Sebastian Vettel je v velikem slogu dobil dirko za VN Malezije. To je bila njegova jubilejna 40. zmaga v formuli ena, s štirimi zmagami pa je postal tudi najuspešnejši dirkač v zgodovini dirk za VN Malezije. Foto: EPA
Sebastian Vettel je v velikem slogu dobil dirko za VN Malezije. To je bila njegova jubilejna 40. zmaga v formuli ena, s štirimi zmagami pa je postal tudi najuspešnejši dirkač v zgodovini dirk za VN Malezije. Foto: EPA

Kar nekaj časa je trajalo, da sem se vrnil na najvišjo stopničko. Prvič sem tu s Ferrarijem. Brez besed sem. Pozimi je bila zame to velika sprememba, a ekipa in navijači so me zelo lepo sprejeli. Na pošten način smo premagali Mercedes in morda sem zaradi vsega tega presrečen.

Sebastian Vettel
Štart VN Malezije
Dirko je najbolje začel Lewis Hamilton, Vettel malce slabše, a je zanesljivo ubranil drugo mesto. Foto: Reuters
Kimi Räikkönen
Kimi Räikkönen je imel tudi tokrat veliko smole z zadnjo levo gumo. V Melbournu so mu jo mehaniki ob drugem postanku slabo privili, zaradi česar je bil primoran odstopiti, v Kuala Lumpurju pa mu jo je s sprednjim krilcem prerezal Felipe Nasr. Foto: Reuters
Marcus Ericsson
Sauber Marcusa Ericssona je takole obtičal v izletnem območju prvega zavoja, zaradi česar je na stezo zapeljal varnostni avtomobil. Foto: Reuters
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton je v končnici dirke poskušal na vse pretege zmanjšati zaostanek za vodilnim Vettlom, a se je moral na koncu zadovoljiti z drugim mestom. Vettel in Ferrari sta bila v nedeljo pač predobra. Foto: Reuters
Vettel zmagal v drugem nastopu za Ferrari
Štart dirke F1 za VN Malezije

Rosberg je po uvodni dirki v Melbournu na novinarski konferenci dejal, da si srčno želi, da bi bili tekmeci konkurenčnejši Mercedesu. Vettel je - kot kaže - prisluhnil njegovi želji in v velikem slogu dobil malezijsko preizkušnjo.

Citat za prebrat
Po malezijski dirki se je Sebastian Vettel zmage veselil kot otrok. Preverite, kaj o veselju nemškega dirkača in moštva iz Maranella meni nekdanji dirkač formule ena, zdaj pa strokovni komentator tega športa za britansko televizijsko mrežo BBC, David Coulthard. Več tukaj.

To je bila zanj jubilejna 40. zmaga v karieri in prva po dirki za VN Brazilije leta 2013, ko je proslavil svoj četrti in zaenkrat zadnji naslov svetovnega prvaka v kraljici motošporta. Moštveni uspeh Ferrarija je s četrtim mestom kljub velikim težavam dopolnil Kimi Räikkönen.

Vettel lepo zaprl Rosberga
Dirko na žgočem malezijskem asfaltu - na štartu se je živo srebro dvignilo celo na 64,5 stopinj Celzija - je najbolje začel Hamilton, ki je zadržal vodstvo, svoj štartni položaj je zadržal tudi Vettel, ki je odbil Rosbergov napad in Nemca zaprl v uvodnih dveh zavojih. Odlično je začel tudi Felipe Massa, ki je sicer poznan po dobrih štartih, saj je s sedmega mesta smuknil na peto.

Varnostni avtomobil že v 5. krogu
Veliko smole sta znova imela Pastor Maldonado in Kimi Räikkönen. Namreč, obema je počila guma (Fincu jo je s spednjim krilcem presekal Felipe Nasr), tako da sta morala že takoj opraviti prisilni postanek, prve postanke pa so vsi dirkači opravili že v 5. krogu, ko je na stezo zaradi Marcusa Ericssona zapeljal varnostni avtomobil. Sauber švedskega dirkača je obstal v izletnem območju ob prvem zavoju. Edini, ki se za postanek niso odločili, so bili Vettel, Nico Hülkenberg, Romain Grosjean, Carlos Sainz mlajši in Sergio Perez. Varnostni avtomobil se je umaknil v 7. krogu.

Vettel držal prednost 10 sekund
Mercedesa sta se znašla v zelo neugodnem položaju. Peljala sta v gneči, kar nekaj časa je Hamiltona za seboj zadrževal Sainz ml., ko ga je Britanec prehitel, se je nato hitro prebil do drugega mesta in začel lov na vodilnega, ki je imel deset sekund naskoka. Hamilton je sicer nekoliko zarezal v Nemčevo prednost, Heppenheimčan je v boks zavil v 18. krogu, na stezo se je vrnil kot tretji, a le štiri kroge je potreboval, da je smuknil pred Rosberga in začel lov na Hamiltona, ki je imel sedem sekund prednosti.

