Soči bo ta konec tedna gostil drugo dirko za VN Rusije, ki bo štela za svetovno prvenstvo v formuli ena. Foto: EPA
Soči bo ta konec tedna gostil drugo dirko za VN Rusije, ki bo štela za svetovno prvenstvo v formuli ena. Foto: EPA

Razumeti moraš, da te pridejo navijači v velikem številu podpirat, kar je nekaj posebnega. Vesel sem, da se mi posveča toliko pozornosti. Vse skupaj mi ugaja in mi daje zagon.

Daniil Kvjat
Proga za VN Rusije v Sočiju
Proga za VN Rusije v Sočiju je speljana okrog olimpijskega parka, ki je gostil najboljše zimske športnike na olimpijskih igrah. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Lisjak
Ivan Ivanov
Ivan Ivanov s svojim russo-baltom pred začetkom VN Rusije leta 1913. Foto: Wikipedia
Proga v Sočiju
Lansko dirko si je ogledalo 65 tisoč gledalcev. Foto: EPA

V Sočiju je dirkališče zelo dobro. Ima nekaj dolgih ravnin, na katerih je mogoče prehitevanje. Proga ima skoraj vse. Začne se z ravnino, potem so na vrsti hitri zavoji, nato počasni zavoji v srednjem delu. Zaradi vsega tega so nastavitve dirkalnika še toliko pomembnejše, zelo pomemben je predvsem podtlak.

Felipe Massa
VN Rusije 2014
Najboljši trije dirkači (z leve proti desni: Nico Rosberg, Lewis Hamilton, Valtteri Bottas) na lanski dirki v Sočiju. Foto: Reuters
Predstavitev kroga F1 za VN Rusije

Po 14 letošnjih dirkah vrh dirkaškega seštevka za svetovno prvenstvo v kraljici motošporta zaseda Lewis Hamilton (Mercedes), ki ima 277 točk, 48 točk manj ima na drugem mestu njegov moštveni kolega Nico Rosberg. Tretji je Sebastian Vettel s ferrarijem (218 točk). Med najboljšimi petimi dirkači sta še Vettlov moštveni kolega Kimi Räikkönen (119) in njegov rojak Valtteri Bottas z williamsom (111).


Stavnica za VN Rusije
1. Lewis Hamilton (1,50)
2. Nico Rosberg (3,50)
3. Sebastian Vettel (8,00)
4. Kimi Räikkönen (26,00)
5. Valtteri Bottas (41,00)
6. Daniel Ricciardo (46,00)
7. Felipe Massa (51,00)
8. Daniil Kvjat (67,00)
9. Max Verstappen (201,00)
10. Carlos Sainz ml. (251,00)


To bo druga dirka za VN Rusije, ki bo štela za svetovno prvenstvo v formuli ena. Lansko je dobil Hamilton z mercedesom. Dirko za VN Rusije so sicer pred lansko preizkušnjo že izpeljali dvakrat, a v obeh primerih preizkušnji nista šteli za svetovno prvenstvo. Leta 1913 je zmagal domačin Georgi Suvorin, leto pozneje je slavil zmago Nemec Willy Scholl. Oba sta dirkala za Benz (danes Mercedes).

Kvjat deležen velike pozornosti
Oči ruske športne javnosti bodo ta konec tedna uperjene v domačega dirkača Daniila Kvjata, ki je v zadnjem času v dobri formi. "Včasih se ti posveča bistveno več pozornosti kot sicer. To je pač del moje službe in morda dokaz, da nekaj počnem v redu, kar je vsekakor pozitivno. Razumeti moraš, da te pridejo navijači v velikem številu podpirat, kar je nekaj posebnega. Vesel sem, da se mi posveča toliko pozornosti. Vse skupaj mi ugaja in mi daje zagon," je dejal 21-letni Rus, ki je bil lani v Sočiju zadovoljen s kvalifikacijami - sklenil jih je na 5. mestu -, precej manj z nedeljsko preizkušnjo. "Dirka je bila za en drek," je brez dlake na jeziku dejal dirkač Red Bulla in dodal: "Vso dirko smo imeli težavo s porabo goriva, na koncu sem bil zelo razočaran. Upam, da bomo letos lahko bolj razveselili zbrane navijače." Kvjat je lansko dirko končal na 14. mestu, za zmagovalcem je zaostal za krog.

