Marina Bay v Singapurju bo ta konec tedna gostila najboljše dirkače v elitnem razredu motošporta. Foto: EPA
Marina Bay v Singapurju bo ta konec tedna gostila najboljše dirkače v elitnem razredu motošporta. Foto: EPA

Gre pač za ulično dirkališče, na katerem je veliko umazanije, temu ne moreš ubežati. To pomeni, da te čaka zelo zanimiv in zahteven konec tedna - kar mi je pisano na kožo.

Daniel Ricciardo
Marina Bay
Ulično dirkališče v Marina Bayu, na katerem se v nedeljo obeta nočni spektakel. Foto: EPA
Fernando Alonso
Fernando Alonso je dobil krstno dirko za VN Singapurja leta 2008. Tedaj je bil še član Renaulta. Foto: EPA
Sebastian Vettel
Lansko dirko je brez večjih težav dobil Sebastian Vettel, ki je še povečal prednost pred tekmeci v dirkaškem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena. Lani je imel Vettel količnik za zmago v Singapurju 2,60, letos je ta zrasel na kar 19,00. Foto: EPA

Ves čas nadgrajujemo dirkalnik. Zdaj bo zelo zanimivo videti, kako se bo obnesel dirkalnik, ko se začne niz dirk, kjer je potreben precej višji podtlak dirkalnika. Prepričan sem, da bomo še vedno konkurenčni.

Jenson Button
Timo Glock, Lewis Hamilton in Fernando Alonso v Singapurju leta 2009
Lewis Hamilton je poleg Alonsa in Vettla edini, ki mu je uspelo slaviti v Singapurju. To mu je uspelo leta 2009, ko sta mu družbo na odru za zmagovalce delala Timo Glock in Alonso. Foto: EPA


Po trinajstih dirkah v dirkaškem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena vodi Nico Rosberg (238 točk), ki ima 22 točk naskoka pred moštvenim kolegom Lewisom Hamiltonom (oba Mercedes). Daniel Ricciardo (Red Bull) jih je na tretjem mestu zbral 166, četrti je Valtteri Bottas (122) z Williamsom, točko manj ima na petem mestu Fernando Alonso (Ferrari).

Stavnica za VN Singapurja
1. Lewis Hamilton (1,62)
2. Nico Rosberg (2,88)
3. Daniel Ricciardo (11,00)
4. Sebastian Vettel (19,00)
5. Valtteri Bottas (21,00)
6. Fernando Alonso (34,00)
7. Felipe Massa (41,00)
8. Kimi Räikkönen (101,00)
9. Jenson Button (151,00)
10. Kevin Magnussen (201,00)

