niso pomirile strasti. Vseeno naj bi bila bojna sekira v moštvu Red Bulla zakopana. Zdaj so dirkači pripravljeni na obračun v Šanghaju, kjer pričakujejo nekoliko hladnejše temperature in prijaznejše razmere za dirkanje.

Vabljeni k ogledu reportaž!
Spodaj si lahko ogledate reportaže z zadnjih petih dirk za VN Kitajske.

Opomba: Če se vam posnetek ne predvaja, kliknite na oranžna kvadratka v desnem zgornjem kotu posameznega videa. S klikom boste preusmerjeni v avdio-/videosekcijo našega portala.

Storiti vse za dobro ekipe
Pri Red Bullu upajo na nov ekipni uspeh. Moštvo, ki je v lasti milijarderja Dietricha Mateschitza, je na uvodnih dirkah sezone zbral že 66 točk in prepričljivo dobiva boj za konstruktorski naslov. Vodja moštva Christian Horner je prepričan, da lahko tekmovalnost med dirkačema Red Bulla, Sebastianom Vettlom in Markom Webbrom, moštvu le koristi. "Ne pričakujem, da bosta dirkača preživela božič skupaj, toda sta profesionalca, ki bosta storila vse za dobro ekipe. Drug drugemu sta tekmeca, in to iz njiju izvabi le najboljše," je prepričan Horner.

Vettel je glede dirke v Sepangu dejal le: "Ne bom izgubljal besed. Ne bom se opravičeval za zmago. Mislim, da so zaradi tega z mano podpisali pogodbo. Obožujem dirkanje in to tudi počnem."
Za Mclarnov uspeh ključen petek
Povsem drugače so se na uvodnih dirkah odrezali pri McLarnu. Moštvo Jensona Buttona in Sergia Pereza je zbralo zgolj štiri točke in trenutno na lestvici zaseda 7. mesto. "Vemo, kje lahko izboljšamo naš dirkalnik. Kako bomo uspešni, pa bo pokazal konec tedna v Šanghaju. Ključen bo petkov prosti trening. Dirkalnikov v formuli ena žal ne moreš izboljšati s čarobno palico," je dejal generalni direktor McLarna Jonathan Neale.

Dirkališče, ki je zraslo iz močvirja

Dirkališče, ki bo v nedeljo ob 9.00 gostilo 10. dirko za VN Kitajske, leži v okrožju Džjading. V pičlih 18 mesecih je približno tri tisoč inženirjev tamkajšnje močvirje izsušilo in zgradilo moderno dirkališče, ki je stalo približno 450 milijonov dolarjev. Krstna dirka leta 2004 je na prizorišče zvabila prek 200 tisoč gledalcev. Tedaj so karte razgrabili kot vroče žemljice, kljub temu da je najcenejša stala toliko, kolikor je povprečni tedenski zaslužek (40 ameriških zelencev). V zadnjih letih je obiskanost dirk v Šanghaju precej upadla. Tako kot mnoge druge je tudi to dirkališče oblikoval Hermann Tilke.
Proga, ki je dolga 5,451 km, ima kar nekaj dolgih ravnin, ob koncu katerih so ostri zavoji - Tilkejev zaščitni znak. Med zavojema 13 in 14 lahko dirkači zlahka presežejo hitrost 300 km/h. Celotno dirkališče, vključno s tribunami in drugimi objekti, zavzema 5,3 kvadratnega kilometrov.

Barrichello dobil krstno dirko
Prvo dirko za VN Kitajske v Šanghaju je dobil Rubens Barrichello, ki je drugič v karieri vknjižil dve zaporedni zmagi (pred dirko v Šanghaju je slavil v Monzi, leta 2002 pa je dobil dirki za VN Italije in ZDA). Brazilec je dirkal sijajno, od začetka do konca je vozil brez napak, na zmagovalnem odru sta mu družbo delala še Button in Kimi Räikkönen. Barrichellov moštveni kolega Michael Schumacher, ki si je že zagotovil naslov svetovnega prvaka, je preizkušnjo končal šele na 12. mestu.
Lani Rosberg doživel prvenec
Nico Rosberg je lani v Šanghaju dan po prvem "pole positionu" v formuli ena slavil še prvo zmago. Nemec je vodil praktično od začetka do konca, ciljno črto je prečkal s prednostjo dobrih 20 sekund. Precej bolj napeto je bilo v boju za 2. mesto, ki ga je osvojil Button, tretji je bil njegov moštveni kolega pri McLarnu, Lewis Hamilton, ki je tedaj tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Rosberg je za prvo zmago v formuli ena potreboval točno 111 dirk, to je bila tudi prva zmaga Mercedesa, kot samostojno moštvo, v 57 letih.

Stavnica za VN Kitajske:
1. Sebastian Vettel (2,94)
2. Fernando Alonso (4,33)
3. Kimi Räikkönen (7,65)
4. Lewis Hamilton (9,55)
5. Mark Webber (11,50)
6. Nico Rosberg (12,40)
7. Jenson Button (15,50)
8. Felipe Massa (21,00)
9. Romain Grosjean (34,00)
10. Sergio Perez (41,00)

Dirka v nedeljo ob 9.00
Dirkači bodo v Šanghaju v petek ob 4.00 zjutraj po našem času opravili prvi prosti trening, drugega bodo začeli štiri ure pozneje. V soboto se bo tretji prosti trening začel ob 5. uri, ob 8.00 se bodo začele kvalifikacije s prenosom na TVS 2 in na MMC-ju. Dirko si boste lahko v neposrednem prenosu na našem portalu ogledali v nedeljo ob 9.00.

Dirka za VN Kitajske, Šanghaj
Petek ob 4.00:
PRVI PROSTI TRENING
Ob 8.00 (prenos na MMC TV):
DRUGI PROSTI TRENING

Sobota ob 5.00:
TRETJI PROSTI TRENING
Ob 8.00 (prenos na TVS 2/MMC):
KVALIFIKACIJE

Nedelja ob 9.00 (prenos na TVS 2/MMC):
DIRKA

Ne bom izgubljal besed. Ne bom se opravičeval za zmago. Mislim, da so zaradi tega z mano podpisali pogodbo. Obožujem dirkanje, in to tudi počnem.

Sebastian Vettel
Na Kitajskem prvenec Rosberga
Jenson Button dobil dirko v Šanghaju
Vettel najbolje "plesal" v dežju
Hamilton korak bližje naslovu
Na Kitajskem prvenec Rosberga
Jenson Button dobil dirko v Šanghaju
Vettel najbolje "plesal" v dežju
Hamilton korak bližje naslovu