Ta konec tedna bodo vse oči v svetu formule ena uprte v Suzuko, kjer je na sporedu 15. dirka sezone. Foto: EPA
Ta konec tedna bodo vse oči v svetu formule ena uprte v Suzuko, kjer je na sporedu 15. dirka sezone. Foto: EPA

Suzuka je bila v preteklosti zelo 'prijazna' z menoj. Tam sem slavil že štirikrat, prav tako sem tam leta 2011 tudi postal svetovni prvak. V Suzuki je zares edinstvena proga, ki jo lahko na koledarju formule ena primerjaš lahko le še s Spajem. Gre za zelo težavno progo, še posebej prvi sektor, ki je sestavljen iz kopice hitrih zavojev.

Sebastian Vettel
Michael Schumacher
Največ zmag na dirkah za VN Japonske je zbral Michael Schumacher. Foto: EPA
Mario Andretti
Krstno dirko za VN Japonske, ki je štela za svetovno prvenstvo v formuli ena, je leta 1976 dobil ameriški dirkač Mario Andretti. Foto: EPA
Ayrton Senna
Ayrton Senna je dirko za VN Japonske v Suzuki dobil dvakrat. Tretjo zmago leta 1989 so mu odvzeli za zeleno mizo in mu s tem odvzeli tudi vse možnosti za naslov svetovnega prvaka. Foto: EPA
Alain Prost
Alain Prost nikoli ni dobil dirke za VN Japonske, a ga na Suzuko vseeno vežejo lepi spomini, saj je tam leta 1989 osvojil tretjega od štirih naslovov svetovnega prvaka. Foto: EPA

Vsi velikani tega športa so vsaj enkrat slavili v Suzuki, odkar so dirke preselili tja v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Odločen sem, da bo to ta konec tedna uspelo tudi meni.

Lewis Hamilton
Sebastian Vettel
Lansko dirko je dobil Sebastian Vettel, ki je z dobro izbrano taktiko na koncu uspel prehiteti moštvenega kolega Marka Webbra. Tretji je bil Romain Grosjean, ki je v končnici sezone našel odlično formo. Foto: EPA
Hamiltona in Rosberga zdaj ločijo le tri točke

Po 14 dirkah v dirkaškem seštevku vodi Lewis Hamilton (241 točk), ki ima pičle tri točke prednosti pred moštvenim kolegom Nicom Rosbergom (238). Tretji je Daniel Ricciardo (181), četrti Fernando Alonso (133), peti pa aktualni svetovni prvak Sebastian Vettel (124).

Stavnica za VN Japonske:
1. Lewis Hamilton (1,72)
2. Nico Rosberg (2,88)
3. Daniel Ricciardo (9,00)
4. Sebastian Vettel (12,00)
5. Fernando Alonso (23,00)
6. Valtteri Bottas (26,00)
7. Felipe Massa (34,00)
8. Kimi Räikkönen (81,00)
9. Jenson Button (151,00)
10. Kevin Magnussen (201,00)

Največ zmag (6) na dirkah za VN Japonske je zbral Michael Schumacher, ki je slavil v letih 1995, 1997, 2000, 2001, 2002 in 2004. Na drugem mestu po uspešnosti je s štirimi zmagami Vettel (2009, 2010, 2012 in 2013). Med konstruktorji je največ zmag dosegel McLaren (9), sledijo mu Ferrari (7), Red Bull (4), Benetton in Williams (oba po 3).

Vettel: Na Japonskem cenijo formulo ena
"Suzuka je bila v preteklosti zelo 'prijazna' z menoj. Tam sem slavil že štirikrat, prav tako sem tam leta 2011 tudi postal svetovni prvak. V Suzuki je zares edinstvena proga, ki jo lahko na koledarju formule ena primerjaš lahko le še s Spajem. Gre za zelo težavno progo, še posebej prvi sektor, ki je sestavljen iz kopice hitrih zavojev," je dejal Vettel, ki komaj čaka na začetek dirkaškega konca tedna na Japonskem. "Navijači na Japonskem so nekaj posebnega, vzdušje je neverjetno. Ljudje tam res cenijo, kaj vse počnemo v formuli ena, to je zares lepo videti in občutiti," je še dodal.

