Montreal dirke v formuli ena gosti od leta 1978. Foto: EPA
Montreal dirke v formuli ena gosti od leta 1978. Foto: EPA

Hitra proga v Kanadi nam vsekakor ustreza. Zadnje štiri dirke smo začeli s prvega mesta, kar dokazuje, da smo v kvalifikacijah zelo hitri. Zdaj se moramo osredotočiti predvsem na boljše predstave ob nedeljah.

Toto Wolff
Michael Schumacher
Michael Schumacher je rekorder po številu zmag na dirkah za VN Kanade - v Montrealu je slavil sedemkrat. Foto: EPA
Rubens Barrichello
Rubens Barrichello je na dirki leta 2004 odpeljal najhitrejši krog (1:13,622) ... Foto: EPA
Ralf Schumacher
... čeprav je Ralf Schumacher dan prej odpeljal najhitrejši krog v zgodovini tega dirkališča (1:12,275), a mu dosežka niso uradno priznali, ker mu to ni uspelo na nedeljski dirki. Foto: EPA

V Kanadi sem že zmagal, prav tako pa sem tam doživel tudi nekaj nekaj neprijetnih trenutkov. Razplet dirke je odvisen od številnih dejavnikov, največji vpliv ima vreme. Včasih imaš težave z gumami, včasih se na stezo večkrat zapelje varnostni avtomobil, lahko se kdo tudi zabije vate, medtem ko čakaš pri rdeči luči.

Kimi Räikkönen
Lewis Hamilton
Lani je v Montrealu prvi ciljno črto prečkal Lewis Hamilton. Na oder za zmagovalce sta se uvrstila še Romain Grosjean in Sergio Perez. Foto: EPA

Po šestih dirkah je na vrhu skupnega seštevka za svetovno prvenstvo še vedno Sebastian Vettel, ki je na dirki za VN Monaka še povečal prednost pred drugouvrščenim Kimijem Räikkönenom. Ta zdaj za trikratnim zaporednim svetovnim prvakom zaostaja za 21 točk, tretji je Fernando Alonso, ki ima že 29 točk manj.

Vabljeni k ogledu reportaž!
Spodaj si lahko ogledate reportaži z zadnjih dveh dirk za VN Kanade.
Opomba: Če se vam posnetek ne predvaja, kliknite na oranžna kvadratka v desnem zgornjem kotu posameznega videa. S klikom boste preusmerjeni v avdio-/videosekcijo našega portala.

Na dirkališču v Montrealu je največ zmag zbral Michael Schumacher (7), najuspešnejša konstruktorja pa sta Ferrari in McLaren, ki sta se zmag veselila 13-krat.
Hitra proga bo Mercedesu ustrezala
Pri Mercedesu so pred dirko v Montrealu optimistični, a kljub zmagoslavju v kneževini ostajajo na realnih tleh. "V Monaku nam je uspel fantastičen konec tedna, a kot sem že večkrat dejal, včerajšnji 'homerun' ne prinaša zmag na jutrišnjih tekmah. Za nedeljsko dirko imamo realna pričakovanja," je dejal izvršni direktor Mercedesa Toto Wolff in dodal: "Hitra proga v Kanadi nam vsekakor ustreza. Zadnje štiri dirke smo začeli s prvega mesta, kar dokazuje, da smo v kvalifikacijah zelo hitri. Zdaj se moramo osredotočiti predvsem na boljše predstave ob nedeljah."
Räikkönen: Prehitevanje ni lahko
Po minimalnem izkupičku v Monaku, ko so osvojili zgolj točko, pri Lotusu upajo na boljšo dirko onkraj luže. Vsi upi so seveda položeni v Räikkönena. "V Kanadi sem že zmagal, prav tako pa sem tam doživel tudi nekaj nekaj neprijetnih trenutkov. Razplet dirke je odvisen od številnih dejavnikov, največji vpliv ima vreme. Včasih imaš težave z gumami, včasih se na stezo večkrat zapelje varnostni avtomobil, lahko se kdo tudi zabije vate, medtem ko čakaš pri rdeči luči," je dejal Räikkönen in končal: "Tako kot na drugih dirkališčih so tudi tu kvalifikacije pomembne, a ne tako, kot v Monaku. Prehitevanje ni lahko, a na voljo sta dve mesti, kjer se da prehitevati."
Proga z "zidom svetovnih prvakov"
Dirkališče Gillesa Villeneuva leži na umetnem otoku Notre-Dame v Montrealu, poimenovano je po pokojnem, legendarnem kanadskem dirkaču Gillesu Villenuevu, ki se je smrtno ponesrečil na dirki za VN Belgije leta 1982. Cestno dirkališče je zelo hitro, ima tri daljše ravnine, posebej znan pa je zid na zunanji strani izhoda iz zadnje šikane, ki nosi ime "Bienvenue au Québec" (prev.: "Dobrodošli v Quebec"). Na dirki leta 1999 so v ta zid zgrmeli kar trije svetovni prvaki (Damon Hill, Jacques Villeneuve in Schumacher; pozneje so v zidu pristali tudi številni drugi dirkači, kot so Button, Juan Pablo Montoya, Barrichello, Kamui Kobajaši idr.), zaradi česar je zid danes znan tudi kot "zid svetovnih prvakov".
Proga je dolga 4,361 km, sestavljena je iz 14 zavojev, najhitrejši krog (1:13,622) je leta 2004 s Ferrarijem odpeljal Rubens Barrichello. Še hitrejšega (1:12,275) je istega leta odpeljal Ralf Schumacher (BMW Williams), ki pa, zato ker je bil mejnik dosežen v kvalifikacijah, ni uradno priznan. Dirkači bodo v nedeljo odpeljali 70 krogov.