Hamiltonove težave s podkrmiljenjem
Vettel se je lanskemu prvaku, ki je imel v počasnih zavojih velike težave s podkrmiljenjem, približeval z neverjetno hitrostjo, ujel ga je ob koncu 24. kroga, ko je Hamilton tudi zavil v boks. V 27. krogu je po še drugem postanku Rosberga na tretje mesto zapeljal skoraj odpisani Räikkönen, ki pa je z dirkačem iz Wiesbadna v štartno-ciljni ravnini izgubil dvoboj dva kroga pozneje.

Hamilton ni okleval, hitro je zavil v boks
Vettel je postanek opravil v 37. krogu, ob zavoju v bokse je imel pred Hamiltonom 13 sekund prednosti. Na stezo se je vrnil pred Rosberga, pred katerim je imel 25 sekund naskoka. Hamilton s precej bolj obrabljenimi gumami ni okleval, v boks je zavil že naslednji krog, a z izbiro trše različice gum ni bil najbolj zadovoljen. Prav tako ni bil zadovoljen nad dejstvom, da mu je moštvo po radijski zvezi sporočalo podatke med zavoji. V 44. krogu je dirko po Alonsu zaradi odpovedi Hondinega pogonskega sklopa predčasno sklenil še drugi McLarnov dirkač, Jenson Button.

Ferrari zdaj resen tekmec Mercedesu
Do konca dirke je Hamilton neupešno lovil Vettla. Ta je dirkal zanesljivo in ravno dovolj, da je povsem nadziral prednost desetih sekund pred Britancem. Številni so se spraševali, ali je Ferrari, ki je na zimskih testiranjih v Jerezu in Barceloni dosegal zelo dobre rezultate, letos sposoben vreči rokavico morda preveč samozavestnemu Mercedesu. Vettel je v nedeljo na dirkališču v Sepangu odgovoril pritrdilno. Vseeno pa ena lastovka še ne prinese pomladi, Mercedes bo imel priložnost za maščevanje že čez 14 dni v Šanghaju.

Dirka za VN Malezije, Kuala Lumpur

Končni vrstni red (56/56):        
 1. S. VETTEL    Ferr. 1:41:05,793
 2. L. HAMILTON  Mercedes   +8,596
 3. N. ROSBERG   Mercedes   12,310
 4. K. RÄIKKÖNEN Ferrari    53,822
 5. V. BOTTAS    Williams 1:10,409
 6. F. MASSA     Williams 1:13,586
 7. M. VERSTAPP. T. Rosso 1:39,085
 8. C. SAINZ ML. T. Rosso   1 krog
 9. D. KVJAT     Red Bull   1 krog
10. D. RICCIARDO Red Bull   1 krog
11. R. GROSJEAN  Lotus      1 krog
12. F. NASR      Sauber     1 krog
13. S. PEREZ     F. India   1 krog
14. N. HÜLKEN.   F. India   1 krog
15. R. MERHI     Manor     3 krogi
                                  
Odstop: Ericsson, Alonso, Button, 
        Maldonado                 
                                  
Dirkaški seštevek za SP:          
 1. L. HAMILTON  Mercedes       43
 2. S. VETTEL    Ferrari        40
 3. N. ROSBERG   Mercedes       33
 4. F. MASSA     Williams       20
 5. K. RÄIKKÖNEN Ferrari        12
 6. F. NASR      Sauber         10
 7. V. BOTTAS    Williams       10
 8. D. RICCIARDO Red Bull        9
 9. N. HÜLKEN.   Force India     6
10. M. VERSTAPP. Toro Rosso      6
11. C. SAINZ ML. Toro Rosso      6
12  M. ERICSSON  Sauber          4
13. D. KVJAT     Red Bull        2
14. S. PEREZ     Force India     1
15. J. BUTTON    McLaren         0
16. R. GROSJEAN  Lotus           0
17. R. MERHI     Manor           0
18. P. MALDONADO Lotus           0
19. F. ALONSO    McLaren         0
20. K. MAGNUSSEN McLaren         0
                                  
Konstrukt. seštevek za SP (2/19): 
 1. MERCEDES                    76
 2. FERRARI                     52
 3. WILLIAMS                    30
 4. SAUBER                      14
 5. TORO ROSSO                  12
 6. RED BULL                    11
 7. FORCE INDIA                  7
 8. McLAREN                      0
 9. LOTUS                        0
10. MANOR MARUSSIA               0
                                  

Kar nekaj časa je trajalo, da sem se vrnil na najvišjo stopničko. Prvič sem tu s Ferrarijem. Brez besed sem. Pozimi je bila zame to velika sprememba, a ekipa in navijači so me zelo lepo sprejeli. Na pošten način smo premagali Mercedes in morda sem zaradi vsega tega presrečen.

Sebastian Vettel
Vettel zmagal v drugem nastopu za Ferrari
Štart dirke F1 za VN Malezije