Massa upa na boljše kvalifikacije
Solidno sezono ima za seboj tudi Felipe Massa, ki trenutno v dirkaškem seštevku zaseda 6. mesto in je lačen novih uspehov, potem ko na zadnjih dveh dirkah v Singapurju in na Japonskem ni osvojil niti točke. "V Sočiju je dirkališče zelo dobro. Ima nekaj dolgih ravnin, na katerih je mogoče prehitevanje. Proga ima skoraj vse. Začne se z ravnino, potem so na vrsti hitri zavoji, nato počasni zavoji v srednjem delu. Zaradi vsega tega so nastavitve dirkalnika še toliko pomembnejše, zelo pomemben je predvsem podtlak. Upam, da mi bodo letos uspele boljše kvalifikacije kot lani," je povedal Brazilec, ki je lani dirko začel šele z 18. mesta, na koncu je bil 11.

V Sočiju 1,7 km po ulicah
Proga za VN Rusije v Sočiju je speljana okrog olimpijskega parka, ki je gostil najboljše zimske športnike na olimpijskih igrah. S 5,848 km je to tretja najdaljša proga na koledarju kraljice motošporta, daljši sta le v Spa-Francorschampsu in Silverstonu. Progo je zasnoval nemški arhitekt Hermann Tilke, dirkači bodo krog začeli na severu parka blizu železniške postaje, nadaljevali pa proti Črnemu morju. Številni jo primerjajo s progo v Singapurju, le da je v Rusiji nekoliko bolj "tekoča". Sestavljena je iz 19 zavojev, 1,7 km bodo dirkači vozili po ulicah.

Le dve dirki v Rusiji
Prvo dirko za VN Rusije so izpeljali leta 1913, in sicer v Sankt-Peterburgu. Tedaj je zmagal Rus Georgi Suvorin (Benz) pred rojakom Ivanom Ivanovim (Russo-Balt) in Francozom Renejem Nothombejem (Métallurgique). Leto pozneje je zmagal Nemec Willy Scholl (Benz), drugi je bil Rus S. Ovsjanikov (Vauxhall Motors), tretji pa Italijan Beria d'Argentine (Aquila Italiana). Zaradi izbruha prve svetovne vojne, pozneje pa še ruske državljanske vojne, VN Rusije niso več izpeljali in je v času Sovjetske zveze tudi niso več obudili.

Lani na najvišji stopnički Hamilton
Lani so ljubitelji formule ena zaradi dolgih ravnin in 'neskončnih' zavojev pričakovali zelo zanimivo dirko, polno akcije in prehitevanj, a dobili so sila povprečno rusko preizkušnjo, ki z izjemo nekaj razburljivosti na štartu ni potešila apetitov. Znova je prepričljivo slavil Hamilton, ki je izkoristil Rosbergovo napako po štartu in se brez večjih težav odpeljal do 31. zmage v karieri, devete v sezoni. Na ta način je na vrhu dirkaškega seštevka za svetovno prvenstvo v formuli ena še nekoliko povečal prednost pred najbližjim zasledovalcem. Mercedes si je z dvojno zmago tudi že zagotovil konstruktorski naslov.

Dirkači bodo v Rusiji v petek ob 8.00 opravili prvi prosti trening, drugega bodo začeli štiri ure pozneje. V soboto se bo tretji prosti trening začel ob 10. uri, ob 13. uri se bodo začele kvalifikacije s prenosom na TV SLO 2 in na MMC-jevem portalu. Dirko si boste lahko v neposrednem prenosu na našem portalu in na TV SLO 3 ogledali v nedeljo ob 13.00.

Dirka za VN Rusije, Soči

Petek ob 8.00:
PRVI PROSTI TRENING
Ob 12.00:
DRUGI PROSTI TRENING

Sobota ob 10.00:
TRETJI PROSTI TRENING
Ob 13.00 (prenos na TV SLO 2/MMC):
KVALIFIKACIJE

Nedelja ob 13.00 (prenos na TV SLO 3/MMC):
DIRKA

Razumeti moraš, da te pridejo navijači v velikem številu podpirat, kar je nekaj posebnega. Vesel sem, da se mi posveča toliko pozornosti. Vse skupaj mi ugaja in mi daje zagon.

Daniil Kvjat

V Sočiju je dirkališče zelo dobro. Ima nekaj dolgih ravnin, na katerih je mogoče prehitevanje. Proga ima skoraj vse. Začne se z ravnino, potem so na vrsti hitri zavoji, nato počasni zavoji v srednjem delu. Zaradi vsega tega so nastavitve dirkalnika še toliko pomembnejše, zelo pomemben je predvsem podtlak.

Felipe Massa
Predstavitev kroga F1 za VN Rusije