Hamilton: Velikani so zmagovali v Suzuki
"Suzuka je proga, ki je med dirkači ena izmed najljubših. Lahko bi rekli, da gre za eno najboljših prog na svetu," je dejal vodilni v dirkaškem seštevku Hamilton. Nadaljeval je: "To je zgodovinska proga, kjer smo bili priča nepozabnim bitkam - ena izmed takšnih so bile bitke med Senno in Prostom. Te dirke nikoli nisem dobil, na oder za zmagovalce pa sem se uvrstil zgolj enkrat, in sicer leta 2009. V tem času se mi je sicer ponudilo veliko priložnosti za zmago, morda še najlepša prav lani. Letos imam na voljo odličen dirkalnik in upam, da mi bo končno uspelo." Hamilton se dobro zaveda, da mu zmaga v Suzuki ne bo prinesla zgolj 25 točk, temveč tudi izjemno prestižno zmago. "Vsi velikani tega športa so vsaj enkrat slavili v Suzuki, odkar so dirke preselili tja v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Odločen sem, da bo to ta konec tedna uspelo tudi meni," je pojasnil.

Ena najstarejših prog v formuli ena
Progo v Suzuki je leta 1962 zasnoval nizozemski arhitekt John Hugenholts. Je ena najstarejših prog na koledarju formule ena, sprva so jo uporabljali kot testno progo pri japonskem avtomobilskem velikanu Honda. Skozi leta so jo večkrat nadgradili, do danes so na njej izpeljali 29 dirk za svetovno prvenstvo formule ena, v zadnjih 25 letih le dvakrat dirka za VN Japonske ni potekala v Suzuki, in sicer v letih 2007 in 2008, ko so dirki izpeljali v Fudžiju. V Suzuki je ena redkih prog na svetu, ki je v obliki številke osem, vsebuje 17 zavojev - 9 desnih in 8 levih. En krog je dolg 5,807 km, v nedeljo jih bodo morali dirkači odpeljati 53 (307,573 km). Najhitrejšega je leta 2005 z mclarnom odpeljal Kimi Räikkönen (1:31,540).

Krstno dirko dobil Američan Andretti
Prvo dirko za VN Japonske, ki je štela za svetovno prvenstvo v formuli ena, so izpeljali 24. oktobra 1976 v Fudžiju. Tedaj so morali dirkači odpeljali 73 krogov po 4,359 km. Zmagal je Američan Mario Andretti (Lotus-Ford), ki je s progo opravil v 1:43:58,86. S krogom zaostanka sta se na oder za zmagovalce uvrstila še odlični Francoz Patrick Depailler (Tyrrell-Ford), ki je dirko začel s 13. mesta, in Britanec James Hunt (McLaren-Ford), ki je v skupnem seštevku na vrhu zamenjal vodilnega Avstrijca Nikija Laudo. Ta je dirko končal že v 2. krogu.

Leta 1989 Senni odvzeli zmago
Dirka v Suzuki je večkrat dvignila veliko prahu, zagotovo pa največ v letih 1989 in 1990, ko sta se za naslov najboljšega v elitnem razredu motošporta potegovala McLarnova dirkača Ayrton Senna in Alain Prost. Na obeh dirkah sta velika tekmeca trčila med seboj, obakrat je padla odločitev o naslovu svetovnega prvaka. Leta 1989 je Brazilec po trku s Francozom, ki je nemudoma odstopil, uspel zagnati svoj dirkalnik, obvoziti šikano ob progi in s poškodovanim prednjim krilcem dirkalnika pripeljati do boksa. Po prisilnem postanku je dirko lahko nadaljeval, se na koncu dokopal do zmage in tako ohranil možnosti za naslov prvaka pred zadnjim obračunom v Avstraliji. Toda njegovo veselje ni trajalo dolgo, saj so mu kmalu po koncu za zeleno mizo zmago odvzeli. Razlog: v krogu, v katerem je trčil s Prostom, ni odpeljal šikane, s čimer naj ne bi sklenil celotnega kroga (predtem so na dirkah v formuli ena na podoben način mimo proge zapeljali številni dirkači, ki pa nikoli niso bili kaznovani). Po neuspešni McLarnovi pritožbi je Senna izgubil vse možnosti za naslov, ki je romal v roke največjega tekmeca.