Villeneuve prav v Kanadi prvič zmagal

Prvo dirko za VN Kanado so izpeljali 30. septembra 1961 v Bowmanvillu. Dirkači so morali odpeljati 100 krogov, slavil je domačin Peter Ryan (Lotus 19-Climax), na oder za zmagovalce sta se uvrstila še Mehičan Pedro Rodriguez (Ferrari) in Britanec Stirling Moss (Lotus 19-Climax). Na dirkališču Gillesa Villeneuva (tedaj se je dirkališče imenovalo Circuit Île Notre-Dame) so dirkači prvič tekmovali 8. oktobra 1978. 70 krogov je na veliko veselje kanadskih prviržencev formule ena prvi odpeljal prav Villeneuve (Ferrari), ki je vknjižil tudi svojo prvo zmago. Drugi je bil Jody Scheckter (Wolf-Ford), tretji pa Villeneuvov moštveni kolega, Argentinec Carlos Reutemann.
Hamiltonov kanadski hat-trick
Lani je dirko še tretjič v karieri dobil Hamilton. Britanec je dobil troboj z Vettlom in Alonsom, ki sta v zadnjih desetih krogih povsem popustila in na koncu celo ostala brez stopničk (Vettel je bil četrti, Alonso peti). Medtem ko se je Alonsu maščevala taktika enega postanka, se je ista taktika obrestovala Romainu Grosjeanu, ki je dosegel uspeh kariere in se uvrstil tik pod vrh. Na oder za zmagovalce se je s Sauberjem uvrstil še Sergio Perez. "Tukaj sem zmagal prvič v karieri, od moje tukajšnje zmage je minilo pet let, ampak občutek je vsaj tako dober. Vedel sem, da bo to zelo zahtevna dirka, ampak užival sem v vsaki minuti. To je bila ena mojih najboljših dirk po dolgem času," je lani dejal zmagovalec Hamilton, ki je v Kanadu zmagal v sezonah 2007, 2010 in 2012.

Stavnica za VN Kanade:
1. Sebastian Vettel (3,75)
2. Fernando Alonso (4,00)
3. Lewis Hamilton (5,50)
4. Kimi Räikkönen (6,00)
5. Nico Rosberg (6,50)
6. Mark Webber (15,00)
7. Felipe Massa (20,00)
8. Jenson Button (41,00)
9. Sergio Perez (51,00)
10. Romain Grosjean (67,00)

Dirka v nedeljo ob 20.00
Dirkači bodo v Montrealu v petek ob 16.00 opravili prvi prosti trening, drugega bodo začeli štiri ure pozneje (MMC TV). V soboto se bo tretji prosti trening začel ob 16. uri, ob 19. uri se bodo začele kvalifikacije s prenosom na TVS 2 in na MMC-jevem portalu. Dirko si boste lahko v neposrednem prenosu na našem portalu in na TVS 2 ogledali v nedeljo ob 20.00.

Dirka za VN Kanade, Montreal
Petek ob 16.00:
PRVI PROSTI TRENING
Ob 20.00 (prenos na MMC TV):
DRUGI PROSTI TRENING

Sobota ob 16.00:
TRETJI PROSTI TRENING
Ob 19.00 (prenos na TVS 2/MMC):
KVALIFIKACIJE

Nedelja ob 20.00 (prenos na TVS 2/MMC):
DIRKA




Hitra proga v Kanadi nam vsekakor ustreza. Zadnje štiri dirke smo začeli s prvega mesta, kar dokazuje, da smo v kvalifikacijah zelo hitri. Zdaj se moramo osredotočiti predvsem na boljše predstave ob nedeljah.

Toto Wolff

V Kanadi sem že zmagal, prav tako pa sem tam doživel tudi nekaj nekaj neprijetnih trenutkov. Razplet dirke je odvisen od številnih dejavnikov, največji vpliv ima vreme. Včasih imaš težave z gumami, včasih se na stezo večkrat zapelje varnostni avtomobil, lahko se kdo tudi zabije vate, medtem ko čakaš pri rdeči luči.

Kimi Räikkönen
Hamilton dobil troboj v Montrealu
Hamilton dobil troboj v Montrealu