Na dirkah za VN Singapurja je največ zmag zbral aktualni svetovni prvak Sebastian Vettel, ki je na najvišjo stopničko stopil trikrat. Zmago manj je na drugem mestu dosegel Alonso. Poleg omenjenih dirkačev je v Marina Bayu slavil le še Hamilton, ki je bil najhitrejši leta 2009. Med konstruktorji je torej najuspešnejši Red Bull, sledita mu Ferrari in McLaren.
Ricciardo: Tu nikoli nisi zadovoljen
"Ko si prvič ogledaš progo, je zelo umazana. Gre pač za ulično dirkališče, na katerem je veliko umazanije, temu ne moreš ubežati. To pomeni, da te čaka zelo zanimiv in zahteven konec tedna - kar mi je pisano na kožo," je dejal Ricciardo, ki je poleg mercedesov letos edini dirkač z zmago v formuli ena. "V Singapurju je zelo pomembno, da v petek ne usmeriš vse svoje pozornosti v nastavitve dirkalnika, saj se razmere na progi neprestano spreminjajo. Preprosto moraš biti potrpežljiv. Vsekakor gre za dirko, kjer nikoli nisi zadovoljen, ne glede na to, koliko si se pripravljal," je še povedal Avstralec, ki je letos v enakem dirkalniku popolnoma zasenčil štirikratnega prvaka Vettla.
Button poln optimizma
Pri McLarnu so v Monzi dokazali, da se lahko enakovredno kosajo z nekaterimi drugimi moštvi, Jenson Button upa, da bodo podobno konkurenčni tudi v Marina Bayu. "V Spaju in v Monzi smo imeli zelo dobra dirkaška konca tedna. Ves čas nadgrajujemo dirkalnik. Zdaj bo zelo zanimivo videti, kako se bo obnesel dirkalnik, ko se začne niz dirk, kjer je potreben precej višji podtlak dirkalnika. Prepričan sem, da bomo še vedno konkurenčni," je dejal Britanec, ki se je zadnje zmage veselil v Interlagosu pred dvema letoma. "Ulična dirka v Marina Bayu vsekakor ni lahka, a dirka v Monzi je pokazala, da so novi predpisi dirkalnik izboljšali. Res se že veselim te dirke. Zanimivo bo videti, kaj vse zmore naš dirkalnik," je še optimistično sklenil Britanec, sicer sedmi v dirkaškem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena.
Steza podobna kot v Monte Carlu
Dirkališče v Singapurju je speljano na podoben način kot v Monte Carlu. Ima 14 levih in devet desnih zavojev, skupno 23. Že po prvih prostih treningih pred krstno dirko za VN Singapurja so imeli številni dirkači veliko pripomb k ostrim in visokim robnikom v šikanah, še posebej pri zavoju št. 10. Med najglasnejšimi kritiki sta bila Alonso in Sebastien Bourdais, medtem ko je Felipe Massa dejal, da robniki lahko ob vsaki najmanjši napaki uničijo dirkalnik. Organizatorji so težave hitro odpravili. Dirkači bodo morali v nedeljo premagati 61 krogov oziroma 308,8 km. En krog je dolg 5,065 km, najhitreje ga je leta 2008 odpeljal Kimi Räikkönen (1:45,599).
Alonso dobil dirko zmešnjav
Prvo dirko v Singapurju so sicer izpeljali že leta 1966, a ta ni štela za svetovno prvenstvo. Leta 2008 so jo po dolgih letih znova organizirali, zmagal pa je Alonso (Renault), ki se je tedaj prvič v sezoni povzpel na zmagovalni oder. Na dirki je vladala prava zmešnjava, zaradi nesreče Nelsona Piqueta ml. je na stezo zapeljal tudi varnostni avtomobil, zelo hitro pa so tisti septembrski konec tedna pozabili pri Ferrariju, čeprav sta Massa in Räikkönen začela s prvega oziroma tretjega mesta. Brazilec je bil na koncu 13., Finec pa šele 15. Alonsu sta se na odru za zmagovalce pridružila še zdajšnja moštvena kolega pri Mercedesu, Rosberg (Williams) in Hamilton (McLaren).
Vettel suvereno dobil lansko dirko
Lansko dirko je dobil Vettel, ki se je zmage v Singapurju veselil tretjič v karieri. Nemec, ki je v drugi polovici sezone dobil vse dirke, je več kot polovico dela opravil že na sobotnih kvalifikacijah, kjer si je priboril 'pole'. Na začetku dirke ga je za hip sicer prehitel Rosberg, ki pa je nato storil napako, tako da je Heppenheimčan znova zapeljal v vodstvo in začel iz kroga v krog večati prednost pred najbližjimi zasledovalci. V 27. krogu je v zaščitno ogrado zletel Ricciardo, na progo je zapeljal varnostni avtomobil, ki pa vrstnega reda pri vrhu ni pomagal spremeniti. Za Vettlom sta prva ciljno črto prečkala Alonso, ki je dirko začel s sedmega štartnega položaja, in Räikkönen. V dirkaškem seštevku je Nemec s 33. zmago še povečal naskok pred Alonsom - prednost je znašala že debelih 60 točk.

Dirkači bodo v Singapurju v petek ob 12.00 opravili prvi prosti trening, drugega bodo začeli tri ure in pol pozneje. V soboto se bo tretji prosti trening začel ob 12. uri, ob 15. uri se bodo začele kvalifikacije s prenosom na TVS 2 in na MMC-jevem portalu. Dirko si boste lahko v neposrednem prenosu na našem portalu in na TVS 2 ogledali v nedeljo ob 14.00.

Dirka za VN Singapurja, Marina Bay
Petek ob 12.00:
PRVI PROSTI TRENING
Ob 15.30:
DRUGI PROSTI TRENING

Sobota ob 12.00:
TRETJI PROSTI TRENING
Ob 15.00 (prenos na TVS 2/MMC):
KVALIFIKACIJE

Nedelja ob 14.00 (prenos na TVS 2/MMC):
DIRKA

Gre pač za ulično dirkališče, na katerem je veliko umazanije, temu ne moreš ubežati. To pomeni, da te čaka zelo zanimiv in zahteven konec tedna - kar mi je pisano na kožo.

Daniel Ricciardo

Ves čas nadgrajujemo dirkalnik. Zdaj bo zelo zanimivo videti, kako se bo obnesel dirkalnik, ko se začne niz dirk, kjer je potreben precej višji podtlak dirkalnika. Prepričan sem, da bomo še vedno konkurenčni.

Jenson Button