Leto pozneje novi trk Senne in Prosta
Leto dni pozneje sta Senna in Prost znova trčila, le da je bil tokrat položaj obraten: Prost je moral japonsko preizkušnjo nujno dobiti, če je želel ohraniti upe na ubranitev naslova. Senna je dirko začel s 'pola', a je bil izjemno nezadovoljen, saj so mu tik pred zdajci zamenjali stran štartnega položaja - na umazani, počasnejši del steze. Dirka je najbolj znana po trku v prvem zavoju, ko sta s proge zgrmela oba kandidata za naslov prvaka in končala v pesku. Številni so bili prepričani, da je Senna načrtno izločil Prosta in mu tako razblinil še zadnje upe na naslov (pred zadnjo dirko je imel Senna devet točk naskoka, na voljo jih je bilo le še šest). Brazilec je to pozneje v slovitem intervjuju z Jackiejem Stewartom ostro zanikal: "Dirkač vselej veliko tvega. Prost je odprl nekaj prostora na desni strani, nato pa ga je znova zaprl. Kot dirkač se boriš z drugimi, in če ne napadeš prostega prostora, ki se ti nenadoma odpre, potem nisi več dirkač. Dirkamo zato, da zmagamo, in ne zato, da smo na koncu drugi, tretji, četrti ali peti," je dejal. VN Japonske leta 1990 je bila sicer tudi zadnja dirka v formuli ena, kjer Evropa na zmagovalnem odru ni imela svojega predstavnika (prvi mesti sta zasedla Brazilca Nelson Piquet in Roberto Moreno, tretji je bil Japonec Aguri Suzuki).

Lani Vettlu poker japonskih zmag
Lansko dirko je v slogu celotne druge polovice sezone dobil Vettel. Temu se štart ni najbolje posrečil, saj ga je prehitel Romain Grosjean, toda ker je šel Francoz prej na postanek v bokse, so pri Red Bullu z dobro taktiko nadoknadili razliko. Medtem ko so za Nemca predvideli dva postanka, je imel njegov moštveni kolega Mark Webber tri, po zadnjem v 42. krogu je tudi izgubil vodstvo in se na stezo vrnil na tretjem mestu, a je do cilja nato še uspel prehiteti Francoza. Alonso je bil četrti, s čimer je odločitev o naslovu svetovnega prvaka preložil za 14 dni. "Odločitev o gumah je padla pred prvim postankom in prav je bilo, da sem zunaj ostal nekoliko dlje. Voziti samo z dvema postankoma ni bilo lahko, a se je izkazalo za dobro taktiko," je dejal Vettel. "Taktiko z le dvema postankoma je bilo težko izpeljati, a na koncu se nam je vse izplačalo. Danes bi rad predvsem užival. Dirka je bila fantastična, obožujem dirkanje v Suzuki, kjer konec tedna polepšajo predvsem strastni ljubitelji tega športa. Tu sem zdaj slavil že četrtič," je še dodal.

Dirkači bodo na Japonskem v petek ob 3.00 opravili prvi prosti trening, drugega bodo začeli štiri ure pozneje. V soboto se bo tretji prosti trening začel ob 4. uri, ob 7. uri se bodo začele kvalifikacije s prenosom na TVS 2 in na MMC-jevem portalu. Dirko si boste lahko v neposrednem prenosu na našem portalu in na TVS 2 ogledali v nedeljo ob 8.00.

Dirka za VN Japonske, Suzuka

Petek ob 3.00:
PRVI PROSTI TRENING
Ob 7.00:
DRUGI PROSTI TRENING

Sobota ob 4.00:
TRETJI PROSTI TRENING
Ob 7.00 (prenos na TV SLO 2/MMC):
KVALIFIKACIJE

Nedelja ob 8.00 (prenos na TV SLO 2/MMC):
DIRKA

Suzuka je bila v preteklosti zelo 'prijazna' z menoj. Tam sem slavil že štirikrat, prav tako sem tam leta 2011 tudi postal svetovni prvak. V Suzuki je zares edinstvena proga, ki jo lahko na koledarju formule ena primerjaš lahko le še s Spajem. Gre za zelo težavno progo, še posebej prvi sektor, ki je sestavljen iz kopice hitrih zavojev.

Sebastian Vettel

Vsi velikani tega športa so vsaj enkrat slavili v Suzuki, odkar so dirke preselili tja v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Odločen sem, da bo to ta konec tedna uspelo tudi meni.

Lewis Hamilton
Hamiltona in Rosberga zdaj ločijo le tri točke